Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет вдигна офертата за минимална заплата на 780 лв.

Парламентът остави за утре окончателното гласуване на "удължения" закон за бюджета

22 Дек. 2022

Служебният кабинет е готов да ревизира своето предложение за минималната работна заплата от 1 януари от 770 на 780 лв. Това обяви вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори не постигнаха днес съгласие относно размера на минималната работна заплата за догодина. Синдикатите настояват за 850 лв., а работадателите са по-склонни към първоначалното предложение на правителството за 770 лв., но за брутна заплата.

Темата за размера на най-ниското месечно възнаграждение се развихри за пореден ден и в парламента, където днес следобед депутатите обсъждаха на второ четене удължаване действието на тазгодишния бюджет през 2023 г. до сформиране на редовно правителство. Предложенията на БСП и ПП да се фиксира размер на минималната заплата от 50% от средната за страната, както и да бъде определена минимална заплата в бюджетната сфера от 850 лв.  бе отхвърлено от другите парламентарни групи като недопустима разпоредба в закона за бюджета.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини служебния кабинет и индиректно президента Румен Радев, че с отказа да бъде внесен нов бюджет и да се удължи действието на сегашния, на практика предлагат "най-антисоциалния" бюджет, защото се замразяват доходите. В същото време остава в сила огромния размер инвестиционни разходи, предназначени основно за закупуване на нови самолети F-16 и други военни приумици на президента, посочи Нинова.

Отхвърлено бе искането на БСП необлагаеми да станат доходите на младите работещи до 26 годишна възраст.

Не бе гласувано и предложението на "Продължаваме промяната" да се увеличили данъчното облекчение за отглеждането на дете от 600 лв. на 900 лв.  "Удължителният закон ще работи до юни-юли, съответно каквото се приеме днес ще остане закон поне половин година.", отбеляза Асен Василев от ПП.

Второто четене на текстовете от удължителния закон за бюджета продължават и утре, когато той трябва да бъде окончателно приет.

НА МИНУС

Към 20 декември централният бюджет е на минус 1,6 млрд. лв., съобщи служебният финансов министър Росица Велкова. Припомняме, че след актуализацията през юли бюджетът за тази година е разчетен с дефицит на 6.2 млрд. лв. или 4.1% от БВП.

Във фискалния резерв има 13 млрд. лв. От тях 3.7 млрд. лв. са на неприкосновения Сребърен фонд. Други 6,1 млрд. са европейски средства, 200 милиона са на НЗОК и НОИ, 1,6 мрлд. са на автономни бюджети като университети, Столична община, БАН, а 3,3 млрд. са на НКЖИ и фондовете за извеждане на атомни мощности.
Всичко това прави 14, 6 милиарда лева, което означава, че централният бюджет е на минус 1.6 млрд. лв“, каза Велкова.

Служебният финансов министър предупреди, че има опасност в началото на януари да няма пари за изплащане на пенсии, ако не се съберат достатъчно пари от ДДС.

Повод за това предупреждение бе предложение на Кирил Ананиев от ГЕРБ да се изключи възможността средствата, които постъпват по програми на ЕС и свързаното с тях съфинансиране, както и други постъпления към целевите фондове във Фискалния резерв, да не бъдат пренасочвани за текущи разходи, за да няма проблеми по изпълнението на проектите.

"Ако това бъде прието няма да има пенсии на 7 януари", поясни Велкова. Прогнозите на финансовото министерство са, че приходите от данъци и осигуровки ще надхвърлят планираните в бюджета, с изключение на тези от ДДС, които изостават.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?