Медия без
политическа реклама

Показа се Иван Тодоров, с когото ГЕРБ се изложи

Имам доста неоригинално име, пошегува се истинският дарител на ДБ

04 Май 2021
Фейсбук
Дарителят на ДБ Иван Тодоров

Митичният дарител на "Демократична България" (ДБ) Иван Тодоров, с чието име ГЕРБ се изложи вчера, се самоафишира днес по обед. "По стечение на обстоятелствата съм се сдобил с доста неоригинално име. Често получавам имейли по погрешка, а при нови регистрации потребителското име е винаги заето. Бъркаха ме с мафиотски бос с медицински прякор, бъркаха ме с бял хакер, обвинен в тероризъм, а наскоро и с вносител на машини за гласуване, търсещ да си осигури лоби срещу 100 лв.", написа той полуиронично днес по обед във "Фейсбук".

Заради него цял ден вчера летяха нападки между ГЕРБ и ДБ. Управляващата партия счете, че зад името се крие един от собствениците на фирмата "Сиела норма", която осигурява машините за гласуване. И понеже "Иван Тодоров" е дарил 100 лв. на ДБ за местния вот през 2019 г., ГЕРБ провидя актуален политически скандал - мнозинството в новия парламент въвежда повсеместно машинно гласуване, а вносителят на машините е дарител на ДБ, тоест на формация от това мнозинство. Най-напред премиерът в оставка Борисов, а после и надъханият активист Георг Георгиев шумно "разконспирираха" зависимостите. Оказа се обаче, че "този Иван Тодоров въобще е не е онзи", просто съвпадат имената. Иво Мирчев от ДБ влезе в остри пререкания с ГЕРБ. А междувременно Веселин Тодоров от "Сиела норма", брат на визирания от ГЕРБ Иван, заяви пред bTV, че никой от двамата братя не е дарявал пари на ДБ. И обясни, че за предишния вот държавата дължала на компанията 46 млн. лв. за 9600-те машини, като все още не било ясно дали ще кандидатстват при новата обществена поръчка. Така в крайна сметка, след измишльотината на ГЕРБ, бе сътворена една напълно безсмислена целодневна караница.

Данните от фейсбук-профила му сочат, че дарителят Иван Тодоров е компютърен специалист. В днешното си изявление той стрелна по адрес на ГЕРБ: "Жалко е, че във вашия свят даренията и публичното финансиране винаги са свързани с корупция. Нелепи сте! Време е да си ходите!".