Медия без
политическа реклама

Предизборният дебат: За БКП, Мултигруп и шофьорите на МВР

Противниците на ГЕРБ враждуват повече помежду си, отколкото с хората на Бойко Борисов

11 Март 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
bTV
Дончева засипа с тежки обвинения бившия зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Партиите извън парламента, които се противопоставят на ГЕРБ, са дори по-враждебно настроени едни срещу други, отколкото срещу хората на Бойко Борисов. Това се видя съвсем ясно на предизборен дебат, организиран от bTV, в който взеха участие представители на „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън!”, „Републиканци за България” и АБВ. В разговора бяха намесени престъпният свят, поръчковите убийства и неизбежно – миналото на участниците с БКП.

Иначе скучната дискусия направо се взриви, когато кандидатите можеха свободно да разговарят помежду си. Всичко започна, когато Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!” обяви, че трябва да се закрият специализираните съдилища, създадени от ГЕРБ, а „републиканецът” и бивш зам.-шеф на управляващата партия Цветан Цветанов отбеляза, че това е била препоръка на Европейската комисия. „Това ви е е проблемът, г-н Цветанов – не мислите със собствената си глава, а всичко да е каквото ви поръчат или от Вашингтон, или от Брюксел”, язвително го жегна Дончева.

Цветанов винаги мисли с главата си

Намекът за умствените му способности засегна Цветанов. „Г-жо Дончева, аз съм на 55 години, имам семейство с три дъщери и мога да кажа, че съм създал нещо, което мога да оставя след себе си. От тази гледна точка, мога да ви кажа категорично, че мисля винаги с главата си, и всяко едно действие, което съм предприемал, е на базата на моята ценностна система, а тя е семейство и да можеш да отстояваш принципни позиции”, впусна се той в дълга реч.

„Освен да парадирате със семейство, ще трябва да знаете, че имате политическо наследство, което беше свързано с грубо подслушване на магистрати, с образуване на дела срещу невинни хора ...”, раздразнено отвърна Дончева. „Кое е това подслушване?”, скочи като ужилен Цветанов. Тя обаче беше набрала скорост и не се спря: „ ... държане на невинни хора в арести, както и вашите апартаменти. Ако давате на българските граждани по един апартамент или дори по една гарсониерка, смятам, че те ще гласуват за вас.”

Кой е бил адвокат на групировките 

Ошашавен, Цветанов настояваше да отговори, докато Дончева продължаваше да сипе обвинения. „Ще имате 30 секунди в заключението”, нареди му безцеремонно адвокатката. Водещият Антон Хекимян, който до този момент наблюдаваше безпомощно словесната свада, отпусна малко време на бившия гербер, който реши да отвърне подобаващо: „Вие бяхте адвокат на групировките, които се създадоха в началото на демокрацията, на Мултигруп! Вие отстоявахте поправката „Ванко 1”!”

Споменаването на прословутата законодателна промяна, засягаща попадналия в затвора рапър Ванко 1, накара Дончева да подскочи. „Вие лъжете! Вие сте проводник на това 10 години това да се говори по медиите и с всичките си връзки осигурихте това да бъде тиражирано!”, обидено се нахвърли тя върху Цветанов. И се обърна към доц. Атанас Мангъров от АБВ, за да го попита дали иска такива политици в парламента.

Мангъров за физкултурниците в МВР

Мангъров с удоволствие пое подадената му ръка и се впусна в дълго и объркано описание на Цветановата биография: „Казано е – гледай в корена. Той 1987 г. е назначен като шофьор в 7-мо главно управление, защото е завършил спортно училище и е назначен като шофьор в изчислителния център на МВР. Пет години по-късно той завършва ВИФ и става учител по физкултура. Девет години по-късно става полковник от МВР, впоследствие министър на вътрешните работи.”

„Аз нямам професионална шофьорска книжка! Никога не съм бил шофьор! Завършил съм следдипломна квалификация по право”, изплака атакуваният. „За колко часа завършихте тази квалификация в качеството си на първа фигура на управляващата партия?”, подигравателно го попита Дончева.

За разстрелите във Велико Търново

Отчаян, Цветанов се върна към най-големия актив от професионалната си биография – спирането на отвличанията през 2009 г. „Знаете ли, че групата беше ликвидирана, задържана, осъдена?”, изригна той. „И как? Заради вашите връзки с част от ръководството на групата”, директно го свърза с престъпния свят Дончева.

„Защо говорите несъстоятелни тези? Вие бяхте тогава част от българския парламент и трябваше да осъществявате съответния парламентарен контрол”, упрекна я „републиканецът”. Адвокатката обаче беше твърдо решена да го уличи в криминално минало: „А какво ще кажете за Петър Христов, вашият наместник във Велико Търново, който беше разстрелян и където сега вие ще водите листата? Смятате ли, че тия хора в Търново не знаят кой кой е?”

Шаламанов вярва в НАТО, дори когато е в БКП

Цветанов беше спасен, само защото получилият думата Мангъров се зарови в миналото и на четвъртия участник в дебата – Велизар Шаламанов от „Демократична България”. „Той е бил във висшите структури на БКП. Може ли да каже има ли някаква прилика между това, което се случва сега, и това, което се случваше навремето със старата БКП, защото г-н Шаламанов е бил партиен секретар на батальон в Долна Митрополия?”, попита Мангъров.

Шаламанов, който е бивш зам.-министър в кабинета „Костов” и е известен с проатлантическите си позиции, слушаше с нервна усмивка. „При тоталитарния режим, който махнахме, беше задължително всеки офицер да е член на комунистическата партия. Аз съм служил на родината и вярвах, че един ден тя ще е свободна и ще е член на НАТО, и това го постигнахме”, отвърна патетично той.

Тогава изтече и времето за дебата, което участниците със сигурност посрещнаха с облекчение.

Още по темата