Quantcast
Планът за Перник - 7 въпроса без отговор от министрите | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Планът за Перник - 7 въпроса без отговор от министрите

8 401
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министрите на икономиката Емил Караниколов и на регионалното развитие Петя Аврамова дойдоха без документи в СОС.

Куп въпроси останаха неизяснени след вчерашното заседание на комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет, на която Министерският съвет представи плана си за справяне с водната криза в Перник. Неговото осъществяване зависи от столичния парламент, тъй като той трябва да гласува съгласие за предоставяне на водопреносната мрежа на София за пренасочването на 300 литра в секунда вода от водосборната зона на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" към нея и оттам през нов 13-километров водопровод от Мало Бучино до бедстващия Перник. Да убеждават общинарите дойдоха министрите на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова със заместника си Николай Нанков и на околната среда Емил Димитров. Въпреки уверенията на кмета на София Йорданка Фандъкова, дадени в събота, че на заседанието ще бъде представена "цялата документация" за намеренията на кабинета, всъщност тримата не донесоха никакви документи. Само устно министрите презентираха за какво изпълнителната власт смята да похарчи до 25 млн. лв. Информацията по голяма част от въпросите обаче остана изключително оскъдна.


1.  Колко ще струва новият водопровод

На заседанието вчера стана ясно и че правителството няма точни разчети колко ще струва изграждането на новия водопровод от Мало Бучино. Зам.-министър Нанков каза, че според различните идейни проекти в МС новият тръбопровод и помпите към него можело да излязат 20 млн., 22 млн. или 25 млн. лв. и че това щяло да се изясни при извършването на самите доставки. Проблем имало и с това да се намери откъде кабинетът да купи нужните 13 км тръби, като все още не било ясно с какъв диаметър ще са те. Подобна неизвестност имало и за двете помпи, които ще се купят и използват за довеждането на водата до високите квартали на миньорския град. "Търговските ни аташета в посолствата по целия свят са натоварени със задачата да търсят", каза министърът на икономиката.

 

2. Ще издържи ли ВиК системата на София

По отношение на това дали допълнителните 300 л/сек., които трябва да преминават през водопроводната система на София към "ВиК Перник", няма да увеличат авариите в столицата, Караниколов поясни, че Рилският водопровод е проектиран за 1700 л/сек, а от "Софийска вода" допълниха, че през 2019 г. през него са преминавали средно по 932 л/с. Съоръжението е оразмерено за доста по-големи количества вода, отколкото реално се изпълняват, поради което допълнителният обем не би трябвало да създаде проблеми, коментира министърът. Това обаче, както отбеляза независимият общински съветник Борис Бонев, са същите институции, които оставиха язовир "Студена" и Перник да стигнат дотук. А в Перник режимът изненада местните власти, като драстично увеличи авариите по пробитата мрежа заради пускането и спирането на водата.

 

3. Ще поскъпва ли водата на София и Перник

За момента е известно единствено, че "ВиК Перник" ще плаща на "Софийска вода" за доставената пречистена вода. Караниколов каза, че първоначалните изчисления на експертите били, че водата за София няма да поскъпне заради новите инвестиции, но че последната дума щяла да бъде на КЕВР. Няма 100% гаранция, че няма да поскъпне и водата на Перник. 

"По закон КЕВР ще определи цената. Перник трябва да плати възмездно на "Басейнова дирекция" за водата, която ще бъде насочена. Първоначалните анализи показват, че промяна в цената няма да има. Въпросът е какво ще се случи с тези 89 стотинки на кубик, които се плащат на "Напоителни системи". Тези пари може да бъдат компенсирани от страна на държавата. Нека обаче не правим заключения, а да изчакаме решението на КЕВР. Пак казвам, увеличение може и да няма", коментира министър Караниколов. 


4. Къде са гаранциите, за които говори кметът

От събота кметът Фандъкова говори само как иска гаранции за водата на София. Всъщност никой не дава никаква гаранция, че планът на управляващите ще успее. Борислав Игнатов от "Демократична България" попита дали тримата министри и кметът Йорданка Фандъкова ще поемат отговорност и ще подадат оставки, ако и този проект за водоснабдяването на Перник се провали. Отговори само Караниколов: "Това е най-лесното. Лично имате моята", каза той.

 

5. Кога и как ще се ремонтира язовир "Бели Искър"

Не стана ясно кога ще започне ремонтът на стената на язовир "Бели Искър", който поема допълнително натоварване заради включването на Перник към софийската мрежа. Въпреки че и кметът Йорданка Фандъкова, и общинските съветници от опозицията изведоха въпроса за ремонта като приоритетен за реализацията на плана за Перник, министър Караниколов лаконично заяви, че средствата са осигурени и че предстои ремонтът да започне.

"До края на седмицата ще имаме среща със "Софийска вода" по отношение на идейния проект за ремонта и на график, в който ще започнем ремонта, за да не се стигне до някакъв проблем. Столична община ще контролира всичко. Средства са осигурени, считам, че идейният проект е работещ и сме готови да започнем и там. Но това в момента не е тема, ще ви информираме след срещата със "Софийска вода", каза Караниколов. Той допълни, че до две седмици стената на язовира, който е държавна собственост, ще премине за стопанистване към неговото министерство, след което структури на икономическото водомство ще бъдат отговорни за всичко, свързано с "Бели Искър". На въпрос дали по време на бъдещия ремонт ще даде гаранции, че няма да има смущения в подаването на вода към София, Караниколов отговори: "Отговорността ще се носи от министъра на икономиката и от министерството".

Преди 3 г. язовирът е обявен за особено опасен и нуждаещ се от спешен ремонт. През 2017 г. прокуратурата разпореди да се ограничи натоварването на язовирното съоръжение. След земетресението в Самоковско в края на миналата година държавното обвинение започна нова проверка.

 

6. Кога ще се започне връзката с язовир "Огняново"

Не стана ясно в какъв срок ще започне изграждането на връзка между язовир "Огняново" и водопреносната мрежа на София, което кабинетът обещава като бонус, ако СОС приеме да участва в плана за спасението на Перник. За този проект министърът на икономиката каза само, че е важен и предстоящ "в дългосрочен план". Не се разбра и кога ще бъде изграден "байпас", който да свърже язовирите "Искър" и "Бели Искър". Неговата цел ще е застраховка за южните квартали на столицата в случай на авария в захранващия водоем. Така всички обещани на София "бонуси" остават за неопределено бъдеще.


7. Какво ще правим, ако природата не помогне

Перник има вода за 32 дни, но още след 10 дни язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем. Ако тепърва се търсят тръби по цял свят, то едва ли "Монтажи" ще успее да се вмести в обещаните 45 дни. Икономическият министър разчита на природата и вярва, че тя ще напълни язовира. Но какво ще правим, ако природата не го чуе? Припомняме, че за пръв път Перник поиска вода от София на 11 декември, но тогава идеята бе набързо отхвърлена като трудно осъществима.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София на 10-о място в света по замърсяване на въздуха днес

25.10.2020

1805 2
Нощните заведения в София затварят поне за две седмици

24.10.2020

Обновена

5918 50
Знаменитият тенор Хуан Диего Флорес ще пее в София на 14 януари

23.10.2020

251

Коментари

kk__
Да ме прощават политиците и журналистите, ама какъв идеен проект е, ако няма оразмеряване на тръбата. Знае се диаметъра, трябва само да се определи вида на тръбите. А като искат да бързат нека забравят скъпите екзотики и се придържат към каквото предлага пазара. Макар че не мисля, че това точно им е проблема
Фюри

Мила родна картинка!

Трима министри си занесли задника да представят "плана!!!" на МС за решаване на водната криза в Перник.

С ръце в джобовете.Айде, двамата има какво да държат там /може би/, а Аврамова, която е и основен изпълнител - тя какво държи?

От другата страна, Фъндъчка и тя обезпечава терена с призиви от сорта "айде другари, дайте да дадете".

Какво бе герберчета трябва да се дава и какво искате? Ми поне на една салфетка да бяхте начертали като баце ви - "ей на - от тук ще излиза, от тук ще минава и тук ще ви влиза".

Ааах, Той, само ако не беше зает да оправя света в Давос, как щеше да ви го начертае и обясниии! 

И наглеци бе, тия общинските съветници, опъват се, не искат котка в чувал да купуват /само опозиционните, другите, в типичен свой стил гаче ли са налапали нещо, дето по ТВ го обозначават с червени точки!

Тук просто не мога да подмина мъдрите слова на един курифей от локална величина:

Но аз виждам и нещо съвсем странично в събитието - в България, изглежда, има някаква реална демокрация.

Защото изпълнителната власт трябва да се съобрази с волята на представляващите София. Не може, а и поне видимо, не се и опитва, да ги прескочи, да ги заобиколи, да ги принуди.

 

Представяте ли си аналогична ситуация в някой руски град и местното самоуправление да се опъва на Върховното същество...?!

И т.н.

Индженеро

И още един въпрос:

След като отмине кризата, кой и как ще гарантира, че новоосигурените води със супер качество няма да тръгнат към завода за винкели на символична цена.?

А за гаранциите от кмет и Правителство имаме не едно, а три наум.

Анонимен7

Работа, работа, работа!

 

ГЕРБ ще се справи!

Бойко ще се справи!

Мачкай, Бойче!

Дъбест

ТаА на снимката все едно току що са я извлачили от кръчмата.

То и толкова й е акълът, не че онзи хахо до нея нещо е свършил. Изхвърлил се, че най-лесно щял да си подаде оставката. Вероятно много мъжествено му изглежда. То за миндил и комарът е културист.

Калпазанче

Две калинки с белезнички,
май доволни ще са всички!
Полицай и прокурор,
даже Манго от затвор.
А Темида сляпа чака
да опраска два юнака!

mick

Ей много богати тия африкански държави - изнасят боклука си през Италия за България. Та ми се струва партенка от африка боклук да изнасят сякаш няма къде да го закопаят.

 

Така и не мога да разбера икономическата логика някоя държава да изнася боклука си на другия край на света.. та той  става златен за тая страна.  А европейците - те там са се побъркали.. цял бизнес има с боклука организиран заедно с ЕК и специално създадени регулации.

 

Не мога да разбера и логиката на това да се разнася боклук из България даже...

 

Lima

Ега ти и държавата... Едни тръби за водопровод да не може да си произведе. Докъде ни докара тая демокрация. И наистина, къде е гаранцията, че "Стомана Перник" няма да ползва рилска вода за производствени нужди? Като пресъхне язовир Студена, откъде ще взима вода? 

gaksan

По време на соца тези отдавна щяха да търкат наровете в ЦСЗ и ОЗ - Сливен.

mick

Тръби има - от Южен Поток :)  Може и фирмата дето строи по 5 километра на ден да я извикат спешно за няколко дена да завърши тръбопровода. Дали вода.. или газ.. надявам се няма да ръждясат тръбите.

 

 

Ако това се беше случило по време на соца.. лошия соц.. досега трудови войски да бяха направили връзката.

Владимир Димитров

Водата в София,щяла да поскъпва пак?

изроди,току що я повишихте....

какво общо има Перник с цената на водата тук?....

Калпазанче

Ако някой помни, дълго след демокрацията едни тръби висяха на маг. Тракия ,край отклонението за Ихтиман-Костенец.  Тези тръби бяха произведени от "престъпния" социализъм, и изчезнаха/продадени или откраднати/ някъде около 96-98г.  Чии бяха и къде са тези тръби с достатъчен диаметър и километраж за водопровода от Бучино до Перник?

Великите "демокради" изпепелкват всичко до което се докоснат!

Шлифера

В края на 60-те на ХХ век България е на трето място в света след САЩ и Япония по броя на изградените язовирни стени....  
Всички язовири (3,000) в България са построени по времето на социализма....
http://epicenter.bg/article/Vsichki-yazoviri-v-Balgariya-sa-postroeni-po-vremeto-na-sotsializma/204456/4/0  
 
......Е да де ама тогава сме си имали друг Бойко Борисов....истински, а не байхОНя!!!!! ................  
Сега, днешният байхОНя и днешните ДЕМОКРАДЦИ  НЕмогат даже и да ги боядисат, а камо ли пък да построят поне един!!!!!
 Ограбиха и разпродадоха де що има железо, тръби и съоръжения (пример Гошето Харизанов- Тръбата) и пък вчера, оняден.... риват наводниха ни,  днеска ревове няма вода за пиене камо ли за поливане!!!!!
Боядисване, боядисване, боядисване требва, боядисване и подръжка...., а не реване от байхОНя - като ....”ПРЕДИШНИТЕ СА ВИНОВНИ”... ЩОТО СА ГИ ПОСТРОИЛИ ЗА ДА ТОРМОЗЯТ байхОНя (днешното МЕНТЕ  на Тодор Живков)

Каубой
снимка на Каубой

Когато почне режим на водата в 2 /дву/ милионен град, КОЙ ще виси с главата надолу Обесен?

редник

 Неговото осъществяване зависи от столичния парламент...

 

Редакцията,

 Правилно е Столичен общински съвет и... трудно ли е да си намерите редактор?...  

редник

Вт., 21/01/2020 - 13:50 (нов)

Владимир Димитров

Водата в София,щяла да поскъпва пак?

изроди,току що я повишихте....

какво общо има Перник с цената на водата тук?....

 

Е, как какво - има търсене?...   ;)

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

След като почти един месец медиите тиражираха лъжите на пишман-спелеолога Атанас Русев, сега започва нова сага с нови лъжи и никоя медия не представя нещата в истинския им вид.

Да оставим настрана Рилския водопровод, строен 1934-1957 гг. и неговия капацитет, изправност, издръжливост и т.н. Да оставим и фантастиката 14 км нов водопровод за 30 дни (реално). На никой не му прави впечатление, че Рилския водопровод довежда вода само до т.нар. водна камера Симеоново, откъдето водата за Мало Бучино и Банкя продължава по съвсем друг водопровод с диаметър само 12 цола (ф300). Никой не казва какъв свободен капацитет има този водопровод, има ли изобщо, в какво състояние е (строен е преди минимум 45 години) и кои части на София ще останат без вода, ако стане нещо с него или ако се наложи водата да се насочва само към Перник.
Въпросите са не 7, а 700.

Magi

Щом аташетата ще търсят тръби и помпи значи много сме го закъсали.  Всички министри са абсолютни некадърници , дори не могат да се сетят , че може  да възложат на професионалнисти да изработят проект за решение на проблема. Три месеца загубиха в преливане от пусто в празно.

Влез или се регистрирай за да коментираш