Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов еднолично наложи гратисен срок за тол системата

По-рано властта се покри и остави неяснотите без отговор

26 Февр. 2020ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Проблемите с тол системата, която трябва да тръгне на 1 март, принудиха премиерът Бойко Борисов да събере на извънредна среща в Министерския съвет транспортният бранш в сряда вечерта след завръщането си от Гърция. Там Борисов разпореди всички спорни въпроси да бъдат изчистени най-късно до 27 март. Така тол-системата тръгва от 1 март, но без бордови устройства и GPS тракери за таксуване. Изминатото разстояние по платените пътища ще се отчита само с маршрутни карти.

„Не ме интересуват практиките в Унгария. Днес България е изведена в макроикономически показатели сред най-добрите в Европа. И сега за 2 лева, 5 лева, просто на фона на днешната новина, че финансово и икономически сме по-дисциплинирани от Холандия и Германия в Европа, ме занимават с 2лева, 5 лева. Нещо което е в рамките на 7%...Или се оправяте, или не тръгва тол системата. Толкоз! Не искам с тея хора (сочи превозвачите) - всичките са ми приятели поотделно. И те стоят срещу мене все едно...“, нареди Борисов.

На реплика от страна на превозвачите, че не са виновни, премиерът продължи тирадата си: "Не, аз нямаше да се срещна с вас, ако сте виновни. Ние водихме един, най-приятелски разговор - обхвати, пътища, изключихме цели населени места, нали тъй? И всичко се изпълни - и ние, и вие. Сега, за да заключиме и да не се... по устройства, по еди какво си - в рамките на тея 7% тре`а да се свърши всичко."

"Технически в рамките на 25 дена можеме ли да се справиме? Сиреч, можеме... Днеска к`во сме (обръща се към регионалния министър Петя Аврамова)? 26-и... Сиреч до 27 март да си сложиме срок всичко това да се направи. Добре, бе, хубаво - ако стане на 20-и, тръгваме и се занимаваме. Защото целта на тол системата - ние сме говорили, но просто за пред медиите да кажем: Едно е Южната дъга да е с два платна, друго е да са 12, да има мантинели, да има - как се казва тая тропащата маркировка? Добре, не тропаща, шумяща... Да има двойни мантинели, да направиме - с`я видяхте почнахме "Младост" с "Тракия" (връзката на столичното околовръстно с магистралата). 700 милиона е от "Борис" тунела до "Люлин" да го вържеме...Правиме "Европа", правиме "Струма", правиме "Хемус". Това е само плюс за вас, нали? Но, едно е сега двулентов път с дупки да ползваш, друго е шест платна. Вие пътувате, знаете, че навсякъде е така. Затова, ако сте ОК на този вариант - 7% забиваме и това е! Не го ли направите (поглежда регионалната министърка Петя Аврамова), на 27-и (март) се срещаме и ви ка`ам "Продължавайте да плащате винетки, или к`вото досега сте правили". И това правите и тогава".  

"Молбата е ми е преди да се направи, да се заговори за протести, за недоволство, обадете ми се. Няма случай да не съм ви приел. Ето сега се върнах (б.р. - от Гърция), затова ви приемам сега. Иначе аз щях да дойда на кръглата маса, да ви чуя там и това щяхме да си го спестим. Това са ни условията. Това са ни сроковете, съвместно действаме, за да можем парите, които се акумилират да отиват пак за пътна безопасност, каза още Борисов на превозвачите.

https://segabg.com/hot/category-economy/borisov-ednolichno-nalozhi-gratisen-srok-za-tol-sistemata

Posted by вестник Сега on Wednesday, February 26, 2020

По-рано днес властта се покри и остави без отговор неяснотите около старта на тол-системата на 1 март. На организираната от няколко транспортни асоциации дискусия единствено проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) се яви да отговоря на въпросите на превозвачите. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, нейният заместник Николай Нанков, министърът на транспорта Росен Желязков и шефът на АПИ Георги Терзийски, не се отзоваха на поканата.

На 1 март се очаква пълен блокаж на превозите в страната, прогнозираха от транспортния бранш. Оттам изтъкнаха, че системата стартира само с един реално работещ национален доставчик на услуги за електронно таксуване, с едва 1% превозни средства, оборудвани с бордови устройства и нито едно с GPS тракери.

Три дни преди магистралите и първокласните пътища да станат платени за тежкотоварните автомобили и автобусите, държавата е готова да предложи единствено маршрутни карти за отчитане на изминатото разстояние, стана ясно думите на проф. Олег Асенов. Едва от понеделник е започнало сключването на договори за бордови устройства, като за 8000 превозни средства машинките "вече пътували към тях".

Фирми, които кандидатстват да са доставчици на GPS тракери, се оплакаха, че техническите задания поставяли изисквания за неприложими стандарти. Според тях това се прави с лобистка цел в полза на бордовите устройства и на фирмите, които ги предлагат. 

На дискусията не присъстваха представители на единствения засега работещ национален доставчик на услуги за електронно таксуване - "Интелигентни трафик системи". Организаторите прочетоха писмо от фирмата, в което те не приемат твърденията за липса на комуникация и за монопол на пазара. Писмото бе посрещнато с освирквания от присъстващите превозвачи. Те са гневни на неочаквания разход, който трябва да плащат към националния доставчик - месечен абонамент от 15 лв. за бордово устройство, както и на договорите с него за минимум две години.

Ядосаните представители на бранша почти не дадоха думата на проф. Олег Асенов, когото обявиха за "бушон" и човек, от който не зависи нито едно решение. 
Асенов се опита да ги успокои, като каза, че ще проверят договорите за бордови устройства и за GPS. И дори заяви, че ще има значително намаление на месечния абонамент за бордово устройство.
В четвъртък, до края на деня, ще има яснота и за старта на системата, каза още Асенов. Утре в МРРБ се провежда поредна среща по темата. За утре е планирано и изслушване на премиера Бойко Борисов за старта на тол-системата.

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

Земеделците обявиха край на протеста

20 Септ. 2023

Миньорите се договориха с кабинета за въглищата

19 Септ. 2023

Арендаторите на ниви заговориха за сваляне на рентите

23 Септ. 2023

България постави рекорд във вноса на нови коли

24 Септ. 2023

Нова дата за приемане на еврото - 1.1.2025 г.

24 Септ. 2023