Медия без
политическа реклама

Полицията атакува Пловдив, Казанлък, Гурково

В операциите участват и тежковъоръжени барети, жандармеристи, катаджии

24 Март 2023Обновена
Полицаи влетяха на адрес в Казанлък
БНТ
Полицаи влетяха на адрес в Казанлък

МВР атакува от рано сутринта десетки адреси в Пловдив, Казанлък, Гурково. 

Полицейските акции са срещу лихварство и разпространението на наркотици, обяви БНТ. В операциите участват барети, жандармерия и прокуратурата. Извършват се обиски и претърсвания в домовете на криминално проявени лица.

Специализирана полицейска акция в Пловдив е и за превенция на престъпленията и закононарушенията, включително и за политическите права на гражданите, обявиха от МВР. Операцията се провежда от служители от Трето и Шесто районно управление (РУ), на чиито територии се намират ромските квартали "Шекер махала" и "Столипиново".

Работата е насочена в три направления - охранително, криминално и икономическо, коментира пред журналисти главен инспектор Венелин Костов, началник на Трето РУ, цииран от БТА. Проверките са свързани със Закона за частната охранителна дейност, Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Закона за гражданската регистрация. В акцията участват и други държавни органи, сред които Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

До момента са проверени 123 моторни превозни средства и 162-ма души. Съставени са 43 фиша и 24 акта, повечето от тях, свързани основно със Закона за движение по пътищата, посочи Костов. Задържано е лице, във връзка с образувано досъдебно производство за държане на акцизни стоки без бандерол.

През последните седмици вътрешното министерство провежда десетки операции из цялата страна, като всекидневно обявява за множество претърсени адреси и арести. Обичайно се твърди, че акциите са срещу битовата пресъпност, но в много от случаите се атакуват места и хора, за които има данни, че участват в схеми за купуване на гласове.

При полицейската акция в Казанлък и Гурково има над 12 задържани, има задържани наркотични вещества, има установени данни за лихварска дейност, има установени данни за упражняване на принуда върху различни хора, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти, цитиран от БНТ.

"Тези акции няма да бъдат инцидентни. Обещах и при предходната акция в Гурково, че нито ще е последна и че ще останат така нещата. Ще продължат да се провеждат докато организираната престъпност по места бъде принудена да установи тази си дейност", заяви Демерджиев.

До вчера има образувани 48 производства срещу купуването на гласове, което е повече в сравнение с предходните избори. Растат постоянно и сигналите и производствата ежедневно. Има и задържани.

"Очакваният натиск от страна на купувачите на гласове е по-голям. Съответно повече са сигналите и повече са досъдебните производства на този етап. Схемите са най-различни и те не са чак толкова необичайни. Те са като предоставяне на различни социални услуги, които не се предоставят в момента или които не са свързани по никакъв начин с изборите, но се манифестира, че ако не се гласува за определена политическа сила, няма да се получи някаква социална услуга. Засили се и корпоротивния вот", уточни Иван Демерджиев. 

По отношение на цената на един глас, министърът каза, че има данни да е достигнал до 150 лева, като плащанията се правят поетапно - т.е. една част преди, а друга част след гласуването.

Още по темата