Медия без
политическа реклама

Под натиска на протестиращите улицата до Росенец става общинска

28 Юли 2020Обновена
Неразрешеният достъп до плажа стана повод за огромен протест преди две седмици край сарая на почетния лидер на ДПС.
Мартин Георгиев
Неразрешеният достъп до плажа стана повод за огромен протест преди две седмици край сарая на почетния лидер на ДПС.

Под натиска на протестиращи граждани, които блокираха централния вход на сградата на Общинския съвет в Бургас, местният парламент отмени своето решение, с което общинският път, който минава през имота в парк „Росенец", свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, става частен.

Пред входа на зала „Бойчо Брънзов" в Бургас протестиращите бяха поставили заграждения, на които пише „Строителен обект" и „Частна собственост", подобно на края на пътя в парк „Росенец". Протестиращите не допуснаха общинските съветници до залата и се наложи те да минат през задния вход, разказва БНТ.

„Повече от три месеца се боря срещу това решение и повече от три месеца от мнозинството на ГЕРБ ми обясняват как това не може да стане. Но както видяхме, когато ние не се предаваме, когато всички българи се надигнат, то тогава има възможност да се взимат решения в ползва на гражданите", заявил е на заседанието Константин Бачийски, опозиционен общински съветник.

"Нито едно решение не е толкова важно, ако ще разделя по този начин обществото. Този път по кадастрална карта влиза в частен имот. Това, което беше предложението на общината е да се направи такъв алтернативен, който да стига до самия бряг и да бъде изграден и паркинг", коментирала е Калояна Живкова от ГЕРБ.

В крайна сметка, общинарите са гласували пътят да бъде общинска собственост.

Казусът предизвика бурни разпри между управляващите и опозицията в Бургас. „Направихме с геодезист замервания и се оказа, че улицата, която стига до морския бряг, е разположена в публична държавна собственост. Абсолютно безпрепятствено всеки български гражданин би могъл да стигне до морския бряг. Единственото, което трябва да се направи, е да се премахнат оградите, които според мен ограничават свободното придвижване на гражданите“, обясни по-рано Бачийски, цитиран от bTV.

„Твърдо тази улица не води до плажа. Въпросният бетон е излят в имот публична държавна собственост и който го е излял, трябва да си понесе отговорността. Държавните институции трябва да се сезират и да направят проверка“, отвърна Бойчо Георгиев, общински съветник от ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон