Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителството определи 780 лв. минимална заплата от 1 януари

29 Дек. 2022
БГНЕС

Окончателно минималната работна заплата става 780 лв. от 1 януари 2023 г. реши служебният кабинет днес на последното си заседание за годината.  Увеличението е 9.9% спрямо сегашния размер от 710 лв., но е под предложенията на „Продължаваме промяната“ и БСП, които се опитаха да прокарат неуспешно през НС почти  20% увеличение. Около 500 000 души получават минималната заплата. 

Средната пенсия в 17 области надхвърля реалния доход на хората, които работят срещу минимална заплата. В София средната сума, получавана от пенсионерите, даже е само на 5 лв.

Минималната заплата все пак ще бъде повишена дори и без приемането на бюджет за 2023 г., като социалният министър Лазар Лазаров уточни след правителственото заседание, че според разчетите на финансовото ведомство това ще натовари бюджета с около 300 млн. лв. за цялата 2023 г.

Министърът допълни, че това увеличение не бива да се приема като опит да се транспонира директивата на Европейската комисия, според която минималната заплата трябва да минава оценка за адекватност, като един от критериите може да бъде обвързване с 50% от средната заплата за страната. Именно такава зависимост опитаха да прокарат БСП с промени в Кодекса на труда, но опитите им да уредят второто четене на закона в пленарна зала не сполучиха. Работата по директивата  ще започне в началото на следващата година в сътрудничество със синдикатите и бизнеса. Идеята е тогава да се създаде механизъм, който да регулира размер на базовите заплати без административни корекции.

Служебният кабинет е готов да ревизира своето предложение за минималната работна заплата от 1 януари от 770 на 780 лв.

 

Още по темата