Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Пловдив спорят да се помага ли на билбордовете

09 Апр. 2020
Илияна Кирилова

Общинският съвет в Пловдив гласува всички собственици на заведения и обекти до края на извънредното положение да бъдат освободени от тротоарно право до края на извънредното положение, съобщи "Фокус". Също така бизнесът ще има право да разсрочи концесионните такси, които дължи. Общинският съвет реши още да удължи и срока за плащане на данък сгради и такса смет с отстъпка от 5%. Срокът е до 30 юни. Това също е част от мерките за облекчаване на гражданите заради извънредното положение. Синята зона в Пловдив също остава безплатна, гражданите и собствениците на фирми пък ще са освободени от такси за паркингите в града. За всички ученици картите за транспорт, закупени през март и април ще бъдат удължени със съответния период, равен на времето на действие на извънредното положение. Бе решено също така кметовете да могат да приемат дарения по-големи от 20 000 лева, но при изрично условие на дарителя за какво точно ще се насочат даренията в борбата с коронавируса.

По време на сесията бе поискано и рекламните билбордове да бъдат освободени от такса, но това не бе прието. Предложението бе направено от общинския съветник от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян, информира "Трафик нюз". Той предложи в пакета с антикризисни мерки фирмите за външна реклама и билборди също да не заплащат тротоарно право по време на извънредното положение.

По думите му загубите на тези фирми по време на извънредното положение е близо 100%, тъй като рекламодателите са се оттеглили. Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев заяви, че обхватът на антикризисните мерки касаят единствено обектите, които са под забрана при заповедта на министъра на здравеопазването, т.е. тези, които не могат да осъществяват своята дейност, като заведенията. Той предупреди, че ако това предложение се приеме ще се отвори кутията на Пандора и бюджетът на Пловдив няма да издържи, като общината ще фалира до един месец.

Въпреки предупреждението 31 от общинските съветници подкрепиха предложението на „Кауза Пловдив“, в това число и голяма част от съветниците от ГЕРБ. След гласуването кметът Здравко Димитров се разгневи и заяви, че това, което се прави в момента, е див популизъм. Заради създалата се ситуация се поиска прегласуване на предложението, както и 5 минутна почивка. На нея представители на всички групи дискутираха ситуацията и само няколко минути по-късно се стигна до прегласуването. На него нито един съветник, включително и от „Кауза Пловдив“ не гласуваха то да бъде прието. Така ситуацията се обърна на 180 градуса.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?