Quantcast
Прокуратурата разследва оказвал ли е Рашков натиск в МВР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата разследва оказвал ли е Рашков натиск в МВР

8 108
 стопкадър bTV
Стефчо Банков даде интервю от дома си, защото е в болничен заради хипертонична криза.

Прокуратурата разследва дали служебният вътрешен министър Бойко Рашков е оказвал натиск върху МВР. Това се разбра от думите на отстранения шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, срещу когото Рашков разпореди и дисциплинарно производство.

"Дал съм показания - разказал съм за неща, които се случват в МВР в последно време, за давления върху мен, как в дирекцията се случват някои неща последните няколко дни, но няма как да кажа, това е предмет на разследването", каза Банков в интервю за bTV. След това обясни, че не е свидетел по дело срещу Рашков. Всъщност, по закон делата не се образуват срещу лица, а за престъпления. Банков каза: "Свидетел съм по досъдебно производство за определени действия на длъжностни лица в системата на МВР. Мога само да вметна, натиск върху служители за това дали аз рязал документи, дали съм превозвал чували с наркотици в служебната си кола и пари". 

"Бил съм в кабинета на Рашков, имаше и други персони там. Беше ми поставен въпросът защо не съм стигнал до върха (при разследването в пловдивската дирекция на МВР, бел.ред.) Всички доказателства сме ги предоставили на прокуратурата. В качеството ми на какъв ще отида да задържам, след като прокуратурата не ми указала изрично това. Не трябва ли да има доказателства, за да бъде задържан някой", продължи Банков, който иначе обясни, че много уважава Рашков. Преди няколко дни той разказа как Рашков му оказал натиск да арестува шефа на пловдивската дирекция на МВР Йордан Рогачев, който по онова време бил в болницата. Рашков категорично отрече и заплаши да заведе дело.

"Сезирал съм прокуратурата за всичко това. Разпитван съм в качеството си на свидетел. И смятам, че именно това дисциплинарно производство е с цел да ми се окаже натиск и влияние да си променя показанията си", добави той.

Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е една от службите, за които съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов твърди, че са подслушвали политици. "Докато бях директор, дирекцията не е подслушвала политици. Несериозно е да се твърди това. Ние се занимаваме с разследване на служители на МВР. Политици може би е подслушвал във виртуалните си мечти и сънища г-н Атанасов", повтори Банков. Той отново нарече твърденията за подслушвани политици пасквил.

Банков допълни, че самостоятелно дирекцията му е подслушвала "значително минимален обем". А за година, в която той бе начело на "Вътрешна сигурност", под надзора на прокуратурата са подслушвани под 50 души от ведомството. "Не са подслушвани за купуване на гласове и избори, а за друг тип престъпления", вметна той. Но добави, че дирекцията се е интересувала от няколко служители заради данни за купуване на гласове. "Тези служители от няколко месеца са в прокуратурата", каза Банков.

Той коментира и стартиралата проверка на "Вътрешна сигурност". По думите му е безпрецедентно, че се проверява една година назад, включително и оперативната дейност на дирекцията. "В дирекцията се съдържа информация за определени кръгове от хора, свързани с полицаи, има висящи дела срещу Божков... Имаме частична информация. Не мога да бъда сигурен, че тя няма да бъде достояние на заинтересованите лица", говори с недомлъвки Банков. Според него, ако целта е да се провери дали са били подслушвани политици покрай изборите, периодът на проверката е трябвало да бъде минимизиран. Разширяването на проверката 1 година назад "показва, че се цели някакво придобиване на някаква информация".

Ако прокуратурата наистина разследва натиск в МВР, това ще е второто дело, свързано с Рашков, образувано в последните дни.

На 21 май Рашков разказа пред "Сега", че в специалния отдел на Софийската градска прокуратура е образувано разследване по публикация в сайт от 17 май 2021 г., намесваща него и зам.-директора на Държавна агенция "Технически операции" Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което мишена е главният прокурор Иван Гешев. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева отрече, че се води дело срещу Рашков и призова "длъжностните лица да се въздържат от разпространение на фалшиви новини". Рашков обаче не твърди, че делото се води срещу него, тъй като и по закон разследванията се водят срещу деяния, а не срещу лица.

"Такова дело има. Иван Петров се казва наблюдаващият прокурор от спецзвеното на СГП", каза Рашков. Разследването не се води срещу него, но е заради публикацията, в която той се сочи като поръчител на "Бръмбаргейт 2". Оттогава "Сега" опитва да разбере дали има образувано разследване по публикацията. Софийската градска прокуратура обаче не отговори на въпросите.

Рашков нарече спецотдела на градската прокуратура шпицкоманда, а разследването - "Гьобелсови конструкции", "елементарен и полицейски трик" и "злоупотреба с правомощия".

"За голямо съжаление нашето общество изрази отрицателно мнение мнение към съществуването специализираните съд и прокуратура. Но обществото не знае, че съществува и един друг проблем - извън закона, но идентичен - отдел, който някои колеги наричат "шпицкомапда", допълни Рашков. И каза още, че следователят Бойко Атанасов, който преди години говореше за шпицкомандата в градската прокуратура, е бил прав.

 

Още

Рашков поиска повече свобода за МВР да разследва без прокуратурата

19.01.2022

5372
ГЕРБ съди Рашков за 100 000 лв. заради скандала "Хемус"

14.01.2022

Обновена

3765
Страсбург: В България всеки може да е жертва на незаконно подслушване

11.01.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3060