Медия без
политическа реклама

Пеевски поема лично надзора над конституционната реформа

Гласувахме единствено заради това, няма да подкрепяме кабинета, обяви депутатът бизнесмен

Първи коментари след гласуването на кабинета "Денков-Габриел"

Първи коментари след гласуването на кабинета "Денков-Габриел"

Posted by bTV Новините on Tuesday, June 6, 2023

Провеждането на конституционната реформа е единствената причина, поради която партийният водач на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът бизнесмен Делян Пеевски са подкрепили новото редовно правителство. Това обявиха самите те в парламентарните кулоари пред медиите.

Пеевски уточни, че двамата с Карадайъ лично ще се включат в парламентарната комисия по конституционни въпроси, за да участват в този процес. "Единствено това. Кабинетът не го подкрепяме. Подкрепяме само конституционната реформа. Това ще бъде от нас", отсече той. Самият Пеевски не е член на въпросната комисия, а само Карадайъ. Партията обаче се задейства светкавично - още същия ден в парламента беше внесено проекторешение, с което се иска Пеевски да бъде включен в състава на комисията на мястото на нейния член от ДПС Гюнер Ахмед. Комисията няма председател, което означава, че той спокойно може да се кандидатира за такъв.

Иначе Карадайъ напомни позицията на движението, че няма да пречи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да излъчат редовно правителство. "Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза. Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори", обоснова се водачът на ДПС. Той заяви, че партията му иска правосъдна реформа, която не може да се случи без промени в Конституцията. А тези промени, допълни Карадайъ многозначително, няма как да станат без ДПС. В тази връзка, както обясни той, двамата с Пеевски ще "работят проактивно" в конституционната комисия, за да се осъществи реформата.

Накрая Карадайъ заяви, че предстои "много дълъг път, много стъпки" към справянето с политическата криза. А в днешния ден е била направена само първата.

Малко по-късно гласуването на ДПС коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Всеки един народен представител има правото да изрази своето съгласие. В случая, това, което те показаха, е, че подкрепят това правителство. От наша гледна точка, ние сме сигурни, че реформите, които сме задали, и конституционните промени, които искаме да се случат, ще ги отстояваме на всяка цена", каза Петков. Той изглежда все още не знаеше, че Пеевски и Карадайъ не броят гласовете си като подкрепа за правителството.

 

ОПАЗВАНЕТО НА РЪКАТА НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Другият депутат, който трябваше да обяснява гласуването си, беше Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Преди време той лековато заяви, че ако партията му влезе в правителство с десницата, тогава ще си отреже ръката. Днес Добрев гласува против общия кабинет, а в кулоарите на парламента репортери нямаха търпение да узнаят ще се запази ли депутатската ръка. Защити го съпартиецът му Вежди Рашидов. "Разговарях с колегата. Нали разбирате, че той е човек на честта", заяви Рашидов. 

По-късно самият Добрев обясни, че примерът с ръката е, за да демонстрира колко силно защитава това, в което вярва. "Аз вярвам, че "Промяната" са хора, които не могат да се справят, но са жадни за власт. Никой не ме е карал да гласувам нищо по-различно от това, което съм направил. Ще следя всяка една стъпка и всеки един изхарчен лев", обяви депутатът. Той отрече, че го грози изключване от партията, защото не гласува като всички останали.

Когато журналисти го попитаха колко дълъг ще е животът на правителството, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отдаде на философски размишления. "Какво е демокрацията? Явяват се партиите на избори, печелят ги, подрежда ни народът подред и най-стабилното, което може да роди тази подредба, е правителство", заразсъждава той.

 

БЕЗ ТОЛЕРАНС

Едва час след гласуването на правителството се появиха и първите призиви за оставка. Те дойдоха от лидера на ИТН Слави Трифонов, който заяви във Фейсбук, че "това е първото правителство в демократичната ни история, което всеки нормален човек иска да свали". "В него (правителството, бел. ред.) победиха влюбените лъжци и влюбените крадци. Имаме правителство, в което министрите предварително се съгласиха да уволняват и назначават в държавната администрация, да заобикалят изискванията на еврозоната и Шенген, и да си направят свое МВР, за да им е удобно за местните избори и да пазят имунитета на Бойко Борисов. И да не нападат ДПС. Имаме партии като ГЕРБ и ДПС, които легитимираха подобен неморален кабинет с подобни гласове", заяви Трифонов.

Още по темата