Quantcast
Гешев във вторник: Това са СРС! Гешев в сряда: Това не са СРС! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев във вторник: Това са СРС! Гешев в сряда: Това не са СРС!

Президентът: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения
Обновена
26 604
Брифинг пред медиите в Габрово

Вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България.

Posted by Румен Радев on Wednesday, January 29, 2020

"Не сме показали СРС-та. Това не са СРС. Това, което беше публикувано, е постановление за спиране на наказателно производство". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос за разпространените аудиозаписи, на които се чува разговор на шефа на ВВС и президента Румен Радев.

Думите му днес влизат в открито противоречие с прессъобщението, разпространено от прокуратурата вчера, към което бяха и прикачени звукозаписи. В него се твърди, че тези доказателства са "събрани чрез използването на специални разузнавателни средства, експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст." и те са част от приобщени по делото веществени доказателствени средства.

Гешев категорично отказа да отговори на въпроса какви са тези записи на телефонни разговори, ако не са СРС. В самото прокурорско постановление за спиране, те са свалени точно като придобити чрез СРС и това изрично е записано поне два пъти в документа. Освен това главният прокурор не каза защо разследването се води от специализираната прокуратура.

Увъртането на Гешев идва ден, след като видни юристи отбелязаха, че разпространението на СРС по неприключило производство е престъпление.

По-рано днес президентът Румен Радев реагира остро срещу действията на прокуратурата: "Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", категоричен е Радев.

По негови думи прокуратурата "девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха".

Преди това главният прокурор Иван Гешев обяви, че спира всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело за имунитета на държавния глава. Според него така ще се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията.

В  първото си питане до Конституционния съд главният прокурор Иван Гешев изненадващо поиска да знае какво се включва в понятието "държавна измяна", което е записано като възможност за импийчмънт на президента.   

Според Конституцията президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението за тези престъпления се повдига по предложение най-малко на 1/4 от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 2/3 от народните представители са гласували "за". Тогава Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици. Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

Още

Нинова: От два дни имам усещането, че Борисов пак управлява

18.11.2021

Обновена

3918
ЦИК отхвърли покана за среща от президентството

25.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4945
Израел атакува "метрото на Хамас" в Газа

14.05.2021

2833