Медия без
политическа реклама

Полицията задържа протестиращи срещу правителството

Симпатизанти на партия "Възраждане" се обявиха срещу кабинета, Еврозоната и 5G мрежата

14 Май 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Полицията влезе в пререкание с протестиращи пред Народното събрание, които се опитаха да пробият полицейския кордон. Наложи се дори органите на реда да задържат един от тях. От МВР съобщиха, че седем мъже и жена са арестувани. Трима от тях - на възраст 21, 40 и 45 години, както и 36-годишна жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане. Двама мъже с множество криминални регистрации са задържани, след като хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. В единия от тях е намерена и иззета тревиста маса. Друг от задържаните е с множество криминални регистрации и е обявен за общодържавно издирване.

Протестът е организиран от партия "Възраждане" и настоява за оставка на правителството. Той започна около 12 ч. пред парламента, където по-късно се събраха стотици хора. По-късно недоволството прерасна в шествие към Народния театър, а след това до Министерския съвет. Почти никой не носи предпазна маска и не спазва социална дистанция. Шествието спря пред МС. Около 2000 души скандират "Бойко, върви си. Не  те искаме". Сградата на правителството е оградена от жандармерия. Протестиращите казват, че няма да си тръгнат, докато не получат оставката на премиера. Често се скандират и лозунги на футболни агитки. Протестиращите се изтеглят от "Дондуков" 1 и вървят по "Мария Луиза"  в посока Съдебната палата. В момента скандират Оставка под прозорците на здравния министър. Новото мото на протеста е "Няма корона вирус". След като отново скандираха "Бойко вън" под прозорците на премиера, протестиращите се отправиха пак към Народното събрание.

Според "Възраждане" и нейните симпатизанти управляващите са нанесли сериозни поражения върху икомониката и обществото с въведените противоепидемични мерки. Другата причина за протеста е кандидатстването на страната ни за присъединяване към ERM II, или т. нар. чакалня на Еврозоната. "Въвеждането на високотехнологичната мрежа 5G без да се проведе обществено обсъждане, показват едно: управляващите не се интересуват от гражданите", заявяват още недоволните. Част от тях носеха и лозунги "срещу задължителните ваксини за COVID-19".

"Днес ние, народът, излязохме да кажем, че нашият глас тряба да се чуе. Че не може да се вземат решения за България без нашето одобрение. България е в извънредно положение без никой да се допита до нас. Ние не можем да имаме сигурност в утрешния ден, защото властта не народа. Ние сме народът, а властта не ни пита", категоричен е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

 

Още по темата