Quantcast
Пробивът при Марица спира само за 45 дни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Пробивът при Марица спира само за 45 дни

ГЕРБ съвсем се раздвои - гласува и за временно, и за постоянно спиране
Обновена
2 313
 Манол Пейков/Фейсбук
Граждани протестират и в залата, където се провежда извънредната сесия на общинския съвет.

Спорният пробив при Водната палата в Пловдив, който ще превърне сегашния крайречен парк в магистрала, се спира за 45 дни с цел изясняване на всички проблеми с него. Това решиха пловдивските общински съветници след петчасова извънредна сесия за проекта, съпровождана от протести на граждани. Одобреното предложение бе направено от Съюз за Пловдив на Дани Каназирева. Предложението на "Демократична България" пробивът да бъде завинаги отхвърлен не получи достатъчно подкрепа. ГЕРБ, които в социалните мрежи са изначално против проекта, сега гласуваха и за двете предложения, съобщи пловдивският сайт "Под тепето".

"Впечатлението ми е, че в момента се тупа топката с надеждата общественото напрежение да отшуми и изсичането на дърветата, копаенето на нивото на коритото на Марица и откъсването на реката от града да си продължи тихомълком след месец и половина", коментира във "Фейсбук" издателят Манол Пейков, който е част от протестиращите пловдивски общественици и миналата седмица инициира открито писмо срещу проекта.

Днешната извънредна сесия на общинския съвет предложи рядко виждано зрелище - ГЕРБ срещу кмета на ГЕРБ. "Искаме незабавно спиране на този ненужен проект. ПП ГЕРБ е на страната на хората“, обяви в първото изказване за деня от трибуната Йордан Илиев, съветник от партията на Борисов. Илиев заяви, че идеята за пробива е започнала в „друг мандат на управление на партията и анализите показаха, че той няма да реши проблема с трафика“, съобщава пловдивският сайт "Под тепето".

Кметът Здравко Димитров - също ГЕРБ, обаче ядно заяви, че протестите са платени и политически, а градът трябва да се развива. Вчера той склони на временно спиране на проекта, докато се нанесат корекции по повод недоволството.

Днес Димитров бе посрещнат от протестиращи, които викаха "Оставка!". Кметът смята, че това са шепа "платени" хора и детектор на лъжата щял да го докаже. "Колко човека са тези? 20? 30? Пловдив е 500-600 хиляди. Нека си протестират. Не можем да спрем развитието на града", коментира кметът. Вчера той обяви, че проектът се спира, но временно, за да се преразгледа и да се нанесат корекции, ако има нужда. "Не сме пловдивчани втора ръка, че да не можем да направим един пробив", каза днес Димитров. Той отхвърли опасенията, че ще се подкопаят основите на близките къщи (пробивът е на две нива). По повод критиките, че има проблеми в проектирането, каза: "Ако искат ляв завой, добре".

В общинския съвет категорично срещу пробива са ГЕРБ, ДБ и независимият Слави Георгиев. На страната на кмета е Съюз за Пловдив на Дани Каназирева.

Сърцатата битка на пловдивчани срещу проекта на общинската управа да прокара основна пътна артерия до река Марица - т.нар. пробив под Водната палата, принуди ГЕРБ да търси изход от скандала. Въпреки че именно кметът на партията Здравко Димитров брани спорния проект напук на протестите, местната стру

 

Още

Област Пловдив удължи епидемичните мерки до 10 февруари

30.01.2023

317
Харизан някога парк ще бъде "спасяван" чрез купуване

13.01.2023

3422
Хората на Борисов в Пловдив услужиха и днес на Гергов

09.01.2023

Обновена

3570