Медия без
политическа реклама

Пеевски спря временно чистката в ДПС

17 депутати пратиха писмо до Доган, в което го алармираха, че се манипулират структурите на партията

04 Юли 2024Обновена
Делян Пеевски рязко смекчи тона днес.
Илияна Димитрова
Делян Пеевски рязко смекчи тона днес.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски даде знак, че намалява натиска си срещу хората на почетния съпредседател Делян Пеевски.

"Движението няма да се разцепи" и "С Доган ще продължим заедно'' - заяви Пеевски, а сегашната ситуация той отдаде на интригантство. "На никого няма да позволим да цепи, да интригантства, моите различия са към определени хора. Искам регионите да се чуват и когото хората не харесват, не искам да е депутат и да се бърка в организациите", категоричен бе той. Това е в разрез с думите на Пеевски вчера след провала на кабинета на ГЕРБ, когато заяви, че в парламентарната група има 30 депутати евроатлантици и те ще останат депутати, с което даде да се разбере, че в редиците на движението предстои сериозна чистка. 

Пеевски подчерта още, че няма да изключва повече депутати от ДПС, които са гласували против кабинета ''Желязков'', както и че досега са били изключени  само хора, поискани от организацията. ''Няма нито един изключен от мен човек'', отсече Пеевски.

Относно предстоящия втори мандат за съставяне на правителство, който  би трябвало да бъде връчен на ДПС, Пеевски заяви, че ще го вземат и ще го върнат веднага. Той изрази и песимизъм относно третия: "Третият мандат също се вижда, че няма да е успешен. БСП и ИТН не могат нищо да направят сами, без нас, ГЕРБ и ПП-ДБ, така че отиваме на избори'', добави Делян Пеевски. Вчера по време на дебата за кабинета ''Желязков'', Йордан Цонев от ДПС  каза, че са готови да преговарят с всички без ''Възраждане'' за съставяне на правителство с втория мандат.

 

Какво мисли другият председател

Тази сутрин другият председател на ДПС - Джевдет Чакъров, наруши мълчанието си. Той призна, че в парламентарната група на ДПС действително има напрежение. Чакъров, който вчера не подкрепи кабинета на Росен Желязков, обаче не даде конкретен отговор какво предстои за групата. "Да се надяваме, че няма да има разцепление, ще видим процесите, които са в ход. Трябва да надделее разумът'', заяви той пред журналисти в парламента. Чакъров обясни, че кандидатурата на Росен Желязков за премиер е ''чудесна'', но не е нормално в една страна членка на ЕС да няма никакъв преговорен процес – да се види дали програмите съвпадат, ако не в цялост поне частично, да има ясно набелязани цели. Именно такава е била позицията на Доган.

Привечер Чакъров даде интервю в БНТ, на което обаче не каза нищо по-различно. Той се оплака, че колективните органи на ДПС не функционирали от Националната конференция на партията през февруари т.г., на която с Пеевски бяха избрани за съпредседатели. Това според него е довело до напрежението в партията, което се е проявило при гласуването на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Чакъров смята, че в основата на напрежението е "еднолично управление". И обяви, че всички в ДПС са евроатлантици, не само някои, както намекна Пеевски. За отбелязване е, че той нито веднъж не спомена Пеевски по име.

Оказа се, че Чакъров не знае кога ще се намеси Доган в тази ситуация. "Ще чуем неговата позиция. Надявам се следващите дни или когато той реши", мъгляво коментира Чакъров. На въпрос дали ще се преодолее разделението, той отвърна: "Не разделението. Натрупаното напрежение." Накрая каза, че е оптимист.

 

Завръщане при Доган

В същото време депутати от парламентарната група на ДПС започнаха да се връщат в лагера на Ахмед Доган. Това се случва, след като вчера 14 депутати гласуваха ''против'' кабинета ''Желязков'' след ''заръката'' на почетния лидер на движението, която бе в остро противоречие с желанието на съпредседателя Делян Пеевски кабинетът на ГЕРБ да бъде подкрепен.

Днес тези депутати, както и още трима присъединили се към тях, пратиха отворено писмо до Доган, което беше публикувано във Фейсбук групата ''Аз подкрепям Ахмед Доган''. "Ние, народните представители, изпълнили Вашето разпореждане за неподкрепа на кабинета "Желязков", заявяваме, че в момента се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията чрез шаблонни декларации, съдържащи несъстоятелни внушения", обръщат се те към него.

"ДПС има почетен председател в лицето на д-р Ахмед Доган, олицетворяващ непреходните ценности и стратегическите цели на ДПС, както и двама председатели на ДПС, избрани на последната Национална конференция. Ние сме за единство и заедност на ДПС под ръководството на д-р Ахмед Доган – почетен председател на ДПС", допълва се в писмото. В него изобщо не се споменава името на Пеевски. За отбелязване е, че първият, който е поставил името си под писмото, е Джевдет Чакъров.

По-рано днес с писмо до председателя на парламента Рая Назарян депутатът от ДПС Ердуан Мехмед се отрече от вота си в подкрепа на кабинета на ГЕРБ. То беше публикувано в същата Фейсбук група ''Аз подкрепям Ахмед Доган'', която дни наред се пълни с декларации и призиви към почетния председател. Мехмед пише, че изричната му воля е била да гласува ''против'', и моли техническия екип на Народното събрание да отрази промяната. Той също е подписал отвореното писмо до Доган.

Според председателя на ДПС в Пловдивска област Юксел Расим, цитиран от ''24 часа'' Мехмед е бил наложен втори в листата на 17 МИР от вече бившия депутат на парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай, който бе неин водач. ''Организацията имаше намерение друг да е на второ място, но Аталай постави своя приближен, който беше общински съветник в Куклен'', разказа Расим.

Въпреки думите на Пеевски, Джейхан Ибрямов, част от групата на 14-те депутати, които вчера не подкрепиха кабинета ''Желязков'', бе изключен от редиците на парламентарната група на ДПС. Вчера Ибрямов гласува ''въздържал се''. По-късно във Фейсбук той обясни, че всъщност е гласувал ''против'' и че вотът му е отчетен неправилно. Джейхан Ибрямов е съпруг на дългогодишната секретарка на Ахмед Доган Биршен Ибрямова, която също бе освободена от централата на ДПС.

Засега днес това е единственият изгонен от лагера на Доган. В сряда от парламентарната група на ДПС бе изключен депутатът Рамадан Аталай, като той стана вторият независим депутат от Движението, след като по-рано бе изключена зам.-председателката Айсел Руфад. Аталай разкри, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е разпоредил парламентарната група на Движението да гласува против правителството на ГЕРБ-СДС. Това бе в остър разрез с желанието на Делян Пеевски да се гласува "за". В резултат 30 депутати от ДПС застанаха зад проектокабинета, 14 бяха против, а един се въздържа. Сред тях беше и другият съпредседател Джевдет Чакъров.

И тримата отстранени са членове на оперативното ръководство на ДПС - ЦОБ, което се състои от 24 души. Руфад и Джейхан Ибрямов са двама от 7-те зам.-председатели на партията.

В ЦОБ по право влизат двамата съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Вътре са са зам.-председателите на ДПС Джейхан Ибрямов, Халил Летифов, Искра Михайлова, Айсел Руфад, Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Илхан Кючюк. Членовете на съвета още са: Рамадан Аталай, Севинч Солакова, Хамид Хамид, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Танер Кабил, Левент Мемиш, Ерол Мюмюн, Марио Рангелов, Хасан Адемов, Севим Али, Радослав Ревански, Цветан Енчев, Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов.

На практика - само 9 от 24-те членове на ЦОБ на ДПС (подчертаните в черно) досега са изявили по някакъв начин подкрепата си за Ахмед Доган. Останалите 15 или не са изразили позиция, или твърдо подкрепят Делян Пеевски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?