Медия без
политическа реклама

"Позитано" 20 опроверга Ваня Григорова за СОС

Реакцията дойде по повод твърдението, че в четвъртък ще бъде избран кандидатът на ПП/ДБ/"Спаси София"

05 Февр. 2024
Илияна Димитрова
Ваня Григорова

От централата на БСП на "Позитано" 20 разпространиха съобщение от името на партийното ръководство, според което не се водят разговори с общинските съветници от групата на ПП/ДБ/"Спаси София" и с ГЕРБ за общо мнозинство в Столичния общински съвет. "Във връзка със зачестилите спекулации и множество журналистически въпроси, заявяваме: БСП не води разговори за съставяне на общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС - Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни", се казва в позицията, която бе споделена и от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

В неделя общинският съветник от групата на БСП в София Ваня Григорова заяви, че в СОС вече има що-годе пълен консенсус да бъде подкрепен за председател един от хората в коалицията ПП/ДБ/СС. Най-вероятно става дума за Цветомир Петров от ПП, който на 25 януари за пръв път бе предложен за поста. "В този смисъл по-скоро очаквам на 8 февруари да имаме председател", заяви по БНТ Григорова. Според нея кандидатът на най-голямата общинска група, която подкрепя кмета Васил Терзиев, ще бъде избран с гласовете на всички групи.

Самата Григорова даде да се разбере, че е против избора на Петров и въобще на кандидат на ПП/ДБ/СС. "Това е в противоречие с волята на избирателя, който очевидно не смята, че трябва да се даде цялата власт в ръцете на една политическа сила. Това са хора, които тропат с краче и настояват сега и веднага да окупират всичко", коментира Григорова. "Не коря тези, които търсят изход, но наистина трябва ясно да се чуе, че ситуацията, в която сме, е в резултат на ината и егоизма на една шайка, която е решила да окупира всичко", допълни представителят на социалистите.

След нея лидерът на ИТН Слави Трифонов, които имат 3-ма общински съветници в София, отговори, че неговите хора няма да гласуват за Петров. "Общинските съветници от ИТН ще гласуват за Пламен Данаилов, нашия кандидат за председател. Както правиха 7 пъти до сега. Така че в това “всички”, за което говори Ваня Григорова, не се включват нашите общински съветници", коментира Трифонов във Фейсбук.

Днес от ГЕРБ също разпространиха съобщение, че в четвъртък техните общински съветници няма да подкрепят кандидата на ПП/ДБ/СС. "Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в СОС е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите! ГЕРБ-СДС запазва позицията си на опозиция в София", пише в съобшението.

Още по темата