Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август

29 Апр. 2024
Кирил Петков и Лена Бориславова.
БГНЕС
Кирил Петков и Лена Бориславова.

От миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим Корал". Това обяви Софийската районна прокуратура днес, след като през уикенда "Биволъ" излезе с публикация, че Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с цената на фалшифицирани документи и фактическа измама, представени на Агенцията по вписванията от Лена Бориславова.  

"Производството е образувано за това, че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Лена Бориславова по електронен път до Агенция по вписванията, изискуемо по силата на Търговския закон за удостоверяване на обстоятелства – освобождаване на Кирил Петков от длъжността член на УС на Сдружение "Да запазим Корал" и избирането на негово място на Мартин Драгулев. Като същото следва да е извършено на заседание на Общото събрание на сдружението, за което се твърди, че е проведено на 6 май 2021 г.", гласи съобщението на държавното обвинение.

От него разбираме още, че за изминалата почти година са разпитани 10 свидетели и са проведени оперативно-издирвателни мероприятия. "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура.

"В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенцията по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк", обяснява още прокуратурата, без да дава подробности.

Обещава информация, след като делото се изясни. По него се чакат графическа и техническа експертиза. После наблюдаващият прокурор ще преценява дали някой да бъде привлечен като обвиняем, ако срещу него се съберат доказателства.

"Биволъ" твърди, че в случая с изваждането на Петков от "Да запазим Корал" има документи с фалшифицирания подпис на председателя на сдружението Атанас Русев. Става дума за пълномощно и протокол от заседание на ръководството на сдружението.

"Това е "иконата" на "Продължаваме Подмяната", Лена Бориславова, която се е изгаврила с мен и сдружението което представлявам, като си е направила фалшиво пълномощно от мое име и още куп фалшиви документи и подписи, с което е сменила Управителния Съвет на нашето гражданско сдружение "Да запазим Корал". Ред престъпления според Наказателния Кодекс", написа Русев в профила си във Фейсбук, след публикацията на "Биволъ".

Днес Кирил Петков обвини Русев за връзки с Румен Николов-Пашата и че това е скандал, който нарочно е активиран предизборно. Нарече го изборен кьорфишек. Русев пък го заплаши със съд. Пред bTV той каза, че слабо познава Пашата, говорил с него 1-2 пъти по телефона. Атанас Русев и Асен Йорданов от "Биволъ", също член на сдружението, заявиха, че правят историята публична сега, макар че са минали 3 години, защото разбрали, че прокуратурата 9 месеца нищо не върши. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата