Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Държавното обвинение за трети път промени мнението си по казуса

05 Окт. 2023
Илияна Димитрова
Кирил Петков

Софийска районна прокуратура прекрати досъдебно производство, отнасящо се до декларация за гражданство, подадена от бивш министър-председател. Това обяви с официално съобщение самото държавно обвинение.

Именно това беше делото, по което прокуратурата поиска депутатския имунитет на Кирил Петков преди 4 месеца.

Това е третата промяна на мнението на прокуратурата. Най-напред през декември 2021 г тя официално отказа да се занимава с казуса като обяви тогава, че в него няма престъпление. После в началото на юни т.г. внесе искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков във връзка с досъдебно производство относно  декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на България с неверни данни. От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители, твърдяха тогава от Софийската районна прокуратура (СРП).

Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков  - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Сега прокуратурата припомня, че досъдебното производство e било образувано с постановление от 31.05.2023 г. от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) за това, че Кирил Петков е затаил истина за наличие на двойно гражданство. Първоначално Софийска районна прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство по случая заради липса на извършено престъпление по смисъла на НК. Тогава отказът беше потвърден от Софийска градска прокуратура и от Апелативна прокуратура-София.

След като досъдебното производство беше образувано от ВКП и изпратено в СРП,  са извършени множество действия по разследването. След доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че не е налице извършено деяние по Наказателния кодекс и досъдебното производство е прекратено.

Още по темата