Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията атакува кмета на Стамболийски и областен лидер на ГЕРБ

От партията на Борисов обвиниха вътрешния министър в "репресия" и поискаха оставката му

24 Ноем. 2022Обновена

Става дума за предизборна акция за сплашване преди изборите. Това обяви кметът на Стамболийски Георги Мараджиев след  разпита му в полицията, претърсването на семейната му фабрика и операцията на МВР и прокуратурата в общината.

„Случва се това, което се случва всяка година. Вече сме свикнали, така че няма никакъв проблем ... Поредната акция за сплашване, все пак идват избори. Не се притеснявам от нищо. Оттук нататък си поемат работа разследващите органи. С тази акция днес се стопира  работата на 100 души. Очаквам една акция, която ще приключи като другите досега”, коментира той пред TrafficNews.bg.

По-рано сутринта, полицията задържа и отведе за разпит Мараджиев, Икономическа полиция и прокуратура влязоха и във фабриката на сина на Мараджиев в Стамболийски и извършиха претърсвания. Той бе отведен от маскирани полицаи с качулки, които бяха с наситено присъствие пред общината и в целия град.

Няма повдигнато обвинение срещу кмета, обявиха адвокатите му. Нямало и заповед за задържането му и той е призован за свидетел по досъдебно производство, по което засега не е обвиняем. 

Мараджиев е знаково лице на ГЕРБ и областен координатор на партията в Пловдив. От партията реагираха гневно на случая със специален брифинг в парламентарните кулоари, на който се строиха повечето депутати. Хората на Бойко Борисов заклеймиха акцията като "полицейска репресия", която цели да сплаши кметовете от ГЕРБ, ако се противопоставят на управляващите в момента. Не се разбра кого конкретно имат предвид, но очевидно ставаше въпрос за служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Герберите обвиниха за случая поименно вътрешния министър Иван Демерджиев, заканиха се за пореден случай, че ще поискат оставката му, и обявиха, че ще поискат да бъде изслушан по въпроса в парламента.

 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ - висшият ръководен орган на партията, отказа да приеме оставката на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев като областен координатор за Пловдив. Това съобщиха от партийния пресцентър тази сутрин.

Според полицията, от рано сутринта в сградата на Община Стамболийски се провежда специализирана операция от служители на "Икономическа полиция" под надзора на прокуратурата. Оттам разказаха и, че кметът на града е бил отведен в сградата на полицейското управление в Стамболийски за снемане на обяснения.

„Това е политическа акция, идват избори. Аз съм председател и на ГЕРБ – област“, каза Мараджиев пред тв камерите преди разпита и сам обяви, че е задържан за 24 часа.. „Няма злоупотреби от моя страна с европейски и общински средства. Нахлуха сутринта във фабриката на сина ми, извършват претърсване“, допълни той.

През март той пак бе разпитван в полицията по сигнал за купуване на гласове.  Тогава Мараджиев заяви, че разпитът е бил за събитията от 10 ноември 2021 г. в Ново село, когато той и местни жители направиха жива верига пред търговски обект, в който Икономическа полиция провеждаше акция по време на предизборната кампания. По онова време Мараджиев обяви, че целта на цялото мероприятие е той да бъде сплашен и да се всее страх в другите кметове на ГЕРБ и членовете на партията.

Полиция и жандармерия претърсиха дома на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев и през юли м.г. Освен неговото жилище, бяха атакувани още домът на родителите му и фабриката на неговия син.  Участниците в претърсването обяснили на Мараджиев, че търсят списъци за купуване на гласове. По настояване на участниците в претърсването Мараджиев и 77-годишният му баща са подписали протокол, че са предупредени, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

По онова време привърженици на партията, към която принадлежи Георги Мараджиев, и кандидат-депутати от ГЕРБ се събраха на мълчалив протест пред сградата на областната дирекция на полицията в Пловдив. Те изразиха несъгласието си с подобен тип показни акции.

Кметът на Стамболийски тогава написа в своя профил във Фейсбук: "Нито обиски в дома ми, нито в общината, нито в семейната фирма, нищо не може да ме накара да живея в страх. 1990 година основах фирма "Демокрация". Тогава не се уплаших, сега ли?! Бъдете сигурни, че, ако репресията не спре, блокирам жп-линията Пловдив - София. Още утре. Това не е емоция. Това е отговор, който заслужава всяка една репресия и заплаха."