facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев във вторник: Това са СРС! Гешев в сряда: Това не са СРС!

Президентът: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения
Обновена
26 495
Брифинг пред медиите в Габрово

Вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България.

Posted by Румен Радев on Wednesday, January 29, 2020

"Не сме показали СРС-та. Това не са СРС. Това, което беше публикувано, е постановление за спиране на наказателно производство". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос за разпространените аудиозаписи, на които се чува разговор на шефа на ВВС и президента Румен Радев.

Думите му днес влизат в открито противоречие с прессъобщението, разпространено от прокуратурата вчера, към което бяха и прикачени звукозаписи. В него се твърди, че тези доказателства са "събрани чрез използването на специални разузнавателни средства, експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст." и те са част от приобщени по делото веществени доказателствени средства.

Гешев категорично отказа да отговори на въпроса какви са тези записи на телефонни разговори, ако не са СРС. В самото прокурорско постановление за спиране, те са свалени точно като придобити чрез СРС и това изрично е записано поне два пъти в документа. Освен това главният прокурор не каза защо разследването се води от специализираната прокуратура.

Увъртането на Гешев идва ден, след като видни юристи отбелязаха, че разпространението на СРС по неприключило производство е престъпление.

По-рано днес президентът Румен Радев реагира остро срещу действията на прокуратурата: "Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", категоричен е Радев.

По негови думи прокуратурата "девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха".

Преди това главният прокурор Иван Гешев обяви, че спира всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело за имунитета на държавния глава. Според него така ще се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията.

В  първото си питане до Конституционния съд главният прокурор Иван Гешев изненадващо поиска да знае какво се включва в понятието "държавна измяна", което е записано като възможност за импийчмънт на президента.   

Според Конституцията президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Обвинението за тези престъпления се повдига по предложение най-малко на 1/4 от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от 2/3 от народните представители са гласували "за". Тогава Конституционният съд го разглежда в едномесечен срок. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Двамата не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според главния прокурор обаче трябва да бъде тълкувано съдържанието на понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, за да се избегне противоречиво прилагане на тази правна уредба, както и настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици. Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.

136

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румен Радев: Днес мнозина избират да слугуват на лъжата

02.06.2020

Обновена

2074 33
Румен Радев: Рестрикциите не трябва да нарушават основни права

29.05.2020

1007 8
Цацаров: КПКОНПИ няма да се промени, ако се назначава от Радев

28.05.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1338 20

Коментари

Страници

sega_reader

И ТУК СМЕНИХА ЗАГЛАВИЕТО.

Първо заглавие:"Гешев обяви, че спира всякакви контакти с държавния глава"

Коментар:Каишката много се опъва и му стяга врата, отпусната е само до министерски съвет.

До президентството не му се полага.

Така рече татко Дог.

Второ заглавие: "Президентът: Атаките срещу мен придобиват уродливи измерения"

Коментар: Вярно е, чака се кулминаяцията а тя е свързана с оставки по върховете.

Не, не на президента, а на подстрекателите и некадърниците с високи държавни постове.

Шлифера

Генерале, не знаеш ли, че щом се бориш със свиня не може да не се окаляш..... така, че в борбата с мафията трябва да се бориш с мафиотски средства и способи иначе си загубен. При тия няма култура и възпитание!!!!!
А иначе за случая има хубава народна поговорка:
ПУЩИ ПРАСЕ ПОД ОДЪР, ОНО СЕ КАЧИ НА ОДЪР!!!!!

sega_reader

Представете си, че от италианската киноиндустрия решат да заснемат нов сезон на мафиотския сериал "Октопод". И решат да наберат нови артисти от ... България.

Пристигат и не познават никого тук, не познават и политиците и държавния елит.

Как мислите, биха ли избрали за ролята на комисар Фалконе, такава светла личност нашенския Гешев ?

Ама вижте му физиономията, той подхожда за роля на квартален бост, занимаващ се с наркотици и проституция, а вечер пие уиски в някоя квартална софийска дупка.

Лицето вижте, лицето, то говори всичко.

По нататък.

Кого биха избрали за шеф на мафията ?

Полека, един по един, не се блъскайте, знаем, че има много политици за тая роля.

Ами ако решат да продължат Кръстника ?

Бойко се надява да го изберат за Вито Корлеоне.

Не, не и с тая физиономия.

По-подходящ си за Върджил Солоцо, наемният убиец на боса.

Цацаров е идеален за Лука Брази или Питър Клеменца, но му липсва смелост, той е П*** Маринкин и няма да го одобрят.

Доган пък е идеален за образа на Филип Таталия, дребен, отмъстителен, но без гавазите си е кръгла дръндарска нула.

Разбира се Бруно Таталия е самият син на Филип, небезизвестният Пеевски.

Ще попитате, а къде са положителните персонажи.

Е тяхното време вече отмина.

Не случайно казват, видиш ли честен човек на улицата застреляй го, да не се мъчи.

 

Пантелей

Другарю, що пропускаш другаря Румен Петков?

П.П. Да не се връщам към по-дирни времена

sega_reader

Пантьо, другар е на майка ти сина.

Нали знаеш, че с теб не разговарям. Чети си там герберските листчета и не ме занимавай с глупости.

Доц.Трътлев

Не цапайте форума с тъпи снимки. По-добре дайте линк.

Solace

Не барай Дучето...

mi6osp.

С публикуването на СРС -тата от подслушването на генерала и на президента мутромилиционерската ни прокуратура и най-вече Гешев си забиха неспасяем автогол.

Защото трябва да докажат, че тези СРС са направени съгласно закона, а не с традиционното прокурорско газене на закона.

 

Хулиган

А какво е това "закон"?

В Магнаурската школа такива работи не се преподават.

Затова очаквайте скоро да чуете и шепот от спалнята на Радеви.

Когато мафията си има прокуратура, всичко е възможно...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

bay Dragan

За втори път го пускам дано го причетът солташаците МУ:

 

Гешев,

по времето на Др.Тодор Живков юридическото образование в Магнаурската школа, дето си я завършил не се признаваше никъде, освен в МВР. И то на длъжности дето не се изискват управленчески действия.

 Др.Тодор Живков бе умен и прозорлив , познаваше стила  на преподаване там и не им позволяви те да ръководят защото големи глупости правеха. Камо ли да ръководят държава. Аз, бай Драган съм работил с такива и им знам колко им е акъла

Но на сагашните от ГЕРБ не им трябват умни и по-умни от Него, и ти затова си издигнат . Не го забравяй никога.

Да знаеш, ей!

Що ли ти га пиша? Ти май си отиваш.

Анонимен7

Да разбираме ли, че до този момент прокуратурата е имала всякакви контакти с президентството, които са били несъвместими със стриктното спазване на принципа за разделение на властите и са представлявали опити за влияние върху президентството, и щом е така кой носи отговорност за безразборните контакти? Цацаров, или Гешев, или Цацаров и Гешев?

KTP

Разбирай че просто НЕ знаят какво правят. Имат поръчка, но НЕ могат да я изпълнят! И се мъчат да си изсмучат нещо от пръстите... обаче от там излиза само милиционерска ушна кал. Това е. 

скайспирит

Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

Милиционерската школа в действие. ? 

Сръчко

Мдаа, със заподозрени и потенциални обвиняеми комуникацията е само официална, в писмена форма.

Интервал

Театрото е ясно. Ако спре и с медийните "бомби", а се заеме с важните, належащи и очевАдни неща, цена няма да има гешеФтурата.

Ace_

Че Радев си е бил назначил любовницата за ПР в подчинената му структура и че БСП го ожениха набързо, за да го пласират за пРезидент - това е широко отразен и коментиран факт. Аз лично съм писал коментари по такива статии точно в този форум. А това, че гешефтурата се е сетила да се побара чак сега, след като инсталираха недоразумението като главен пръц, говори много.

 

всякакви съмнения и опити за влияние над институцията

 

Няма никакви съмнения. Не влияние - на директен ръчен режим е гешефтурата. И против на някои мнения - според мен отзад не е Бокаса, а директно мамин Прас и най-компетентния хидроинжинер във вселената. Ако опраскат Радев - Боко е следващият.

 

И това - гешефтурата не е институция. Това е организирана селско-мафиотска престъпна група, съставена от ниско интелигентни и некадърни, но за сметка на това много нагли и овластени криминалци. Специален поздрав на всички, които иронизираха протестите за поставянето на новия главен пръц: хак ви е - и за вас ще дойдат.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

?

Антей

 

И от нас имате ✌️ ⭐️  -  умни българино Ace_ !

 

Позитивните личностни качества

на човека Румен Радев са безспорни.

 

Но допуснаха уязвимост, чрез жена, което е жалко.

И не си струва, както казвате - да се коментира

нито за нея, нито за бесепе.

..............................

 

Размисъл обаче заслужават тези две мнения

на утвърдени добри експерти - българи.

 

В понеделник сутринта доц.д-р Вал.Вацев

по ТВ България он ер, анализирайки "хаоса"

из държавицата ни каза, че -

 

Борисов е подложен на натиск да спре тръбата

на Турски поток, също като Меркел за СП2.

 

Но зад Меркел,

можел да застане силния немски бизнес капитал

от гледна точка на дългосрочни перспективи

за държавата Германия!

 

А зад Борисов - има ли силен български бизнес

капитал със същите дългосрочни перспективи

за държавата България?!

.............................

 

Тази сутрин социолога Юрий Асланов

по бтв, анализирайки сересетата, каза че

 

отчетите на президента се правят всяка година

в определен ден.

 

Този ден на отчет в САЩ е наречен - Ден на президента.

 

И е прието в този ден  -

всички други институции да мълчат!

 

Защо е ясно - уважава се  държавността и 

държавния глава.

..................

 

Ми тва е.

Времена турболентни и безсмислени като такива,

от гледна точка

на разумното позитивно развитие на човечеството!

 

❤️

Su38

Престъпление ли е да назначиш любовницата си в подчинената структура?

Доц.Трътлев

Престъпление ли е да назначиш любовницата си в подчинената структура?

Обърнете се към Конституционния съд.?

Гласът

?

Доверчивия

А Гешев опитвал ли е да сдържа престъпността, или това е извън длъжностната му характеристика?

volog2

А с правителството и най-вече с мутротиквата от Банкя?

Ace_

А Гешев опитвал ли е да сдържа престъпността, или това е извън длъжностната му характеристика?

 

Пич, ама ти сериозно ли? Ще сдържа престъпността, като обявява хакване на шадравани за тероризъм?

 

Този изпълни перфектно задачата си по прикриване на директна кражба на близо 4 милиарда лева държавни (тоест наши) пари. Естествено, че ще го назначат да подсигури следващия зулум.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

По-добре така. Видя се, че когато главпрокурора говори и пуска записи на подслушвания в медиите нарушава или закони, или конституцията. А така някои от подчинените му, които са учили право, ще могат да го редактират своевременно и да се намалят издънките.

Интервал

От години има и едни други записи. Участието на Банкянския Бабуин също е недвусмислено, но гешеФтурата е сляпа и глуха ? Логично и очаквано от Главен прокурор Иван. Все пак, за това беше назначен за наследник на цацаратурата.

dissidentbg

Вече си имате ДВАМА президенти. Сега ще се състезават кой е по- най-.

Доверчивия

И вашите са ДВАМА.

TRENDA

Кой посъветва Радев да пита за мотивите на Гешев . Да беше си останал само с думите ,че Гешев има право да задава въпроси към КС .

dissidentbg

Иван Гешев се опитва да се изживява като известният Никола Гешев, но за сега се очертава единствено като гешефтар. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×