facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Подсъдимият за убийството в Борисовата градина си отива вкъщи

Прокуратурата обяви, че ще протестира решението на съда да пусне Йоан Матев от ареста
Обновена
2 304
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Подсъдимият за жестокото убийство в Борисовата градина на 15-годишния Георги Игнатов през 2015 г. излиза от ареста. Неговата мярка за неотклонение е изменена в по-леката "домашен арест". Съдебният състав в Софийския градски съд мотивира решението си с факта, че подсъдимият Йоан Матев е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест, съобщиха от пресцентъра на съда.

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия. Не е ясно обаче кога ще се случи това предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и мерките на Острова. До този момент съдебният процес протичаше с редовни заседания и исканията за изменение на мярката на Йоан Матев бяха оставяни без уважение. 

Подсъдимият е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Само часове по-късно  Софийската градска прокуратура обяви, че ще протестира определението на СГС, с което е изменена мярката за неотклонение. "Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че лицето може да се укрие", написа в официално съобщение държавното обвинение.

Оттам припомнят, че подсъдимият е бил предаден на съд по обвинение за извършено от него умишлено убийство на 15-годишния Георги, станало на 02.06.2015 г. в Борисовата градина. Установяването на извършителя и привличането му към наказателна отговорност е през м. февруари 2017 г. Девет месеца по-късно – през м. ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Й.М. Оттогава се провежда съдебно производство на първа инстанция. В хода му защитата на подсъдимия е поискала провеждане на разпити на нови 20 свидетели, включително един, който понастоящем е в Обединеното кралство. Това искане е било прието от съда.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от държавното обвинение.

                                               

 

 

Йоан Матев беше задържан в началото на 2017 г., почти две години след бруталното убийство. До ареста му се стигна, след като неговият брат Марсел заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който е извършено убийството. Марсел обаче категорично отказа да свидетелства пред съда. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

16-годишно момче е намерено мъртво в София

05.06.2020

407
Военен съд остави окончателно подполковника от НСО в ареста

29.05.2020

348
Извънредно положение в Минесота след убийство на чернокож

29.05.2020

Обновена

7088 103

Коментари

Aniki

СГС отново кърти

Miranda
снимка на Miranda

Повече няма да го открият.

Aniki

Aко си права, означава, че министърчето дето е бил охрана на Мето ще трябва да си отиде и ще е поредния на ВР който си отива...

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

след много бой барт му уж го бил издал а нямат 1 доказателство някакф размазан образ, обаче за  псевдоатентата в Сарафово чак  паспорт намериха.

ВелинПетков

А вие казвате, че сте светили с фенерчето докато бият брат му, докато си признае, а?

 

За съжаление, тъй нареченото правораздаване у нас, е с единствената цел да пази всички демократични комунисти, които ни управляват. Много ми е интересно, според вас как са го нарочили този синковец от народното обвинение?

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

вас управляват мен не, следих смешната сага.. Ти питай защо престъпноста наедря в карантината и нищо не казват?

Имитация на следствие  корумпирана съдебна система,,,,няма комунисти няма сдерасти има лоши и други.а и дебили ... управляват ви не комунисти а зли дебил При соца  нямаше решетки  и маше десетина бкп велможи. останалото ред доносници ред  кандидат доносници...Преди се мазнеха на СССР ама имаше ляп и хайвер, сега на сащ и има сцепени г@зове само.

peniko

Не се притеснявайте - ще му тръснат една карантина и ще го следят по-изкъсо отколкото под домашен арест.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×