Медия без
политическа реклама

Проектокабинетът на ПП остана само с подкрепата на ДБ

БСП и БВ не харесаха програмата на Денков, а ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" изобщо не проявиха интерес

03 Яну. 2023Обновена
Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

Връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.

Posted by Румен Радев on Tuesday, January 3, 2023

Съвсем нищожни изглеждат засега шансовете за успех на проектокабинета на Николай Денков, когото ПП номинира за министър-председател с втория мандат. Днес следобед кандидат-премиерът, придружен от водачите на формацията си Асен Василев и Кирил Петков, организира среща с останалите парламентарни сили, за да сондира подкрепата им за евентуално правителство, оглавено от него. Оказа се, че единствено ДБ възнамерява да застане зад такъв кабинет.

На срещата се явиха представители на БСП, ДБ и БВ - същите три формации, които в края на миналата година се съгласиха да разговарят с Денков, когато ПП издигна кандидатурата му. ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не проявиха интерес към консултациите. По-неприятното за кандидат-премиера беше, че БСП и БВ не харесаха предложената от него програмна декларация, съдържаща приоритетите на евентуалния му кабинет. Това предрешава изхода на преговорите, тъй като по-рано днес Денков заяви, че без подкрепа за декларацията, изобщо няма да предлага правителство и ще върне мандата.

Декларацията (пълният текст - по-долу) съдържа 4 основни приоритета, определени като национални: развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Към всеки приоритет са изредени по 10-15 дейности, чрез които да се реализира – приемане на закони, финансови политики, различни мерки.

От името на БСП соцдепутатът Кристиан Вигенин съобщи на срещата, че ръководството на партията му отхвърля въпросната декларация. Проблемът за социалистите е, че в документа се съдържали данъчни, социални и външнополитически тези, по които те не възнамеряват да правят компромиси. На левите не се харесва и това, че декларацията е внесена като проект на решение в Народното събрание, защото смятат, че това й придава задължителен характер. Вигенин също така изтъкна, че мнозинството в парламента принадлежи на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", които не участват в днешната среща и няма да одобрят нито декларацията, нито евентуален кабинет на Денков. Това, според него, означава, че правителство с мандат на ПП ще зависи от случайни мнозинства. Вигенин все пак заяви, че левицата е готова на конструктивен диалог за редовно правителство. Това обаче няма особено значение при положение, че социалистите отхвърлят декларацията.

Денков даде да се разбере, че ПП няма да се старае да убеждава левицата. Той уточни, че всъщност основните спорни моменти с БСП са свързани с различното им отношение към войната в Украйна и промените в изборното законодателство, с които се върнаха хартиените бюлетини. "Имахме дискусии, търсихме решения. Това е вашето решение. Ние го уважаваме. Както вие оставихте вратата отворена за последващи дискусии, от наша страна ще срещнете същото разбиране", приключи Денков разговора със социалистите. Той беше категоричен, че ако декларацията не се приеме от парламента до края на тази седмица под една или друга форма, няма да предлага правителство.

От БВ също изразиха резерви по отношение на предложения документ. Депутатът от коалицията Александър Николов изтъкна, че така и не станало ясно дали декларацията е само рамка за намерения или ще има някаква обвързваща сила за формациите, които биха я подкрепили. Той се изказа критично и за заявените в нея ангажименти, които БВ смята за трудно изпълними, предвид политическите реалности в парламента. Николов каза, че БВ все още обмисля окончателната си позиция и вероятно ще я изчисти до края на седмицата.

Само десницата хареса декларацията. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов я описа хвалебствено като "абсолютно годна програмна основа за формирането на едно отговорно управление". А ПП поласка за проявената от формацията "смелост" да се ангажира да работи за правителство. Иванов допълни, че дясната коалиция принципно е готова да подкрепи и документа, и усилията на ПП за кабинет, макар че тепърва партиите в ДБ трябва да вземат формално решение.

НАМЕРЕНИЕ

Сутринта Денков получи мандат за правителство от президента Румен Радев. Пред държавния глава кандидат-премиерът заяви, че ПП ще предложи състав на правителство, ако мнозинството в парламента постигне съгласие около обща програма.

Денков и водачите на ПП Асен Василев и Кирил Петков прекараха час и половина с държавния глава при закрити врати. След края на срещата Денков пестеливо обясни: "Всички ние имаме история с президента и институцията ... Има какво да си кажем по същество и срещата беше насочена изключително върху това какво трябва да се свърши в полза на България."

Това е вторият опит за съставяне на правителство. Първият се провали, след като излъченият от ГЕРБ-СДС кандидат за премиер Николай Габровски не събра необходимата подкрепа в парламента. Денков разполага със 7 дни, за да се справи със задачата. Претендентът засега отказва изобщо да коментира имената на потенциални министри с аргумента, че иначе разговорът би се отклонил от темата за общите цели и ценности.

Преди празниците ПП организира дискусия върху общи програмни приоритети с участието на БСП, ДБ и БВ. В разговора не се включиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Резултатът от обсъждането беше, че ПП ще внесе в парламента споменатата програмна декларация.

Днес претендентът обяви, че трябва да се направи "всичко, което е необходимо", за да има страната правителство. "Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми", посочи Денков пред държавния глава.

С враждебност от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС, и с умерено добро отношение от БСП, ДБ и БВ, преминаха първите консултации на кандидат-премиера на ПП Николай Денков с парламентарните формации.

Той напомни за дискусията около програмните приоритети миналата година, в която се включиха само ПП, БСП, ДБ и БВ. "Много се надявам, че и другите политически сили ще се включат в този процес, защото имаме нужда от това", заяви кандидат-премиерът. Така показа, че не се отказва да търси подкрепа и извън традиционните партньори на ПП. Не спомена обаче конкретна формация, към която са насочени надеждите му.

Проектът на декларацията ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание. Ако проектът получи подкрепа от мнозинството, Денков ще се върне при президента със списък с предложения за министри. Но ако не стане така, ПП ще приеме, че парламентът няма да подкрепи приоритетите и ще върне мандата неизпълнен.

Ето и текстът на декларацията, оформен като проекторешение на Народното събрание:

 

ТИРАДА

Бойко Борисов не пропусна да се включи с тирада по темата. "Техният (на ПП - б.а.) инат доведе до тук, че отново се връщаме на изходната позиция. Помните, че преди месец предложих преди да се раздадат мандатите, да се направи подобен документ. Сега, копирайки ни, предлагат същото и то през чата на председателите на парламентарни групи. А в същото време казват, че искат да се носи политическа отговорност“, гласи част от казаното от лидера на ГЕРБ. По-обемната част от излиянието му съдържаше самохвалби за енергетиката - как ГЕРБ я спасили, а ПП обезглавили. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата