Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ разгневи защитници на Морската градина с кандидата във Варна

Недоволство има не само в София и Пловдив

13 Септ. 2023
Благомир Коцев разговаря с варненец.
FB/Благомир Коцев
Благомир Коцев разговаря с варненец.

ПП - ДБ шокира с кметската си кандидатура потенциални свои избиратели не само в София и Пловдив, а и във Варна. Но ако Васил Терзиев бе издигнат изненадващо, а под тепетата разочарованието от неиздигането на Манол Пейков не прелива в гняв към личността на Ивайло Старибратов, то във Варна е обратно - претендентът не е изненадващ, а гневът е точно спрямо него. Недоволни са дългогодишни защитници на Морската градина. Следва да се припомни, че опазването на парка е и общоварненска кауза, и на ДБ официално (поне части от нея), на ПП - важна съставка от гражданската активност. 

Кандидат-кметът е Благомир Коцев - на 45 години, бизнесмен, координатор на ПП, областен управител при четворната коалиция. Син е на местния бизнесмен Рубин Коцев, отдавна движи фамилните дела. А те се разпростират върху широко поле от ресторантьорство, морски бизнес и т.н. Фамилията е собственик на оцелелия от социализма комплекс "Хоризонт" в Морската градина, включващ ресторант, градина и т.н., включително върху поляна. С "Хоризонт" е свързан ключовият момент -  фирмата на Коцеви дълги години атакува в съда общинските забрани на автомобилите - нееднократно, като символ на интересите и на всички останали собственици в парка. За хората, които се възпротивяваха на колите в Морската градина, "собствениците на Хоризонт" бяха едно от нещата, с които се бореха. През забравената вече 2016 г. дори се стигна до протест пред варненския административен съд - хвърлени бяха гнили ябълки, викаше се "Мафия". Причината: подозрения, че мъжът на съдийка, произнесла се в полза на автомобилите, е адвокат на фирми на Рубин Коцев; медии я цитират от тогава да казва, че няма такова нещо, или поне не знае да има.

През 2022 г. в качеството си на областен управител Коцев спря автомобилното движение по част от крайбрежната алея - факт, контрастиращ с горната биография. На практика обаче алеята е далеч от комплекс "Хоризонт". 

Междувременно през годините от кръга на защитниците на парка постепенно изгря звездата на днешния депутат от ДБ Стела Николова. Тя участва във всички акции срещу коли, сгради, в петиции, сама ги инициираше... След появата на ПП партньорството с Коцев в общите листи будеше подигравки. Същевременно някъде от началото на 2023 г. Коцев предприе интензивна личния кампания. Бе ясно, че двамата с Николова ще кръстосат люто шпаги кой да е кандидат-кмет. Защитниците на парка бяха зад нея. Но само наивниците си въобразяваха, че в спора ще спечели Николова, вместо далеч по-внушителния с мащаба си Коцев (отделно Николова се пробва неуспешно през 2019 г.; важен факт е също, че тя е член на "Да, България", а ДСБ, които винаги са защитавали собствениците в парка, не веднъж са били против нея).

Ето реакции от "Фейсбук": 

Милена Пехливанова, модератор на групата "Варна може да защити Морската си градина": "Благомир Коцев не е моят кандидат за кмет! Казвам го, за да няма "Тия от Морската мълчат за Коцев..." Не, напротив - ето, аз го казвам. Няма как да го подкрепя, защото той олицетворява всичко, срещу което тази група и лично аз сме се борили в последните 10 години - крупен собственик в Морската, крупен унищожител на поляни и обществени площи, крупен създател на огромни паркинги и върл противник на спирането на автомобилното движение в парка, лично жалил в продължение на години в съда всички заповеди за спиране на колите в парка. Няма как да си плюя на името и да подкрепя подобен човек. Той не е промяна, той е статуквото, срещу което се борим и което искаме да променим за добро! Вълкът козината си мени, но нрава - не. Има кого да подкрепя от същата листа, за щастие. Тестът за всички кандидат-кметове е простичък - спиране на колите в цялата Морска и по крайбрежната алея, възстановяване на зелените площи, превърнати в паркинги, озеленяване, чистота, адекватно и съвременно поддържане на любимия ни парк. Всички ще го обещаят, но кой ли най-сетне ще го направи?"

Stancho Avramov, "Варна може да защити Морската си градина": "За олигархия разграбила Морската градина никога няма да гласувам! Моля без цензура. 90% мислят като мен".

Tatiana Christy през профила на Manwilliam Glishakespeare (Манол Глишев), тъй като е блокирана (премахнати са изречения с нецензурни думи):

"От мен на местните избори във Варна ще има един голям и гневен наказателен НЕВОТ. Няма да гласувам!! Няма да дам гласа си на шайка нефелни шарлатани! НЕВОТ за шарлатаните без съвест! НЕВОТ за тези, които решиха да не се съобразят с мажоритарния вот на варненци и с техните нагласи! От масов наказателен НЕВОТ ще има голяма полза, защото само по този начин може да се покаже на безсрамниците в партийните централи, че без избирателите са едно голямо нищо (каквото и бяха преди тях!) ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ПП и ДСБ-Варна (...) От 2013 активно участвам като гражданин в обществения живот в България с цел промяна. Не искам нищо в замяна. Правя го без пари и доброволно. Правя го, защото не искам родния ми град да продължава да бъде клоаката, в която я превърнаха поколения мутри. Познавам кътните зъби на местната политика във Варна и на тези партийци, които парадират, че са „демократи“. 90% от тях са пълни нещастници! Провинциални, продажни, страхливи, без визия, безполезни, мързеливи, прости байганьовци с претенции и с дар слово на ръждясал радиатор. Повръща ми се от всеки един партиен мухльо саботирал кандидатурата на Стела! Желая ви пълен провал на изборите! (какъвто и без моите пожелания е сигурен, защото играете с ГЕРБ!). И да не ми скачат гнусните партийни комсомолци да ми казват, че „трябват компромиси в името на обща цел!“ И за слепите е видно, че в случая на Варна (и не само) общата цел е да продължат да управляват мутрите на ГЕРБ и притурки! ЗАТОВА НАКАЗАТЕЛЕН НЕВОТ И ВЪРВЕТЕ ВСИЧКИ ПО ДЯВОЛИТЕ!".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата