Медия без
политическа реклама

Прокуратурата призна, че няма да иска от Русия обвинените за Гебрев

Държавното обвинение дава да се разбере, че докато те са на руска територия, никой не може да им направи нищо

28 Февр. 2020
Тримата руснаци, обвинени за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев
Прокуратура
Тримата руснаци, обвинени за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев

Прокуратурата обяви, че няма да иска от Русия тримата обвинени за опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев руски граждани. 

"Искания до руската държава за екстрадиция на посочените лица няма да бъдат изготвяни, поради съществуваща забрана за екстрадиране на руски граждани в друга държава, произхождащо от Декларация на Руската Федерация по отношение на разпоредба на Европейската  конвенция  за екстрадиция", написа в официално съобщение българското държавно обвинение. Тази декларация препраща към Конституцията на Русия. "Въпреки това СГП ще търси съдействие за предаването на лицата чрез МОКП-ИНТЕРПОЛ, в случай че същите напуснат територията на Руската Федерация", твърди прокуратурата, признавайки, че докато те са там, никой не може да ги пипне за каквото и да е било.

Прокуратурата даде още подробности по воденото от Софийска градска прокуратура (СГП) разследване на опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, на неговия син Христо Гебрев и на търговски директор на фирмата на Гебрев. Повдигнати са задочни обвинения на три лица – руски граждани: Сергей Викторович Павлов /SERGEY VIKTOROVICH PAVLOV/, Сергей Вячеславович Федотов /SERGEY VIACHESLAVOVICH FEDOTOV/ и Георги Горшков /GEORGI GORSHKOV/.  След  привличането им в качеството на обвиняеми прокуратурата е издала и Европейски заповеди за арест за всяко едно от обвиняемите лица, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Лицата са обявени и в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.

С оглед допълнително събраната информация в хода на разследването, че обвиняемите ползват и самоличностите на лица с инициали - съответно за Павлов - С.В.Л., за Федотов -Д.В.С. и за Горшков - Е.А.Г., както и придобитите нови биометрични данни на лицата, прокуратурата е предприела действия за допълване и актуализиране на издадените вече заповеди за арест. Те са подадени и на ШИС и на Интерпол.

Дълго време прокуратурата твърдеше, че Гебрев се е натровил с рукола и кафе. Той обаче я опровергаваше, че нито яде рукола, нито пие кафе. После Великобритания даде да се разбере, че е възможно Гебрев да е отровен с нещо, сходно с новичок.

Почти веднага след това прокуратурата зави рязко и започна да твърди, че Гебрев действително е отровен, при това от руски граждани. Държавното обвинение дори обяви, че Гебрев е обект на покушение не веднъж, а 4 пъти. То даже пусна видеоматериали от гаража на “Емко”и обяви, че си взаимодейства с ФБР по разследването.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата