Медия без
политическа реклама

Прокуратурата скочи срещу условната присъда за смърт след 103 км/ч

Решението на апелативния съд във Варна да намали наказанието на Жечко Кюркчиев извади и хората от Шумен на улицата

08 Дек. 2023
Скрийншот видео БНТ
Условната присъда извади хората на протест

Апелативна прокуратура – Варна обяви, че ще протестира пред Върховния касационен съд с искане за по-тежко наказание за 19-годишния Жечко Кюркчиев от Шумен, причинил тежка катастрофа с над  103 км/ч. При нея загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда.

Апелативният съд във Варна намали на условна присъдата на Жечко Кюркчиев, подсъдим за причинена катастрофа в Шумен, при която загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда.

Само преди дни Апелативният съд във Варна намали на условна присъдата на Кюркчиев. Според апелативните съдии той трябва да бъде наказан с 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок. Като първа инстанция Окръжният съд в Шумен през юни даде 3,4 г. затвор при първоначален общ режим на 19-годишния Кюркчиев. Делото се гледа по съкратената процедура - подсъдимият призна фактите и обстоятелствата за пътния инцидент и така по закон получи намаляване на присъдата. В съдебната зала тогава Кюркчиев каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", а адвокатът му Ивайло Йорданов поиска условно наказание под минимума, с отложено изтърпяване. 

Разследването за катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишно момиче, може да бъде прехвърлено от Окръжната прокуратура в Шумен в друга равна по степен прокуратура. Това обясни пред "Сега" говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Условната присъда предизвика протести в Шумен в четвърък вечерта като хора се събраха на мястото на трагедията - фаталното кръгово кръстовище, под наслова „Заедно за справедливост за Свети“. 

Тежкото пътно произшествие, при което бе доказано, че Жечко Кюркчиев е управлявал своето "Волво" с над 103 км/ч, при позволени 50 в градски условия, стана на 28 септември миналата година. Джипът блъсна "Ситроен", управляван от Светомира, като й отне предимство на кръстовището на бул. "Симеон Велики" в Шумен. Младата жена загина на място, а нейна спътничка пострада. 

Днес бе обявено, че прокурорът по делото от Апелативна прокуратура – Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно. Протестът ще бъде внесен във ВКС в законно установения срок от 15 дни.

Смятаме произнесената условна присъда за несправедлива, обяви на брифинг изпълняващият функциите административен ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Станислав Андонов, цитиран от БТА. Прокурорът допълни, че това ще е причината за изготвянето на протест пред Върховния касационен съд. Според прокуратурата справедливото наказание е произнесеното от първоинстанционния съд в Шумен, а именно ефективно наказание от 3,4 г. „лишаване от свобода“ . 

Магистратът каза още, че основата за това се корени в обстоятелството, че прокуратурата не може да приеме за нормално някой да шофира с над 100 километра в час в града, при разрешени 50, и в резултат на това да бъде отнет човешки живот. Това е принципната ни позиция, а не само по този случай, каза прокурорът и допълни, че смятат първоинстанционна присъда за правилна и най-вече справедлива.

 

В Шумен МВР, прокуратурата и съдът са сраснали и не може да бъдат разбити. Ако имаш връзки, нямаш проблеми и "за милиони няма закони". Истината за жестоката катастрофа от 28 септември, при която загина 22-годишно момиче, ще се потули.

 

Ключови думи:

Шумен, Жечко, присъда

Още по темата