Quantcast

Медия без
политическа реклама

Правителствата на България и Северна Македония заседават у нас

Премиерът Петков посрещна на двудневно посещение колегата си Димитър Ковачевски

24 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
Двамата премиери положиха цветя пред паметника на Кирил и Методий в София, както направиха и пред техния паметник в Скопие миналата седмица

Министър-председателят Кирил Петков посрещна северномакедонския си колега Димитър Ковачевски с официална церемония пред Паметника на Незнайния воин в София, предаде репортер на БГНЕС.

Ковачевски пристигна у нас за утрешното междуправителствено заседание, което ще се проведе в резиденция "Бояна".

На церемонията прозвучаха химните на двете държави, след което под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър двамата правителствени ръководители поздравиха делегациите на двете страни и положиха венци пред Паметника на Незнайния воин. След церемонията Кирил Петков и Димитър Ковачевски поднесоха цветя на Паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека. Двамата министър-председатели откриха и офис на Македонската информационна агенция в сградата на Македонския културно-информационен център в София.

По-късно министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Премиерът Петков показа на колегата си от Република Северна Македония лекционната зала в ректората на университета, популярна като „Харвардската аудитория“. Двамата премиери изразиха мнение, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето.

Утре ще се проведе междуправителствено заседание. В рамките на събитието Петков и Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни. Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

ите там двамата премиери отчетоха отделни пробиви като постигнатото съгласие България да използва краткото име Северна Македония срещу отсрещен отказ от териториални претенции и сформирането на двустранни работни групи. Очаква се те да заседават веднъж месечно, като всяка седмица ще има среща на някоя от работните групи. 

 

Още по темата