Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР спъва камерите на тол-системата да засичат скоростта

Само от МВР зависи кога ще започне да използва камертите за контро, коментира регионалният министър

18 Ноем. 2023
Илияна Кирилова
Камерите на тол системата вече били готови за използване на контрол на скоростта.

Камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта. Това посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия

"Националното тол управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) разполага с над 300 рамки, на които са монтирани камери, те функционират вече няколко години. Камерите са достатъчно високотехнологични и имат възможност да засичат както моментна, така и средна скорост. Не бяха сертифицирани за такъв тип измервания, но подадохме документи за сертификация и процесът е завършен. В този смисъл тези камери могат да бъдат използвани и за контрол върху скоростта", каза министър Андрей Цеков. 

По думите му кога ще започнат да упражняват контрол, зависи само от МВР. "Системата за управление на камерите разполага с модул за интеграция със системата на МВР, така че те биха могли да използват камерите. На теория това може да стане и днес - камерите и сега ви засичат, просто не получавате фиш за нарушение, тъй като не се използват за тези цели", посочи министърът на регионалното управление.  

"В България едновременно строим пет магистрали, което не е нормално за една държава. Същевременно е много важно, защото не сме свързани със съседите си магистрално, освен с Турция", коментира още той. По думите му сторим Видин-Ботевград, магистрала "Струма", магистрала "Хемус", магистрала "Европа" към Сърбия, наскоро е подписал и разрешението за строеж на първия участък Русе-Бяла.

"На "Хемус" основният проблем е начинът, по който е възложен - без спазване на правилата по закона за обществените поръчки, без да са изготвени проекти. Затова дълго време по този обект не се работеше", каза той. "В бюджета на АПИ има 2.5 млрд. лв. за различни обекти. В момента, в който бъде разрешен правният казус с индексиране на цените по договорите за "Хемус", ще се активира строителството. Това ще стане през този месец или в началото на следващия", увери министърът. Той прогнозира, че е напълно възможно в рамките на следващата година да бъде свършен ЛОТ 1, а ЛОТ 2 и 3 да напреднат значително. 

За магистрала "Струма" Андрей Цеков уточни, че проектът, който правителството е заварило, е за трасе по източния склон на Кресненското дефиле и второ трасе в самото дефиле. "Както сме го записали в управленската програма, транспортно решение през Кресненското дефиле е абсолютно неудачно. Поради тази причина търсим вариант да изнесем и второ трасе извън дефилето. И в момента не е възложено строителство на трасе през Кресненското дефиле, заложено е само строителство по източния склон. Ако някой твърди, че търсенето на алтернатива ще доведе до забавяне, просто не разбира процеса и не знае фактите", коментира Андрей Цеков. По думите му по договор трасето по източния склон трябва да е готово до 2027 г.

Ключови думи:

тол система, камери

Още по темата