Медия без
политическа реклама

Янев: Въпросът за махането на шефовете на ДАНС и ДАР е реторичен

Бойко Рашков обвини прокуратурата за поръчково разследване срещу него

21 Май 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Прессекретариат на президента
Смяната по върховете на службите зависи от служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев.

Въпросът за махането на шефовете на  Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Атанас Атанасов е реторичен. Това обяви в "Панорама" служебният премиер Стефан Янев. От думите му стана ясно, че към момента не стои въпросът за тяхното уволнение, но се търси начин двамата да бъдат отстранени от постовете. По този начин щяло да се положи основата за бъдещо ново ръководство на двете служби, обяви премиерът. Така и не стана ясно обаче какво точно ще се случи, ако двамата откажат да напуснат постовете си.

"Тези хора се дискредитириха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за дълго - за периода на действие на служебния кабинет, а може би и отвъд. По този начин бих казал, че са нарушени и съответните устройствени закони, съгласно които уронване престижа на службата води до наказание", обяви той. "Така че въпросът мисля, че е ясен. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство, така че тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечии чужди интереси. "Чужди" не значи на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси", уточни Стефан Янев.

"Проблемът, смятам, ще се реши днес", каза пред "Сега" служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. По думите му двамата шефове на служби са прекалили, тъй като са абдикирали в предизборен период, в който всички служби трябва да са на местата си и ръководителите им да работят за стабилността в държавата и провеждането на честни избори. "Взеха си неплатен отпуск, абдикираха, очевидно не искат да съдействат за честни избори. Затова нямат място в тези държавни органи", обясни Рашков. И допълни, че постовете ще трябва да бъдат заети от други, отговорни хора.

Скандалът около двамата се развихри, когато се разбра, че на 7 май заедно са излезли в неплатен отпуск до 6 септември и не са се явили за среща със служебния премиер Стефан Янев. Те се появиха в Министерския съвет в сряда, но тогава пък Янев не ги прие. 

"Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се оказа твърде заразен за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", коментира ситуацията и президентът Румен Радев преди дни. "Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е в момента към Борисов, а не към България", допълни той.

По закон председателите на ДАНС и ДАР се назначават с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Мандатите им са 5 години и може да бъдат прекратени на редица основания, сред които оставка, навършване на 65 години, конфликт на интереси, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.

Разликата в законите за ДАНС и ДАР е единствено, че за председателя на ДАНС се регламентира, че при предсрочно освобождаване новоназначеният довършва мандата, а за ДАР няма такова уточнение, т.е. новият шеф получава свой мандат.

Ръководителите на службите за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември веднага след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Това обясни в интервю за bTV служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Министерският съвет потвърди за отпуските.

 

Бойко Рашков: В прокуратурата има шпицкоманда за поръчкови дела

Рашков разказа пред "Сега", че в специалния отдел на Софийската градска прокуратура е образувано разследване по публикация в сайт от 17 май, намесваща Рашков и зам.-директора на Държавна агенция "Технически операции" Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което мишена е главният прокурор Иван Гешев. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева отрече, че се води дело срещу Рашков и призова "длъжностните лица да се въздържат от разпространение на фалшиви новини". Рашков обаче не твърди, че делото се води срещу него, тъй като и по закон разследванията се водят срещу деяния, а не срещу лица.

"Такова дело има. Иван Петров се казва наблюдаващият прокурор от спецзвеното на СГП", каза Рашков. Разследването не се води срещу него, но е заради публикацията, в която той се сочи като поръчител на "Бръмбаргейт 2".

Рашков нарече спецотдела на градската прокуратура шпицкоманда, а разследването - "Гьобелсови конструкции", "елементарен и полицейски трик" и "злоупотреба с правомощия".

"За голямо съжаление нашето общество изрази отрицателно мнение мнение към съществуването специализираните съд и прокуратура. Но обществото не знае, че съществува и един друг проблем - извън закона, но идентичен - отдел, който някои колеги наричат "шпицкомапда", допълни Рашков. И каза още, че следователят Бойко Атанасов, който преди години говореше за шпицкомандата в градската прокуратура, е бил прав.

"Това е поръчков отдел в СГП, там малко колеги искат да отидат, знаейки какво ще се случи с тях и в какви условия ще работят. Извън общата прокурорска гилдия в София се създава прокурорски екип, на който се дават специални дела", каза още вътрешният министър. И допълни, че примерът с образуваното разследване по публикацията, илюстрира това.

По думите му трябва да се направят законодателни промени и във връзка с възможността да се създават специални отдели. 

Още по темата