Медия без
политическа реклама

Плевнелиев съветва Радев да не ходи в Москва на 9 май

Държавният глава има амбицията да вземе властта и да управлява, смята предишният президент

07 Март 2020
Снимка: Архив

"Това, което Радев ще направи на 9 май в Москва, вместо да чества Деня на Европа, той ще изпадне в окончателна дипломатическа изолация и недоверие". Така предишният президент Росен Плевнелиев коментира пред БНТ евентуална визита на настоящия държавен глава Румен Радев в руската столица за отбелязването на Деня на победата.

Според Плевнелиев по-лошото било, че Радев "ще официализира тезата на българските русофили, която е исторически погрешна, че България е освободена от Русия на 9-ти септември. България не е освободена, България е поробена, окупирана от Русия. Радев ще допусне национално предателство, като отиде да се поклони в Русия", обяви Плевнелиев.

Той смята още, че Радев е в "началото на своята амбиция да вземе властта и да управлява държавата", което не било тайна за никого.

"Повече от ясно е. Той обещава на българите, че ще пребори корупцията, ще омете елити, денонощно, всеки ден критикува собствената си държава, институциите, от които той е част. Той се бори за властта. Радев освен да посочва проблеми, не дава решения. Това за мен говори, че е популист, един от многото, популистите, в която и да е държава, не дават решения за хората“, смята Плевнелиев. Той припомни, че е апелирал 100 пъти към Радев. И пак го направи: „Г-н президент, по-малко популизъм – повече решения“.

На въпрос счита ли, че коалиция на евентуална партия на Радев с БСП, ще бъдат достатъчно мощни, той отговори, че "този план в момента се случва". "Мая Манолова, и Слави Трифонов, и БСП, и ДПС, и Марешки, и под ръководството на президента Радев за мен са този блок, който ще иска да вземе властта. И ние го виждаме всеки ден с тяхната амбиция и да променят курса на историята на България", коментира Плевнелиев.

Още по темата