Медия без
политическа реклама

Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели, увери бившият икономически министър

16 Септ. 2021Обновена
Кирил Петков (вдясно) и Асен Василев
БГНЕС
Кирил Петков (вдясно) и Асен Василев

Вече е категорично ясно - Кирил Петков и Асен Василев навлизат самостоятелно в политиката. Това сподели пред журналисти Петков, когато предаде поста на икономически министър днес на наследника си Даниела Везиева.

Заявката за политическа кариера на двамата министри се очакваше, след като стана ясно, че те няма да участват в новото служебно правителство на президента Румен Радев. "Наистина бяхме в много дълбоки мисли, заедно с министър Василев, какъв е най-ефективният начин ние двамата, заедно с част от екипа, да продължим промяната по-дългосрочно. И реално решението ни беше, че това най-добре би се случило не като част от втори служебен кабинет, който все пак има доста лимитиран срок, ами като една следваща стъпка, продължавайки промяната, бидейки участници в политическия живот на България за по-дълго време", обясни той.

За партията

Бившите служебни министри ще търсят партия, с която да участват на изборите, тъй като малкото оставащо време до предсрочния парламентарен вот не им позволява да учредят и регистрират собствена такава. В тази връзка в публичното пространство се завъртяха имената на партия "Волт" - на бившия съюзник на ИБГНИ и ексдепутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, и партия МИР на бившия зам.-председател на "Движение 21" Симеон Славчев.

Самият Петков днес спомена бегло ПК "Екогласност". Неговият председател Емил Георгиев обаче разказа вчера пред БНТ, че е бил потърсен от Петков и Василев, но им е отказал. "Казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия. Но поставят условие – те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". И аз казах, че разговорът приключва", обясни Георгиев. И допълни, че по време на разговорите му е било казано, че зад новата политическа инициатива стоят лица от "Дондуков" 2. "Президентът не стои зад този проект, но негови хора - да", каза шефът на "Екогласност".

Бившият министър днес косвено потвърди думите на Георгиев с начина, по който описа бъдещите си партньори: "Няма да влезем във варианти, където някой друг ще нарежда или проповядва техните стари методи в нещо ново. Сега обаче дилемата е, че не можем да регистрираме нова партия, и затова оглеждаме всички варианти, където единствените хора, които ще имат свободата да действат, са част от нашия екип. За съжаление на много от участниците в политическия живот, няма да се съобразяваме с техните виждания ... За всички условието е едно: ние знаем какво трябва да се направи, имаме виждането, доказахме се за 4 месеца, повярвайте ни."

За съмишлениците

"Хората, с които ще се заобиколим, ще бъдат със същия профил - хора с високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката. Да си независим, значи да имаш алтернатива. Ако си мечтаеш само и единствено за кариера, ти ставаш зависим. Ще искаме нивото на почтеност да бъде доказуемо - да се знаят техните средства, какви са, откъде са", описа Петков какви ще бъдат съмишлениците им. И загатна, че част от тях ще дойдат от екипа му в икономическото министерство.

За отношенията с Радев

Петков увери, че какъвто и да е начинът, по който с Василев ще участват в политиката, бъдещата им формация няма да действа като президентска партия. "Ние много подкрепяме президента Румен Радев - на база на принципи, негови виждания, работата ни в служебното правителство, но това по никакъв начин няма да бъде негова партия", ангажира се бившият министър.

За идеологията

"Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели. Това означава невдигане на данъци, привличане на инвестиции, освобождаване на бизнеса от корупция, което за мен е най-важното нещо, за да се постигнат по-високи доходи на пенсионерите, по-добро здравеопазване, по-добро образование. Не можем да кажем, че сме десни по никакъв начин, защото чистото дясно казва: бизнесът си е бизнес, не трябва да има правителство; чистото ляво казва: само разпределение. Ние просто вярваме, че с десни методи могат да се направят леви цели", уточни Петков за идейната им ориентация. И допълни: "Работата оттук-нататък няма да бъде на база политически линии, идеология, ляво-дясно. Ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи, и това ще ни е единственото мото, с което ще вървим напред."

Не давайте пари!

Той призова да не се вярва на хора, които обикалят и искат подкрепа или пари за нова формация. "Ако някой е говорил с вас и не е свързан с нас, а казва, че ни представлява, не му вярвайте. Хората, които ще искаме да привлечем, ще имат личен достъп до нас. Ако някой ви иска пари и ви казва: тези пари са за новия проект, не му вярвайте. Финансирането ще бъде направено по много прецизен, много ясен начин. В момента всякакви мисионери вървят напред-назад. Никого не сме оторизирали", заяви Петков.

Повече яснота за проекта им се очаква до няколко дни.

 

ГЕРБ: Петков и Василев ще късат живо месо от левицата

В коментар на новината по време на брифинг, проведен малко по-късно, от ГЕРБ отново наблегнаха, че нямат притеснения от инициативата на ексминистрите. По-скоро притеснения трябва да имат партиите на протеста и БСП, смятат бившите управляващи. "Този проект е ляв. Той очевидно се опитва да откъсне жива плът от левицата. Идеологически тези хора не принадлежат към нашия политически спектър. Като гладам реакциите на нашите членове и симпатизанти, те никак не реагират положително на този проект", посочи зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов.

Той разтълкува случая с "Екогласност" като опит на Петков и Василев да си "купят" партия. Зад това стоят хора от президентската администрация със знанието на държавния глава, убедено заяви Митов. Бившият външен министър се върна към казуса с канадското гражданство на Петков и се зачуди дали той ще може да подпише декларация, че е български гражданин, когато се кандидатира за депутат. 

Съпартиецът му Тома Биков напомни за обвиненията на Асоциацията на индустриалния капитал в България, че при преработката на плана за възстановяване и развитие са защитавани лични и корупционни интереси. "Някои от напусналите министри придобиха банка за два месеца – назначиха си борд, назначиха приятелите си в борда на банката, смениха концепцията й, за да отговаря на техния бизнес, който е свързан със стартъпи, и оттук-нататък, както и да им върви политическият проект, банката със сигурност ще им върви", допълни той, като вероятно визира промените в Българската банка за развитие (ББР). И спомена, че Даниела Везиева, която Кирил Петков със задоволство представи като свой наследник, е била зам.-министър в кабинета "Борисов 2" от квотата на ДБГ. Това е бившата партия на гореспоменатия Настимир Ананиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата