Медия без
политическа реклама

"Позитано" 20 опроверга Ваня Григорова за СОС

Реакцията дойде по повод твърдението, че в четвъртък ще бъде избран кандидатът на ПП/ДБ/"Спаси София"

05 Февр. 2024
Ваня Григорова
Илияна Димитрова
Ваня Григорова

От централата на БСП на "Позитано" 20 разпространиха съобщение от името на партийното ръководство, според което не се водят разговори с общинските съветници от групата на ПП/ДБ/"Спаси София" и с ГЕРБ за общо мнозинство в Столичния общински съвет. "Във връзка със зачестилите спекулации и множество журналистически въпроси, заявяваме: БСП не води разговори за съставяне на общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС - Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни", се казва в позицията, която бе споделена и от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

В неделя общинският съветник от групата на БСП в София Ваня Григорова заяви, че в СОС вече има що-годе пълен консенсус да бъде подкрепен за председател един от хората в коалицията ПП/ДБ/СС. Най-вероятно става дума за Цветомир Петров от ПП, който на 25 януари за пръв път бе предложен за поста. "В този смисъл по-скоро очаквам на 8 февруари да имаме председател", заяви по БНТ Григорова. Според нея кандидатът на най-голямата общинска група, която подкрепя кмета Васил Терзиев, ще бъде избран с гласовете на всички групи.

Самата Григорова даде да се разбере, че е против избора на Петров и въобще на кандидат на ПП/ДБ/СС. "Това е в противоречие с волята на избирателя, който очевидно не смята, че трябва да се даде цялата власт в ръцете на една политическа сила. Това са хора, които тропат с краче и настояват сега и веднага да окупират всичко", коментира Григорова. "Не коря тези, които търсят изход, но наистина трябва ясно да се чуе, че ситуацията, в която сме, е в резултат на ината и егоизма на една шайка, която е решила да окупира всичко", допълни представителят на социалистите.

След нея лидерът на ИТН Слави Трифонов, които имат 3-ма общински съветници в София, отговори, че неговите хора няма да гласуват за Петров. "Общинските съветници от ИТН ще гласуват за Пламен Данаилов, нашия кандидат за председател. Както правиха 7 пъти до сега. Така че в това “всички”, за което говори Ваня Григорова, не се включват нашите общински съветници", коментира Трифонов във Фейсбук.

Днес от ГЕРБ също разпространиха съобщение, че в четвъртък техните общински съветници няма да подкрепят кандидата на ПП/ДБ/СС. "Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в СОС е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите! ГЕРБ-СДС запазва позицията си на опозиция в София", пише в съобшението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата