Quantcast

Медия без
политическа реклама

Подсъдимият за убийството в Борисовата градина си отива вкъщи

Прокуратурата обяви, че ще протестира решението на съда да пусне Йоан Матев от ареста

10 Апр. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Подсъдимият за жестокото убийство в Борисовата градина на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г. излиза от ареста. Неговата мярка за неотклонение е изменена в по-леката "домашен арест". Съдебният състав в Софийския градски съд мотивира решението си с факта, че подсъдимият Йоан Матев е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест, съобщиха от пресцентъра на съда.

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия. Не е ясно обаче кога ще се случи това предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и мерките на Острова. До този момент съдебният процес протичаше с редовни заседания и исканията за изменение на мярката на Йоан Матев бяха оставяни без уважение. 

Подсъдимият е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Само часове по-късно  Софийската градска прокуратура обяви, че ще протестира определението на СГС, с което е изменена мярката за неотклонение. "Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че лицето може да се укрие", написа в официално съобщение държавното обвинение.

Оттам припомнят, че подсъдимият е бил предаден на съд по обвинение за извършено от него умишлено убийство на 15-годишния Георги, станало на 02.06.2015 г. в Борисовата градина. Установяването на извършителя и привличането му към наказателна отговорност е през м. февруари 2017 г. Девет месеца по-късно – през м. ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.М. Оттогава се провежда съдебно производство на първа инстанция. В хода му защитата на подсъдимия е поискала провеждане на разпити на нови 20 свидетели, включително един, който понастоящем е в Обединеното кралство. Това искане е било прието от съда.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от държавното обвинение.

                                               

 

 

Йоан Матев беше задържан в началото на 2017 г., почти две години след бруталното убийство. До ареста му се стигна, след като неговият брат Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. Марсел обаче категорично отказа да свидетелства пред съда. 

Още по темата