Медия без
политическа реклама

Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

Христо Иванов и Мая Манолова се самопредложиха за коалиция на „Продължаваме промяната”

20 Септ. 2021Обновена
Асен Василев и Кирил Петков
БГНЕС
Асен Василев и Кирил Петков

„Продължаваме промяната” – политическият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, ще участва на предсрочните парламентарни избори чрез коалиция, в която влизат партиите „Волт” и „Средна европейска класа”. И двете са добре познати на българската политическа сцена, преминали са през много други обединения и трудно биха могли да се съвместят с твърдението на ексминистрите, че ще подбират съмишленици, които не са прескачали от една политическа сила в друга.

Петков и Василев избраха такъв вариант, тъй като нямат времето да регистрират собствена политическа партия до вота на 14 ноември. Новата коалиция ще носи името „Продължаваме промяната”, каквото изрично предварително условие бяха поставили бившите министри за преговорите. Двамата ще бъдат и представляващи коалицията. По този начин получават контрола върху формацията - друго тяхно изискване към потенциалните им партньори.

„Коалицията се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки принципите на нулева корупция и спиране на изтичането на държавен ресурс по непрозрачен начин”, обявяват от „Продължаваме промяната” в прессъобщение. Като основни цели на предизборния съюз посочват „създаването на икономическа среда, която да подпомага свободното развитие на малкия и среден бизнес, привличането на стратегически, високотехнологични инвестиции, справедливо и балансирано разпределение на средствата на държавата и върховенство на закона”.

Разговори за присъединяване към коалицията се водят и с други партии, уточняват от „Продължаваме промяната”.

Кои са съюзниците на Петков и Василев

Водеща фигура във „Волт” е Настимир Ананиев – бивш депутат от Реформаторския блок и съучредител заедно с Меглена Кунева на партия ДБГ. От местните избори през 2019 г. Ананиев си сътрудничи с бившата социалистка Мая Манолова. Той стоеше и зад ИБГНИ, в която участва Манолова, но наскоро „Волт” оттегли подкрепата си за коалицията. Малко по-късно стана ясно, че Ананиев разговаря с Петков и Василев. Бившите министри бяха заявили, че сред съмишлениците им няма да има хора, които са били в повече от една партия. Не става ясно как се вмества Ананиев в този техен ангажимент. 

По информация на БНТ „Волт” ще отстъпи листите си на двамата бивши министри, без уговорки, както те самите поискаха. По-рано днес Ананиев обяви, че единственото му условие при преговорите е било „Продължаваме промяната” да не се съюзява с ГЕРБ и ДПС. От неговата партия все пак ще предложат хора за общи кандидатски листи за изборите. Решението дали да бъдат приети номинациите им ще зависи от коалиционен съвет, твърди Ананиев.

„Средна европейска класа” е местна партия, възникнала в Бургас през 2007 г. Досега я оглавяваше бургаският бизнесмен и общински съветник Георги Манев. Под неговото ръководство формацията е участвала и подкрепяла различните патриотични обединения от последните години, а на изборите на 11 юли т.г. се събра с КОД на Петър Москов, БЗНС и БДФ в коалицията "Национално обединение на десницата". Наскоро Манев преотстъпи лидерското място на друг бургаски общинар - Константин Бачийски, когото от „Продължаваме промяната” хвалят, че "поведе началото на истинската война срещу беззаконията в парк "Росенец"."

По свое желание

Някои политици от "Демократична България" и ИБГНИ, които са сред най-заплашените от появата на новия политически проект, все по-настоятелно говорят за предизборна коалиция.

Христо Иванов - съпредседателят на ДБ, обяви пред bTV, че формацията му е готова да предложи общи листи на Петков и Василев. "Колкото по-рано можем да покажем способност да събираме идеи, хора и енергия, да поемаме ангажименти пред обществото, въпреки различията ни, толкова повече имаме шанс субектът, който покаже това нещо, да поиска мандат, да поиска първото място, да поиска доверието на обществото", смята Иванов.

Той обаче видимо се затрудни да каже какво ще прави ДБ по въпроса за подкрепата, която „Продължаваме промяната” заявява за президента Румен Радев за изборите за държавен глава, на които десните вероятно ще издигнат собствен кандидат. „Ние трябва да се научим да живеем в това, което други народи са сложили като свой девиз – като САЩ, „Единни в многообразието”, E Pluribus Unum”, мъгляво коментира Иванов. Десният политик отрече да е имал противоречия с Кирил Петков, по времето когато последният е участвал в партията на Иванов "Да България".

А Мая Манолова от ИБГНИ предлага широк общ фронт - нейната коалиция плюс ДБ и „Продължаваме промяната” да сключат предизборно споразумение. „Ние призовахме за обединение на формациите на промяната. Нашата протегната ръка е към „Демократична България" и формацията на Асен Василев и Кирил Петков. Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласува за управленска коалиция на промяната. Важно е трите формации да подпишем споразумение за мнозинство на почтените в новия 47-ми парламент“, обясни Манолова замисъла си.

 

Още по темата:

Вече е категорично ясно - Кирил Петков и Асен Василев навлизат самостоятелно в политиката. Това сподели пред журналисти Петков, когато предаде поста на икономически министър днес на наследника си Даниела Везиева.

 

Доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и техни съмишленици представиха официално идеите си за участие в политическия живот на страната.  Проектът им ще се нарича "Продължаваме промяната".

 

От ефира на БНР съпредседателят на коалицията “Изправи се, БГ! Ние идваме!

 

В "Демократична България" засега въобще не са сигурни какво да очакват от евентуално участие в парламентарните избори на служебния министър Кирил Петков и колегата му Асен Василев. Само се надяват нещата да се развият в благоприятна за дясната коалиция посока.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?