Медия без
политическа реклама

Николай Денков стана премиер за следващите 9 месеца

Той оглави коалиционно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с подкрепата на Делян Пеевски

Илияна Димитрова
Денков ще бъде премиер за първите 9 месеца на правителството, а Габриел ще го замести за също толкова дълъг период.

След година управление на служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, България има редовно правителство. Народното събрание избра за министър-председател депутата и бивш образователен министър Николай Денков, който ще управлява с мандата на ПП-ДБ.

За него гласуваха 132 депутати: 68 от ГЕРБ-СДС, 62-ма от ПП-ДБ и 2-ма от ДПС. Това бяха партийният лидер Мустафа Карадайъ и депутатът бизнесмен Делян Пеевски, който изненадващо се включи в парламентарните преговори за приоритетите на правителството. Малко по-късно двамата обясниха пред медиите, че ДПС няма да подкрепя кабинета, а очаква от него единствено да проведе конституционната реформа. Против гласуваха 69 парламентаристи - 37 от "Възраждане", 19 от БСП, 11 от ИТН, един независим и - изненадващо, един депутат от ГЕРБ-СДС. Както стана ясно, последният беше Делян Добрев, известен като отявлен противник на ПП-ДБ. Същото разпределение на силите се видя и при приемането на структурата и състава на кабинета.

Президентът Румен Радев, чиято власт секна с падането на служебното правителство, демонстративно напусна по време на гласуването.

 

ПЛАНОВЕ И НАМЕРЕНИЯ

Вицепремиер на Денков е бившият еврокомисар Мария Габриел, излъчена от ГЕРБ-СДС. Тя ще го замести на премиерския пост след 9 месеца, каквато договорка беше постигната между десницата и герберите.

Така новото правителство събира в общо управление двете водещи политически сили в страната. Парадоксалното е, че те дълго време воюваха едни срещу други и конфликтът им продължава да тлее дори сега.

Кабинетът разполага с управленска и законодателна програма, по които има съгласие между десните и герберите. Новите управляващи ще разчитат на ДПС за мнозинство, с което да се промени Конституцията. Целта е да се преструктурира системата на съдебната власт, в частност прокуратурата, както и да се ограничат правомощията на служебните правителства, чрез които държавният глава неимоверно засили властта си.

Конституционните изменения са приоритет на новата власт. Също така приемането на държавен бюджет с дефицит до 3 процента, осигуряването на евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост, смяната на ръководителите на специалните служби, влизането на страната в еврозоната и Шенгенското пространство, провеждането на външна политика в подкрепа на Украйна във войната й срещу Русия.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ СЪБИРА ТАЛАНТИ

За представянето на Денков и правителството му излезе да говори съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той произнесе пространно слово, в което намеси австрийския икономист Йозеф Шумпетер, древния Рим и Силициевата долина, като често допускаше лапсуси. За това голяма част от залата му се присмиваше, включително и новите му съюзници - депутатите от ГЕРБ-СДС.

Петков похвали Денков, като напомни за успешната му академична кариера, която определи като "част от световния принос на развитието на човечеството", както и за опита му в предишни правителства, включително и в последния кабинет на Бойко Борисов. Също толкова ласкаво лидерът на ПП се произнесе за Мария Габриел, която нарече "друг голям талант на България; човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа".

Накрая Петков заговори за националния девиз "Съединението прави силата". "С дни съм се чудил как това е възможно (да се постигне - бел.а.), след като имаме такива огромни различия между нас. Днес академик Денков и Мария Габриел ми вдъхват увреност, че съединението е възможно, когато най-талантливите работят заедно, за да изведат България напред", замечта се бившият премиер. И си пожела парламентът "да ограничи острото политиканстване" и да стане скучно място, без обиди, без скандали, без скъсани ризи, а само с успехи.

 

ГЕРБ НЕ ИСКА ПРАНЕ НА ИМИДЖА

От името на ГЕРБ-СДС депутатът Деница Сачева посочи, че на този етап няма перспектива изборите да променят политическата конфигурация. „Време е, вместо да живеем в миналото и бъдещето, да разберем, че политиката изисква съгласие, тук и сега“, прокламира тя.

Сачева подхвана и дълго управлявалите служебни правителства на президента Румен Радев. „Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от народа, които не е ясно чии и какви интереси защитават, и управляват, без да има възможност за парламентарен контрол на техните действия“, посочи депутатът, докато Радев, към когото бяха насочени тези думи, я гледаше безизразно от мястото си. Тя допълни, че служебните правителства трябва да се занимават само с това да поддържат нормалното функциониране на държавата и да организират избори.

Тя призна, че вероятно съюзът между герберите и десницата ще доведе до отлив на избиратели от двете формации, но друг възможен изход за момента няма. Сачева се обърна към съпартийците си, някои от които не крият неприязънта си към ПП-ДБ, за да ги успокои: „Днес ние не даваме кредит на доверие, а кредит на време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общо живеене, и да се гради доверие.“ А на десните каза, че ГЕРБ-СДС не се нуждае от „пране на нашия имидж“.

 

ПРЕМИЕР, НО НЕ ЗАРАДИ ДЕТСКА МЕЧТА

От парламентарната трибуна кандидат-премиерът Николай Денков представи кабинета със странното изказване, че детската му мечта никога не е била да бъде премиер на страна в тежко икономическо и политическо положение, а да бъде учен, което в крайна сметка е успял да реализира.

Той обясни, че новото правителство ще се заема първо с приемането на бюджета. И предупреди, че следващите месеци ще бъдат тежки. "Чакат ни и промени в законите за борба с корупцията. Наложителни са промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система. За нас това е кауза и разчитаме на широка подкрепа, за да я превърнем в реалност", каза Денков.

Кандидат-премиерът продължи с индивидуална похвала за всеки избраник за министър - Мария Габриел поласка за професионализма, а Асен Василев определи като "възпитаника на Харвардския университет, който може да вкара България в еврозоната".

Денков повтори за пореден път, че ако правителството не работи по приоритетите си или завие в грешната посока, то тогава ще подаде оставка.

 

ВЪЖДЕЛЕНИЯ ЗА НОВ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който получи много лични обвинения за сговора с ГЕРБ-СДС, призна от трибуната, че новото правителство е резултат на "много и трудни компромиси", а конструкцията му се отклонява от нормалната политическа практика. Той посочи, че това дори няма да разреши политическата криза, тъй като трябва да се стремим към нов обществен договор. "Базовият механизъм на републиката беше счупен", констатира Иванов.

Според него за коалиция не може да се говори, тъй като двете формации имат твърде много разделителни линии, които няма да изчезнат със създаването на общия кабинет. По думите му по-скоро става въпрос за своеобразен "служебен кабинет, излъчен от парламента", като неговата ограниченост е вложена в 9-месечната ротация на премиерите. "Ако предоговорим базовите условия за упражняване на властта, след първите 9 месеца той може да прерасне в някаква форма на пълноценно управление", мъгляво прогнозира десният политик. Ако обаче се провали, това ще постави съществуването на този парламент под въпрос, а партийните лидери ще трябва да понесат отговорност. "Правим тежък компромис и залагаме на него всичко. Аз съм готов да поема политическата си отговорност при провал", ангажира се Иванов. В името на реформите той заяви, че е готов да преговаря с опонентите си, включително с БСП и "Възраждане".

 

АРГУМЕНТИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

"Възраждане", БСП и ИТН следваха едни и същи аргументи в критиката си срещу новото правителство - че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са излъгали избирателите, като са се събрали заедно въпреки всичката омраза помежду им. Това беше съпроводено с обилни цитати от публикувания запис на заседанието на ръководството на ПП. За отбелязване е, че БСП и ИТН водеха преговори за участие в правителство с герберите, които обаче пропаднаха.

"ПП лъгаха, че съществуват, за да унищожат ГЕРБ. До тях е придатъкът им ДБ, които лъжеха, че ДПС са най-голямото зло. ГЕРБ твърдяха, че аматьорите от ПП и ДБ са разсипали страната и са я хвърлили в хаос. След малко ще имаме коалиция на лидерите без имунитет. Малко е срамничко. Тук е пълно с лъжци, страхливци и измамници", обобщи мнението на опозицията зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Колегата му Гроздан Караджов пък обвини ПП-ДБ в неискреност. "Али-бали са и програмата ви, която като със смокиново листо трябва да прикриете алъш-вериша си", заяви той.

Соцлидерът Корнелия Нинова нарече случващото се "компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване".

А водачът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че в момента се извършва "класически кадифен държавен преврат", за който обвини американското посолство в София. И дори директно посочи с пръст присъстващия в пленарната зала посланик на САЩ Кенет Мъртън.

Радостин Василев, който последователно се отцепи от ИТН и ПП, всеки път със скандал, обяви, че днес е "тъжен ден за България, защото ще бъде избрано правителство, което е в противовес с българските граждани"

 

СИЛАТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА НЕПРИЯЗЪН

На влизане в парламента президентът Румен Радев, който явно демонстрираше недоволството си от съюза между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, обяви, че "тази коалиция обезсмисли изборите".

"Надявам се новото правителство да не предава хората, така както лидерите на новата коалиция предадоха избирателите си", каза президентът. "Спомняте си как Борисов обикаляше страната да убеждава хората да гласуват за него, защото ПП са съсипали държавата. Днес г-н Борисов им подарява цялата власт. Спомняте си как ПП бяха окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите избиратели, че ГЕРБ са мафията, а днес споделят властта заедно. ДБ поведоха своите избиратели на кръстоносен поход, а днес просят одобрение и спасение, така че да си гарантират тяхната благословия. Всички те спечелиха за сметка на измамените избиратели", каза Радев с открита неприязън към новите управляващи.

В залата политици от различни цветове го обвиниха от трибуната, че е отговорен за политическата криза в страната. Корнелия Нинова, която отдавна враждува с президента, напомни, че Радев първо се е борил срещу управлението на Борисов, след това е свалил кабинета на ПП, а сега е обявил война и на новото правителство. И го нарече "бащата на хаоса". Малко по-късно Румен Христов от ГЕРБ-СДС пък заяви, че "хаосът започна, след като г-н Радев излезе на площада и вдигна високо юмрук (срещу кабинета "Борисов 3" - бел.а.)".

Накрая държавният глава си тръгна преди новият кабинет да положи клетва пред Народното събрание. "С тази клетва аз съм се клел да служа на народа си и не мога да приема тя да бъде един формален акт", обясни той поведението си.

 

Ето и състава на новоизбраното правителство: