Quantcast

Медия без
политическа реклама

Политиците се "потопиха" по скандала пред Догансарай

От съуправляващата ВМРО заявиха, че НСО трябва да си е обикновена структура в МВР

Илияна Кирилова
Даниела Дариткова разговаря с Искрен Веселинов.

Представителите на политическите сили, както управляващи, така и опозиция, се "потопиха" по вчерашния скандал на плажа пред "Росенец", морският сарай на Ахмед Доган и го омаловажиха. Тогава въоръжени служители на НСО, грубо изгониха от плажната ивица, която е публична държавна собственост, лидера на "Да, България" Христо Иванов. Управляващите от ГЕРБ неглижираха темата и прехвърлиха отговорността за действията на гардовете на НСО към президента Румен Радев.

"Това е специализирана служба към президента, общото ръководство се отчита пред него. Президентът може да направи проверка по случая, некоректно е прехвърлянето на отговорността към парламента", коментира шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред БНТ. Според нея служителите на НСО трябва да бъдат подготвени "да се справят в критични ситуации". На въпрос на водещата какво точно е било критичното във вчерашната ситуация с Христо Иванов, който като всеки един български гражданин има право да бъде на плажа пред "Росенец", Дариткова не отговори ясно. Само каза, че НСО трябва да пази конкретни лица от властта, така и да носи отговорност за всеки един гражданин. 

По-рано в сряда от ГЕРБ подминаха инцидента с пренебрежение. "Нищо не налага да правим коментар", заявиха лаконично от партийния пресцентър пред "Сега".

От ДПС също не пожелаха официално да коментират случилото се пред "Росенец". Зам.председателят на движението Йордан Цонев още преди да е чул въпроса на "Сега" заяви: "Приятен ден. Зает съм".

Все пак "Сега" изпрати и писмени въпроси до пресцентъра на ДПС, но отговори така и не получихме.

"Официална позиция по случая нямаме. Но по принцип сме на позицията, че НСО има извънредни правомощия и че по принцип не трябва да съществува по тая форма като структура", коментира пред "Сега" Искрен Веселинов, депутат от "Обединени патриоти" - коалиционният партньор на ГЕРБ. По думите му НСО трябва да е структура в МВР, а не отделна служба.

"Друг е въпросът за естеството на територията. Защото това е публичен плаж и би следвало да е достъпен за всеки", допълни Веселинов. 

Другият коалиционен партньор - лидерът на НФСБ Валери Симеонов, не отговори на мобилния си телефон за коментар по инцидента.

Представителите на БСП, с които "Сега" разговаря, също не бяха особено словоохотливи по скандала. Официална позиция по него засега също няма. Говорителят на парламентарната група на левицата Александър Симов обаче заяви личното си мнение. "Винаги съм се отнасял иронично към "Да, България" и Христо Иванов поради особеностите на тяхната политическа биография. Но акцията, която направиха е достойна за уважение", каза за "Сега" Симов.

И продължи: "Човек трябва да може да признае, когато нещо е направено добре и с мисъл. Да не говорим, че винаги е освежаващо, когато видиш как десен политик тръгва да брани държавната собственост при условие, че 30 г. повтаряха точно обратното. Тоест този държавнически патос, който открива десницата в себе си, е достоен за адмирация". Според Симов е "достойна и битката за отвоюването на такива пространства като този плаж. Но има е елемент на катран в кацата с мед. Това е същият човек, който беше коалиционен партньор на тази схема. Беше министър в кабинет на Бойко Борисов".

Още по темата