Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеевски се възпротиви на ГЕРБ за главния прокурор

Не сме минавали с червената химикалка по конституционния проект, твърди депутатът от ДПС

03 Авг. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Делян Пеевски

ДПС ще настоява конституционният проект, който внесе заедно с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, да се редактира в текстовете му, засягащи главния прокурор. Това се разбра от изявление днес следобеда, което направи в парламентарните кулоари депутатът от движението Делян Пеевски, който е и една от водещите фигури в конституционната реформа.

Той категорично се разграничи от всички разпоредби в проекта, които предизвикаха недоумение и възражения през последните дни, като ги обяви за идеи на герберите и десните. Така на практика се изправи срещу хората на Бойко Борисов, които към момента изглеждат като авторите на въпросните текстове.

От думите на Пеевски стана ясно, че основната причина да поиска промени в проекта са критиките от страна на гражданското сдружение "Инициатива Правосъдие за всеки". Неговите активисти дейно участваха в изготвянето на първоначалните предложения на ПП-ДБ, които обаче се оказаха значително редактирани при внасянето им в Народното събрание. От сдружението обявиха, че вкараните в парламента поправки в основния закон няма да доведат до очакваната реформа - преди всичко, защото фигурата на главния прокурор запазва в значителна степен силата си. Недоволството си активистите насочиха не само към ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но и към ДПС, като поименно споменаха Пеевски като един от хората, отговорни за нежеланите редакции в проекта.

Днес Пеевски настоятелно заяви пред медиите, че в конституционния проект няма нито едно предложение на ДПС. Той отрече твърденията, че движението е "минало с червената химикалка" по проекта. И прехвърли отговорността на герберите и десните за всички текстове в проекта, които предизвикаха негодуванието на активистите. По думите му, внесените в парламента разпоредби са били изготвени от работна група, излъчена от управляващите, а ДПС само ги припознало.

Пеевски обяви одобрението си за възраженията на "Правосъдие за всеки". Затова ДПС ще предложи от проекта да отпадне възможността главният прокурор да заема длъжността за два последователни 5-годишни мандата; от движението ще настояват също шефът на обвинението да не ръководи бъдещия прокурорски съвет. Това са някои от проблемите, на които наблегна гражданското сдружение.

Депутатът обаче не спомена дали ще бъде запазена разпоредбата, според която главният прокурор е административен ръководител на върховната прокуратура. Не засегна и въпроса за председателите на върховните съдилища, за които в настоящия проект също е предвидена възможността за два 5-годишни мандата.

ОСНОВАНИЯ

Когато обясняваше какво иска ДПС, Пеевски се позова не само на критиките на "Правосъдие за всеки", но и на публични изяви на бившия депутат Лена Бориславова, която влиза в тясното ръководство на ПП.

По-рано днес тя обяви в интервю пред bTV, че главният прокурор трябва да разполага с един 5-годишен мандат, а прокурорският съвет да се председателства от министъра на правосъдието. Тоест, това, което Пеевски предложи по-късно. От думите й се разбра, че десните са се отказали от тази позиция при внасянето на промените, за да може да се събере необходимото парламентарно мнозинство за приемането на промените. "Текстът, който в момента е влязъл, и начинът, по който е събрана подкрепата за него, гарантира, че за всички останали разпоредби, които стоят на масата, има подкрепа. Това е подкрепа за нов начин на избиране и формиране на квотите във Висшия съдебен съвет", обясни Бориславова.

Тя твърдеше, че ПП-ДБ ще убеждава другите си партньори да приемат техните идеи за главния прокурор. Пеевски вече предложи същото; остава Бойко Борисов. Самата Бориславова отказа да съобщи кой е "минавал с червената химикалка" по проекта. Но след като и ДПС, и ПП-ДБ се отрекоха от текстовете за държавното обвинение, герберите остават като единствените "заподозрени" за авторството.

Още по темата