Медия без
политическа реклама

Проблем с "преместваема дига" изплува в Берковица след наводнението

Премиерът Денков се (само)похвали със "забележителна реакция" след пороя

14 Юни 2023Обновена
Ситуацията в Берковица навръх потопа.
FB/Meteo Balkans
Ситуацията в Берковица навръх потопа.

Правителството се хвали юнашки, хората на място страдат, доброволци помагат. А сред всичко това изплува мистериозен проблем с "преместваема" дига. Такава е ситуацията в Берковица два дни след пороите и тежкото наводнение, което е второто от началото на юни.

 

ДИГАТА   

Оказа се, че от 2014 г. местен бизнесмен разорава участък от дигата край реката, а при нужда връща земната маса обратно. Многобройните сигнали на гражданите до институциите не дават резултат. Става дума за негов имот в индустриалната зона на града. Разораването се налагало, за да минава техниката му. "Той има път горе, обаче не му се минава, оттук му е по-удобно, прекопава реката и влиза. Реката постоянно стои отворена, ние разчитаме да не вали. Като почне да вали, звъним, търсим го да дойде, да затвори реката. Затваря, но вчера закъсня, защото не беше на място. Уведомени са Басейнова дирекция, 112, кметицата. Никой не иска да му каже, какво си иска прави", заяви пред БНТ Георги Георгиев, собственик на цех. "Трябва да има оперативна група, която да разследва защо коритото на реката е празно, а тук е пълно - той го е насипал, за да може да минава техниката", добави друг човек. Телевизията се свързала с бизнесмена, но той отказал коментар.

Дали точно този проблем е причина за бедствието, не е ясно. Води се разследване общо за наводнението. Проверява се превенцията, както и адекватно ли са действали властите впоследствие.

 

ПОРАЖЕНИЯТА

Частичното бедствено положение в Берковица, Монтана и Георги Дамяново продължава, разрушени са множество обекти от инфраструктурата. Военните разчистват. Сред пострадалите сгради са болницата, детската градина, множество частни къщи, има разбити улици. 

От днес екипи обикалят домовете за опис на щетите. Пострадалите - към 150 души, могат да кандидатстват до 1512 лв. държавна помощ. От 1 юни сума бе вдигната около четири път спрямо досегашната, която бе унизително ниска и непокътната от години. Първи в страната имаха възможност да се възползват от нея отново жителите на района след първото наводнение.

 

ХВАЛБИТЕ

"На 12 юни, в понеделник, в Северозападна България се изляха проливни валежи, които в района на Берковица и село Врачеш добиха стихийни размери - близо 70 литра на кв. метър за няколко часа. Това постави под риск живота и здравето на хората, предизвика сериозни материални разрушения и отнесе пътна настилка. Реакцията на институциите този път беше забележителна. Специално екипите на ПБЗН бяха там още вечерта, цяла нощ работиха. Успоредно с това, поделения на Българската армия се включиха там където е необходима техника и жива сила, за да може да се възстанови движението и да се разчистят отломките. Още на следващия ден МТСП изпрати екипи, които да установят какви са последствията за хората. Започна да създава организация за изплащане на компенсации. МРРБ изпрати техника, която да подпомогне също за разчистването и да започне интензивна работа за подготовка за следващи валежи, които се очакват през идващите дни".

Всичко това изговори премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. Както се вижда, самооценката му не се различава от тази на предшествениците.

 

ДОБРОВОЛЦИТЕ

В социалните мрежи върви организация доброволци да помогнат на място през уикенда. В ход са и кампании за осигуряване на почистващи материали и стоки от първа необходимост. Организацията "Гората БГ" изчисли, че са нужни около 25 000 лв. дарения за почистване на основните обекти и помощ за пострадалите хора.

 

БЪРЗ КОРИДОР

Столичната болница ИСУЛ организира бърз коридор за пациенти от пострадалите от наводнения райони в Берковица и Монтана, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Те ще бъдат преглеждани и лекувани приоритетно и няма да им бъдат искани направления за консултация или хоспитализация. Пострадалите ще трябва да докажат, че са постоянни жители на някоя от пострадалите от придошлите води общини в Северозападна България. Приемът ще става през Спешно отделение на ИСУЛ. 

„С тревога следим случващото се на Северозапад от София. Една голяма част от нашите пациенти са именно от този регион. Когато научихме, че дори болницата в Берковица е била под вода, единодушно взехме решение да помогнем с каквото можем на колегите от Берковица и Монтана“, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Любомир Пенев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Берковица, наводнение

Още по темата