Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-висшият военен: Достъпът до останките на МиГ-29 е забранен

Самолетът не е свалян и не е имало експлозия, твърди началникът на отбраната Емил Ефтимов

18 Юни 2021

Падналият в Черно море МиГ-29 не е свалян, не е имало и експлозия. Това каза по БНТ най-висшият български военен - началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в опит да опровергае спекулациите около инцидента. “Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета,” обясни той. И предупреди да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

"Стотици останки са пръснати нa площ около 20 на 20 метра. Със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия. Дал съм разпореждане районът да бъде забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките. Нарушителите ще попадат под санкциите на закона. Нека да не оскверняваме паметта на майора. Нека си свършим работата до последно", призова адмирал Ефтимов. От неговите думи така и не стана ясно защо са тези остри предупреждения и дали вече е имало опити за вадене на останки от хора без разрешение.

Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя."При удара на водата висока скорост - над 900 км/ч, водата е като бетон - по-твърда от бетон", каза адмирал Ефтимов. Той обаче така и не посочи каква е възможната причина за трагичния инцидент, при който загина един от на-добрите пилоти на българските ВВС майол Валентин Терзиев.

“Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет,” заяви още Ефтимов и повтори тезата, че ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, то той щеше да бъде спасен със сигурност. Адмиралът обясни, че времето, когато черната кутия, т. нар. водозаписващо устройство параметрите на полета може да даде достоверна информация, е неограничено, ако не е нарушена херматичността на това устройство. Така че опитите да бъде намерена черната кутия не са безполезни. Това влиза в противоречие с казаното и от командира на ВМС и от военния министър Георги Панайотов, че срокът, в който трябва да бъде намерена кутията, е много кратък. Панайотов дори обяви срок от 4 дни, който отдавна изтече.

 

Намерено е мястото, където се е разбил падналият МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита.

 

Още по темата