Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: Пилотът Терзиев сам си е виновен за катастрофата с МиГ-29

Разследването срещу двамата обвинени за трагедията с разбилия се в морето изтребител, е прекратено

15 Септ. 2023Обновена
Концентриран в мишената, пилотът не е контролирал параметрите на полета, обяснява прокуратурата.
Министерство на отбраната
Концентриран в мишената, пилотът не е контролирал параметрите на полета, обяснява прокуратурата.

Няма виновен за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев, който се разби в морето край Шабла в нощта срещу 9 юни 2021 г. Наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили е прекратено. Няма как да се търси и дисциплинарна и друга отговорност по случая заради изтичането на давността. Това съобщи като част от отчета си за първите три месеца управление военният министър Тодор Тагарев. 

Терзиев, който посмъртно беше повешен в звание подполковник, загина по време на нощно учение, след като изтребителят му МиГ-29 се разби в морето. По случая на 7 ноември м.г. бе обвинен полковник Методи Орлов, зам.-командир. по летателната подготовка на авиобаза “Граф Игнатиево”. Преди година прокуратурата обяви, че той носи отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост и щети за 9 млн. лв. покрай загубата на самолета. Орлов не е забранил на пилота да порази парашутна мишена, въпреки че тя е падала под забранения праг от 4000 метра. Тогава държавното обвинение даде знак, че вероятно ще има и други обвинени. Много вероятно е да има и други обвиняеми, но това ще съобщи наблюдаващият прокурор по делото, обяви на специален брифинг говорителят на военната прокуратура в София кап. Евгения Деянова.

Прокуратурата даде да се разбере, че ще има още обвиняеми за смъртта на подп. Валентин Терзиев, който се разби с неговия МиГ-29 в Черно море на 9 юни 2021 г.

От отчета на Тагарев не стана ясно с какви мотиви е прекратено наказателното производство. Според разпространен от самите военни анализ катастрофата се дължи на загуба на пространствена ориентация.

"Сега" се запозна с постановлението на военната прокуратура, с което делото за смъртта на пилота е прекратено.

От него става ясно, че на 22 март т.г. е било предявено обвинение и на още един военнослужещ - полк. Юрий Луканов, който е зам.-директор на учението. За това обвинение от прокуратурата не са съобщавали публично. Според разследващите Луканов разрешил на Терзиев да се снижи под минималната височина от 4000 м. и с това по непредпазливост причинил смъртта на пилота и унищожаването на изтребителя. Освен това, като не забранил провеждането на стрелбата, той извършил и длъжностно престъпление.

Прокуратурата подробно описва квалификацията на Терзиев, както и нальота му. Посочва и че МиГ-ът е бил изправен и напълно годен да лети, годни са били и ракетите, с които е бил въоръжен.

Нощта на учението е била тъмна и безлунна. Морето не се е виждало от самолета и пилотът е можел да се ориентира за местоположението си само по приборите на борда.

Когато достигнал бреговата ивица Терзиев първо бил на 7000 м височина, след това получил команда за плавно снижение до 5000 м, а след това и до 4500 м. След това дошла команда: "Терзо, слезни на 4000 м" и координатите на целта. По-малко от минута след това последвали указания екипажът да слезе на 3000 м. Комуникацията с контролната кула продължава и в крайна сметка майорът пуска ракетата, когато е на 1433 м височина и се движи с 948 км/ч. След 7 секунди целта е поразена. Секунди по-късно връзката с пилота е загубена, а самолетът се разбива във водата.

Концентриран в мишената, пилотът не е контролирал параметрите на полета (височина, крен, тангаж и скорост), пише прокуратурата. Заради положението на самолета - дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето. 

Във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност. 

Данните за височината на самолета се дават на контролиращия екип само от пилота, тъй като радарите са двуизмерни - на тях се вижда само къде е разположен изтребителят в пространството, но не и на каква височина е. На пункта за управление е имало един висотомер, който е мерил височината на мишената. Последно заповяданата височина на пилота е 2000 м. 

В крайна сметка, след разпити на свидетели, експертизи и документация прокурорът приема, че нито Орлов, нито Луканов са извършили престъпление. Постановлението е от 30 август. МО и наследниците на майор Терзиев са имали 7 дни след получаването му, за да го оспорят в съда. Няма данни това да е направено.

Трагедията с падналия МиГ 29 и със смъртта на пилота Валентин Терзиев не е заради човешка грешка, а заради загуба на пространствена ориентация от негова страна. Това обявиха висшите военни пред съпругата на Терзиев Димитрина Попова.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата