Медия без
политическа реклама

Премиерът Денков: Няма повишен риск от тероризъм у нас

Правителственият "Еърбъс" прибра 92-ма българи и един хърватин от Тел Авив

08 Окт. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Николай Денков

В България няма повишен риск от терористични атаки заради ситуацията в Израел. Това обяви министър-председателят Николай Денков след проведеното заседание на Националния контратерористичен център днес от 18:00 ч. в Министерския съвет. То беше свикано по спешност заради нападението на палестинската групировка "Хамас" в редица израелски градове.

До този момент са проведени общо две заседания по темата на антитерористичния център, който се намира под координацията на ДАНС. На тяхната база е изготвен доклад, който е изпратен към министъра на вътрешните работи.

"Накратко в доклада се констатира следното: по отношение на общите заплахи от терористична дейност в България - няма повишен риск и нивото остава най-ниското - трето ниво, което означава, че трябва да се внимава. По отношение на институциите, които по принцип са с повишен риск - летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел - там е повишено нивото на внимание на жълто ниво и съответно са предприети мерки от институциите, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове. По отношение на всички останали институции, като държавните институции и всичко останало, нивото остава най-ниското възможно - зелено. Там нямаме повишен риск", заяви Денков.

Премиерът допълни, че все пак институциите трябва да са нащрек, тъй като "ситуацията се променя много бързо".

"Обсъждахме с колегите от службите, че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, тъй като има такива индикации, което може да доведе в средносрочен план до повишаване на бежанските потоци, до рискове, свързани с доставката на суровини, а оттам - и цените на тези суровини. Така че има по-общи рискове на глобално ниво, но за тях ще говорим, ако се наложи, през следващите дни", поясни Денков.

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е ДАНС. Структурата извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.

Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военно разузнаване" и служба "Военна полиция" към МО.

 

ЕВАКУАЦИЯ

Правителственият "Еърбъс", изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, кацна малко преди 18:00 ч. на летище София.

Самолетът с транспортния министър Георги Гвоздейков на борда излетя към Тел Авив в 6:00 ч. тази сутрин, веднага след като бе получено разрешение от израелските власти. На борда му в Израел се качиха 92-ма наши сънародници и един хърватски гражданин.

Сред тях са 56 пътници, които прекараха нощта на летище "Бен Гурион", след като нискотарифна авиокомпания отмени полета си заради нападението на "Хамас". Другите пътници са също български туристи, поискали да бъдат евакуирани от Израел.

На правителствения ВИП в София всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и от зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

От МВнР съобщиха по-рано, че Габриел е разговаряла с израелския си колега Ели Коен и с посланика ни в Израел, за да бъде подсигурено безопасното придвижване на сънародниците ни до летището. След прибирането на сънародниците ни вицепремиерът съобщи, че правителствения самолет ще бъдат прибрани още 68 българи, намиращи се в момента в Израел.

Машината ще извърши още един полет веднага след като се получи разрешение от израелските власти. Съобщено беше, че това ще стане още в 19:30 ч. тази вечер.

 

Още по темата