Медия без
политическа реклама

Прокуратурата подсказа за още обвиняеми за смъртта на пилота на МиГ 29

Има по-отговорно лице от зам.командира на базата Граф Игнатиево, обяви съпругата на загиналия подп.Валентин Терзиев

08 Ноем. 2022Обновена
Министерство на отбраната
Загиналият майор Валентин Терзиев

Прокуратурата даде да се разбере, че ще има още обвиняеми за смъртта на подп. Валентин Терзиев, който се разби с неговия МиГ-29 в Черно море на 9 юни 2021 г. Много вероятно е да има и други обвиняеми, но това ще съобщи наблюдаващият прокурор по делото, обяви на специален брифинг говорителят на военно-окръжната прокуратура на София кап. Евгения Деянова.

Въз основа на заключенията от експертизите е удостоверена вината на зам.-командира по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево" полк. Методи Орлов. Има доказателства, че са нарушени един куп разпоредби, регламентиращи такъв тип обучения, документи, заповеди, устави - в резултат на тяхното неспазване е получен този резултат, обяви прокурорът. "След като наблюдаващите прокурори по делото са преценили доказателствата - а те са значителни, са повдигнати обвиненията. В резултат на действията или бездействията на командира, които са правно регламентирани, е настъпил този резултат", добави Деянова. Тя съобщи, че самолетът е на значителна дълбочина на дъното на Черно море, съобщи още Деянова. 

Според Софийската Военно-окръжна прокуратура, ръководителят на стрелбите по време на учението полковник Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. По тази причина му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, както и нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

Деянова уточни, че на база гласни съобщения е станало ясно, че Орлов е разпоредил снижаването на пилотирания самолет на височина, за която майорът не е бил подготвен. На база на съдебно-инженерна и авиационна експертиза е повдигнато обвинението. Също така е изготвена допълнителна експертиза на черната кутия на бойния самолет. 

Ден по-рано стана ясно, че засега само полк. Методи Орлов е обвинен за смъртта на подп. Валентин Терзиев. Трагедията се разигра по време на тактическо учение с бойни стрелби в акваторията на Черно море срещу гр. Шабла, обл. Варна.

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност, вследствие на загуба на пространствената ориентация от пилота.

"Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Методи Орлов не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор Валентин Терзиев", написа държавното обвинение.

Запазилият поста си на служебен военен министър Георги Панайотов категорично отрече, че падналият преди три месеца в Черно море български МиГ-29 е взривен, свален, атакуван.

Прокуратурата добавя и, че "тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност".

Изтребител МиГ-29  на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите, след като падна в Черно море при натовско тактическо учение на ПВО и ВВС  „Шабла 2021“ в 0.  ч.  на 9 юни.

Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 заминава за разчитане в лаборатория в Русия.
Падналият в Черно море МиГ-29 не е свалян, не е имало и експлозия.  Това каза по БНТ най-висшият български военен - началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в опит да опровергае спекулациите около инцидента.

 

"Сега" припомня:

Изтребител МиГ-29  на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите, след като падна в Черно море при натовско тактическо учение на ПВО и ВВС  „Шабла 2021“ в 0.40 ч. на 9 юни. Само минути по-рано два самолета с екипажи от военно формирование 28000-Граф Игнатиево излитат от поделението за изпълнение на упражнения. Единият е самолет МиГ-29УБ, който трябва да спусне светеща парашутна мишена СПМ-100. Вторият - самолет МиГ-29А с регистрационен знак 39, излита за стрелба по мишената. Именно това е и падналият самолет.

Още на следващия ден пилотът на самолета майор Валентин Терзиев, бе обявен за загинал. 

Седмици по-късно се появи доклад от приключилото разследване на служба „Военна полиция“ на авиоинцидента, който ясно прозираше опит отговорността да бъде прехвърлена изцяло на загиналия пилот. Това се съдържаше както в твърдението, че става дума на загуба на пространствената ориентация, така и че имало "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака". За да не изглеждат нещата много-много в прав текст, то все пак бе замазано и как са били разгледани и още две версии. Първата от тях е отказ на авиационната техника в полет, а втората - разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. И двете обаче са отхвърлени като малко вероятни. 

Веднага след това проверяващите обясняват трагедията с оптическа илюзия, наречена „очарование“. Тя възниквала, когато пилотът концентрира цялото свое внимание само върху един обект или прибор и това било особено характерно при атака, когато вниманието се фиксира само върху целта. Проверяващите се позовават на доклад за проведени разследвания за катастрофи със самолети от ВВС на САЩ. Според него само за периода 1993 - 2000 г. по причини възникване на илюзии в полет загиват 19 пилоти на американски изтребители. 
Все пак сред съпътстващите причини бе посочена "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите", но само толкова.

 

Има по-отговорно лице за смъртта на подполковник Валентин Терзиев, което обаче не е разследвано. Това написа в своя Facebook профил съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова, предава Нова тв.

“Ама, разбира се министър Стоянов, че полк. Орлов ще бъде оправдан, след като е единствения привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача”, пише Попова. “Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от МО, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полк. Орлов”, твърди още тя. Какво е правил той там, кой го е изпрати и с какви отговорности, пита Попова. “Има и друго, по-отговорно лице в КП, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството”, пише още тя. 

“Това, че Методи Орлов ще поеме цялата вина го знам от десетия ден след инцидента” се казва в поста й. “Интересно е как Военна прокуратура стигна до това решение и нейно ли е”, пише още Попова. 

Още по темата