Quantcast

Медия без
политическа реклама

Превозвачите все пак излязоха на протест срещу тол системата

Повече отстъпки не можем да правим, заяви регионалният министър Петя Аврамова

27 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Въпреки извънредната среща между премиера Бойко Борисов и транспортния бранш, на която беше договорен гратисен срок за тол системата, днес все пак превозвачи излязоха на протест.

Няколко десетки камиони са се събрали на входа на столицата на Цариградско шосе, съобщи бТВ. Те ще се останат до 16.30 ч., като не предвиждат да минават през града. Движението в района е натоварено.
Протести има и в Ямбол и Русе.

Организатор на протестите е Националното сдружение на малките и средни превозвачи. По-рано днес от тях се разграничиха другите асоциации в бранша, които заявиха, че досега представители на това сдружение не са участвали в дискусиите по въвеждането на тол-системата и срещите с премиера и правителството.

"Малкият и средният бизнес при създалата се ситуация е тотално убит, защото разходите за камионите са 7 пъти по-високи в сравнение с таксуването за винетни стикери, а при автобусите достигат 12-15 пъти", заяви Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи. "В крайна сметка крайният потребител ще плати тази цена. Искам да обърна внимание, че ние сме "за" тол системата, защото тя ще сложи по-добър ред в ползването на пътищата, но самият модел не е най-добрият. Той е сгрешен и се разминава драстично с този в Европа", категоричен е Захариев.

От АПИ обаче показаха други сметки. Според тях от София до Бургас тол таксата за най-големия автобус за еднократно пътуване ще е 10 лв., а с камион по транзитния маршрут Калотина – Капитан Андреево – 40 лв. Така ставало ясно, че тол-таксата в сравнение със сегашния винетен стикер нараснала само два пъти. "Ние имаме най-ниските тарифи в Европа, а всички второкласни пътища са безплатни”, заявиха от АПИ.

"Не разбирам исканията на тези превозвачи, в протеста им има политически елемент". Така министърът на регионалното развитие Петя Аврамова коментира недоволството на превозвачите. И посочи, че повече отстъпки държавата няма да прави. "Намалихме размера на тол-таксите, както и обхвата на платените пътища. Сега ще бъде направена и отстъпката за бордовите устройства и GPS тракерите, те ще бъдат безплатни - без наем и такса за обслужване. Няма повече възможности за намаляване. В противен случай накрая ще се окаже, че българските граждани, които карат с винетка, ще издържат пътищата, по които пътува тежкотоварния трафик", заяви Аврамова в парламента, където бе изслушана по искане на депутатите.

Аврамова призова превозвачите да бъдат коректни и в следващите дни до 27 март поетапно да се оборудват с бордови устройства или GPS тракери, като дотогава използват маршрутни карти за отчитане на изминатото разстояние.

За пореден път регионалният министър изрази съмнение, че с намалените по настояване на бизнеса тол-такси и обхват на платените пътища, държавата ще може да събере заложените в бюджета 450 млн. лв. приходи от тол-системата.
Поне 100 млн. лв. трябва да бъдат събрани в следващите три месеца, за да се отчете успешен старт на системата. В противен случай таксите ще бъдат вдигнати, както и обхвата на платените пътища.
"Ще стане ясно като видим месечния приход още за април. И през май може да предприемем обществено обсъждане за промяна в тарифата и нов обхват на пътищата", посочи Аврамова.

 

Още по темата