Медия без
политическа реклама

Преговорите: Системата на МВР е задръстена с около 7000 пенсионери

Бъдещото правителство ще реформира закона за вътрешното министерство след цялостен анализ

25 Ноем. 2021

В Министерството на вътрешните работи работят около 7000 пенсионирани служители, стана ясно по време на преговорите на тема "Вътрешна сигурност" между партиите в евентуално бъдещо правителство - "Продължаваме промяната", БСП, ДБ и ИТН. Данните бяха съобщени от бившия служебен министър на финансите Асен Василев.

Според Атанас Атанасов от "Демократична България" системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно, а това става единствено с връзки. Около това мнение се обединиха и представителите на останалите партии, като по думи на проф. Николай Радулов от ИТН голяма част от ръководителите на структурите са парашутисти.

Поради тази причина първата задача на бъдещото правителство e да изготви функционален анализ на МВР и ДАНС, който да включва цялостен преглед - дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността. В изработката на този анализ ще участват външни експерти, политическото и професионалното ръководство на МВР, както и представители на полицейския синдикат, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно представените партии.

На базата на този анализ ще бъде изготвена изцяло нова правна рамка за работата на МВР. Партиите обаче се разделиха в мнението си дали този нов закон да бъде структурен или функционален. Според БСП той трябва да остане структурен за вътрешното министерство. Различно мнение изразиха от ПП и ДБ, които считат, че трябва да има закон за опазване на обществения ред, както и за оперативно-издирвателната дейност, защото с тези дейности се занимават 7-8 структури. "Министерството на финансите няма устройствен закон, НАП няма устройствен закон, а има данъчно-осигурителен закон, който определя какви действия да извършва. Считаме, че и МВР трябва да бъде поставено на функционална основа", заяви Калоян Янков от ДБ.

В програмата за вътрешната сигурност не беше сложена точка за намаляване на престъпността с конкретен процент, защото представителите на партиите стигнаха до заключние, че няма конкретни данни за инстинския брой на престъпленията. "Ако кажеш на полицейския началник, че, ако не намали престъпленията с 15% до края на годината, ще бъде уволнен, той ще спре да ги регистира", аргументира се проф. Радулов. Той даде пример с Финландия, където на хартия нещата били по-зле от България като брой на регистрирани престъпления, но там доверието в полицията било много по-високо.

Партиите се съгласиха още МВР да бъде освободено от несвойствени функции, за да бъде разширен на периметърът на действие и максимално експертно и материално осигуряване за работа по програми с жертви на престъпления, домашно насилие, наркотици и извършителите на рецидивна престъпност. Мненията се обединиха и около нуждата да бъде създадена нова полицейска карта. БСП предложи в районите на селата да се създадат полицейски постове с жандармериен състав. Освен това да бъдат привлечени като сътрудници представители на местните общности.

Преговарящите договориха също върщането на Института по криминалистика и криминология и технологичното му обновление. "Истинската криминалистика липсва на престъплението", категоричен е Николай Радулов. Трябва да се възстанови и научната и обучителната дейност в този институт. За целта ще бъдат изпратени в чужбина кадри за обучение и специализация. Ще бъде изградена и работеща система за съхранение на веществени доказателства, каквато не съществува у нас. Партиите подкрепиха и създаването на критерии и система за справедливо възнаграждение в системата на МВР. 

Проследете на живо преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Вътрешна сигурност”

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, система, преговори, закон

Още по темата