Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията стреля по микробус, който удари патрулка

България пита официално Сирия и Турция за възрастта на обвинения за смъртта на двамата полицаи в Бургас

29 Авг. 2022
Илияна Кирилова

Само дни след трагедията, при която двама полицаи бяха убити при преследване на мигранти в Бургас, стана известна нова подобна случка - този път в Ботевград. При нея отново е имало преследване на микробус и удар на полицейска патрулка, но този път нещата са се разминали без жертви и ранени, като накрая е заловен 19-годишен младеж без книжка.

Всичко започнало, когато в хода на специализирана операция на територията на града, автопатрул подал сигнал за спиране със стоп палка на водач на микробус. Мъжът не се подчинил,  ускорил и продължил движението си в посока свло Врачеш, не спрял и след предприетото преследване и произведени няколко изстрела със стоп патрони, при което няма пострадали.

На черен път в гората водачът спрял, включил микробуса на задна скорост и блъснал умишлено служебния автомобил в предната част, след което успял да се покрие в гората. След оглед на местопроизшествието по случая е започнало разследване. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия 19-годишният младеж попаднал в полицейския капан и се оказало, че той не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата, информират от полицията.

Миждувременно стана известно, че България ще пита официално и Сирия, и Турция в опит да установи истинската възраст на обвинения за смъртта на двамата полицаи в Бургас Омар Аднан. Ако се окаже, че е 15-годишен, както самият той твърди, то максималното наказание, което може да му бъде наложено е 10 години, но ако се установи, че е по-възрастен и пълнолетен, каквито съмнения се появиха вече, то той би получил много по-тежка санкция.

Работи се по установяване на точната възраст, чрез Министерството на външните работи ще бъде поискана информация от посолството на Сирия, разследването е в начален етап, данните засега са според характеристичната справка, с която разполагаме, заявава районният прокурор Мария Маркова пред БНР.

"Това са данни, заявени от самото лице, в съответните декларации, които те попълват, когато влизат в страната. Опити за установяване  ще бъдат първо направени чрез Външно министерство и посолството на Сирия, както и в Република Турция", казва още представителят на държавното обвинение. Тя добавя: " От характеристичната справка се установява, че родителите имат документи за самоличност, което предполага, че предвид десетмесечния им престой в Турция, може би и той има издадени. Ако не бъдат установени такива, съответно ще се предприемат мерки по други способи на НПК, а именно назначаването на съдебно-медицински и антропологични експертизи за установяване на реалната възраст. Ще направим всичко възможно това да бъде факт".

Прокурор Маркова уточнява, че международно-правна помощ в държави като Сирия много трудно се изпълнява, а понякога дори и не се случва. В някои случаи отнема и около две-три години. Според статистиката значително са се повишили каналджиите от други страни. Сред тях има украинци, грузинци, молдовци, сърби, французи, македонци и от арабските страни, допълни Маркова.

 

Още по темата