Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ предлага: Меморандум или избори

20 Февр. 2024

Изявление на лидерите на ПП-ДБ

Posted by Продължаваме Промяната on Tuesday, February 20, 2024

С наближаването на деня на ротацията страстите в управляващата коалиция ескалират.
ПП-ДБ публикува "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“ и го представи на партньорите си от ГЕРБ-СДС. 

“Ако тази визия на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г. не бъде приета от партньорите, предлагаме да отидем на избори 2 в 1. Не искаме това да се случи", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

В меморандума ясно е казано, че при ротация сега, премиер ще бъде Мария Габриел, а външен министър ще е акад. Николай Денков. 

“Това не е ултиматум към ГЕРБ, това е нашата начална позиция”, каза още Кирил Петков.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите /равно разпределение/ да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили, съобщиха от коалицията.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Петков допълни, че последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако тя би накърнила репутацията на институцията, в която този човек ще бъде нает.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

 

 

Ключови думи:

ППДБ, ГЕРБ, меморандум