Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ все по-усърдно повтарят "Никога вече с Борисов и Пеевски"

28 Май 2024
Христо Иванов и Кирил Петков в парламента, който издържа 10 месеца. Сега се опитват да обяснят управлението си с Борисов и Пеевски и как няма да правят повече така.
Илияна Димитрова
Христо Иванов и Кирил Петков в парламента, който издържа 10 месеца. Сега се опитват да обяснят управлението си с Борисов и Пеевски и как няма да правят повече така.

Независимо един от друг коалиционните партньори ПП-ДБ и доскоро съуправляващи с ГЕРБ-СДС и неофициално с ДПС тази вечер отново потвърдиха, че няма да управляват повече с Бойко Борисов и Делян Пеевски. В пост във "Фейсбук" Христо Иванов, съпредседател на ДБ и неособено активен в предизборните баталии, написа: "Тези избори са много важни за ГЕРБ и ДПС, а още по-важно им е никой да не разбере, че са им толкова важни. На тези избори ще се разпредели огромна власт. Изобщо не става дума за 240 места в парламента и още 20-ина министерски позиции. Тази работа в последните години е малко сезонна. Става дума за един огромен обем власт, която стои скрита". 

По същото време лидерът на ПП Кирил Петков на предизборна среща в Хасково декларира ясно разрива с Борисов и Пеевски. "НЯМА да сме в коалиция с Пеевски и Борисов? Защо?", написа във фейсбук Петков като обобщение от срещата.

Аргументите на Христо Иванов за т.нар. скрита власт или дълбоката държава не са нови. Става дума за разпределението на властта в регулаторите и съдебната система: 

"Над 30 регулатора в момента са с изтекли мандати, част от тях завършват втори мандат, без да са избрани за него. Цялата върхушка на съдебната власт също трябва да се преизбере. Това са позиции от по 5, 6, 7 години, от които зависи изключително много - много повече, отколкото зависи от отделен депутат или министър.

Ето за тази власт става дума сега. Именно заради това, че стигнахме до разпределението на тази власт, те събориха правителството. Защото видяха, че ние няма да се “спазарим” с тях да си я “делнем” - ⅓ за нас, ⅔ за тях. Видяха, че няма да легитимираме тяхното мнозинство в тази власт.

От това дали те ще успеят да презаредят тази власт, дълбоката власт, по старият начин, зависи целият политически модел в България. Зависи от това дали в КЗК, КФН, в службите, във ВАС, на позицията на главния прокурор, във Висшия прокурорски съвет ще сложат своите хора, които ще продължат да поддържат същото ниво на корупция, на безотговорност и на мачкане на тези, които по един или друг начин бъдат посочени. От това зависи дали ще продължи България по досегашния курс, или ще тръгне по нов начин.

И ако някой случайно не е разбрал, Пеевски си го каза директно: „Няма да им позволя да разбият българските служби, да разбият правосъдната система. Аз няма да им позволя да разбият държавата. Аз, Делян Пеевски.“ Човекът лично обяви за какво става дума, ако някой не е разбрал. Борисов също е откровен, но малко сме отвикнали да го слушаме. Той всеки ден приказва различни неща и малко сме притъпили способността си да разбираме същинската негова оферта. Той казва така - ние ще управляваме с ДПС и премиерът ще се казва Бойко Борисов. Това беше казано по много начини от много хора от ГЕРБ.

Това е тяхната оферта за България. Тези от вас, които си мислят дали да излязат да гласуват трябва да разбират, че оставайки вкъщи, те ще гласуват за това. Това е залогът на тези избори.

Алтернативата я знаете - това са нашите усилия да се правят реформи. Сигурен съм, че през последните месеци всеки един от вас е имал десетки причини да бъде раздразнен, недоволен, разочарован. И с много от тези причини, ако започнем да ги изброяваме и анализираме, аз вероятно ще се съглася с вас. Но това е най-доброто, което можем да мобилизираме като обществен ресурс за промяна в България към момента. Тук не е въпросът за Христо Иванов или за Кирил Петков. Тук въпросът е с колко гласа я правим тази промяна. Защото промяна, която няма мнозинство зад себе си, е, в най-добрия случай, половинчата." 

Кирил Петков е по-телеграфен, но уви, доста спорен в твърденията си пред хасковските симпатизанти на ПП: 

1. ВЛАСТ НЕ СЕ ДАВА, А СЕ ВЗИМА. Пеевски никога няма сам да даде на Борисов да прави РЕАЛНИ РЕФОРМИ в прокуратурата и съдебната власт.

2. Борисов знае, че С МЕЧКА МЕД НЕ СЕ ЯДЕ, но е зависим от Пеевски заради прокуратурата. Няма избор да не са заедно.

3. НЯМА ДА ИМ ДАДЕМ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ. Не им разрешихме частната детска болница. Не им разрешихме да вземат 100 милиона на пенсионерите. Не им разрешихме да увеличат тока.

Твърденията му в точка трета не почиват на обективната истина. Оказа се, че документите за частния проект за детската болница "Мама и аз" са придвижени в Министерство на здравеопазването още в правителството на Николай Денков. Кабинетът на Главчев първо го одобри, след надигналото се обществено възмущение го отхвърли и възложи на ДАНС проверка. Поискането от ПП-ДБ извънредно заседание на НС за увеличението на пенсиите от 1 юли се обезмисли, след като Надзорният съвет на НОИ - пак заради вдигнат обществен шум, се отказа да не ги увеличава с по-малко от заложеното в бюджета. Що се отнася за цената на тока, не е много ясно какво точно има предвид. Беше създаден ажиотаж лично от служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, че от 1 юли цената на тока ще се вдигне, след което излезе шефът на КЕВР и заяви, че повишението ще е най-много с 2 %.  ПП-ДБ нямат никакви особени "заслуги" за цените на тока. Те гласуваха за отлагане на либерализацията на електоенергийния пазар от 1 юли, но инициативата за това бе на други формации -  БСП, ГЕРБ-СДС и ИТН.

Отделен въпрос е дали поредното отлагане на пълната либерализация е правилно решение. Както се разбра и с освобождаване на цените, и без, много от електроенергийните дружества се готвят за поскъпване, а АЕЦ "Козлодуй" дори напираше за 30% скок от 1 юли, но се отказа, след като служебният министър на енергетиката Владимир Малинов направи спешна среща и разубеди ръководството. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата