facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Последно: Нямало болнични отпадъци, а "погинала стока"

Митниците направиха специално разследване по искане на Нено Димов
2471
 Илияна Кирилова
Друга "погинала стока" извади от строя магистрала "Струма" за дълго.

След повторна проверка на данните си за внос на болнични отпадъци, агенция "Митница" окончателно заяви, че такива не са влизали в страната. Вместо това 2.9 тона, обявени именно като болнични отпадъци в отговор на финансовия министър Владислав Горанов на парламентарен въпрос, всъщност били "погинала при транзит стока". От там посочват, че изявленията в публичното пространство за „внос на болнични отпадъци от трети страни“ са спекулативни, въпреки че точно те поднасят данните за това в справката си за депутатите.

"Изложената в отговора информация се отнася до вноса от трети страни (страни извън Европейския съюз) и е извлечена от масивите на Агенция „Митници“. Цитираните в отговора 2,9 т. „болнични отпадъци и отпадъци от фармацевтични производства в т.ч. утайки и мицели“ попадат в код по КН 3825 69 00 – „Други отпадъчни продукти от химическата или свързани с нея промишлености, неупоменати нито включени другаде; битови отпадъци; утайки от отпадъчни води; други отпадъци…“, съобщиха снощи от агенцията. Ето и пълната история на въпросния боклук според съобщението на митниците:

Цитираното количество представлява една пратка с повърхностноактивно вещество (суровина за миещи препарати), която при инцидент по време на транзитен превоз е погинала. Стоката е превозвана на 16.09.2018 г. като част от групажен товар от Турция до Полша транзитно през България. По време на движение на пътя между Смядово и Шумен, поради техническа неизправност, в ремаркето на камиона възниква пожар и в резултат стоката е обгоряла. Погиването на стоката е установено от компетентните органи Митническо бюро Шумен, РС ПБЗН – Велики Преслав и РИОСВ-Шумен. Въз основа на митническото законодателство погинала транзитна стока следва да бъде оформена като внос, което е и направено в Митническо бюро Шумен. Тъй като след пожара стоката е неизползваема, тя представлява отпадък, класиран под код по КН 3825 69 00.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата привика екоминистъра заради ТЕЦ "Бобов дол"

30.03.2020

Обновена

2898 10
Горанов: Ще заемем милиарди, нали искате да харчите

29.03.2020

Обновена

9451 69
ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

28.03.2020

863 5

Коментари

tatyana1

Аз пък мислех, че погинала се отнася само за хора и животни, за препарати се използва унищожен или повреден? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×