Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицаи на годината станаха инспекторите, разкрили афера с трюфели

Награда взеха и служители на МВР, които са разкрили въоръжен грабеж на украинци, извършен от молдовци

05 Яну. 2023
МВР

Служителите на МВР, които разкриха данъчни пресъпления и пране на пари чрез търговия с трюфели, станаха полицаи на годината. 

Инспекторите Сефан Шербетотов и Ивелин Ангелов от отдел „Икономическа полиция” при Главна дирекция „Национална полиция" получиха наградата си на церемония в МВР.

Полицията разкри организирана престъпна група от три лица, има задържани. Препирани са пари чрез данъчни престъпления с трюфели. За шест месеца стойността им е 50 млн. лева. Дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева.

Според официалната информация те за наградени за предприето професионално разследване, в резултат на което е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления и пране на пари на територията на област Пазарджик.

След получена информация за престъпната дейност на групата и в хода на работата по случая с постановление на окръжната прокуратура разследването е възложено на двамата инспектори. В рамките на оперативната работа те разширяват конкретната информация и провеждат нужните анализи, за да се стигне до успешната реализация, проведена на 5 декември т.г. Действията са водени на над 20 адреса, от където са иззети веществени доказателства. Разпитани са над 50 лица, включително и пред съдия. Срещу трима са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Установено е че се касае за изграден механизъм за реализиране на данъчна и осигурителна измама, осъществявана в периода 2017 г. – 2022 г. За времето на действие на схемата всяка година на бюджета са нанасяни щети между милион и половина и 12 милиона лева.

Колективен носител на приза „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2022“ пък станаха служителите от отдел 5 „Специални операции“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ . Те са отличени за проявен висок професионализъм, инициативност и оперативно майсторство, съобщава МВР и добавя: "Благодарение на техните усилия е разбита трансгранична организирана престъпна група, работила основно от Сърбия, чиято основна линия на дейност е била свързана с трафик на наркотици от Балканите към Западна Европа. При операцията са намерени и иззети около 110 кг марихуана и 11 кг кокаин на стойност над 300 000 евро, както и оръжие. За успешната реализация служителите на ГДБОП получиха благодарност и от министъра на вътрешните работи на Република Сърбия."

Наградени бяха и служителите от отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР – Бургас, които са разкрили въоръжен грабеж на украински граждани. В техния случай, на 28 април, минути преди обед, е получено съобщение на тел. 112 за извършен въоръжен грабеж на украинско семейство, настанено в гр. Свети Влас. Веднага на място са изпратени екипи и със случая се заемат криминалистите от ОДМВР - Бургас. Потърпевшите разказват, че час преди да потърсят помощ са били посетени от непознати, представили се за отговорници по поддръжката на комплекса. Те ги нападнали, вързали ги и с насочено огнестрелно оръжие към жената заплашили да убият нея, съпруга и детето им, ако не предадат наличните си пари и ценности. След като получили желаното, извършителите бързо изчезнали. Криминалистите предприемат разследване и скоро попадат на следите на извършителите - двама граждани на Молдова. Малко по-късно те са установени и задържани – единият във Варна, а другият във Велико Търново.

 

 

Още по темата