Медия без
политическа реклама

Пеевски пасува в Пазарджик, а в Ловеч сгафи Николай Нанков

В Кюстендил също се събра достатъчно енергия за протестен вот

08 Ноем. 2023
Дали от много друсане в джипа на Бойко Борисов, или поради други фактори, трезвата преценка на Николай Нанков за положението в Ловеч се оказа грешна.
Дали от много друсане в джипа на Бойко Борисов, или поради други фактори, трезвата преценка на Николай Нанков за положението в Ловеч се оказа грешна.

Големите изненади в отминалите избори поднесоха Пазарджик и Кюстендил. Там бяха детронирани кметове, управляващи от 16 години, считани за "вечни". Сензация поднесе и Ловеч, където бе избран човек на ИТН. Както често се случва, в публичното пространство информациите са непълни или неточни. Ето я картината:

 

АВТОГОЛ

Новият кмет на Ловеч Страцимир Петков не е само кандидат на ИТН, а и на "Български възход". Но има с тях общо отскоро, а вероятно и за малко. Почти цял живот Петков бе социалист, а от три мандата и една от фигурите на местното БСП. В района БСП, или поне отделни лица от нея, държат все още силни позиции. Той е познат в Ловеч, енергичен човек. Освен това той си има и личен бизнес, председател е на Ротари клуб - Ловеч. Тази пролет Петков напусна с гръм и трясък партията и общинския съвет. Каза, че е омерзен от липсата на промяна и в двете структури, че не се води диалог с хората и т.н. Още тогава се говореше, че ще е кандидат-кмет есента.

По-същото време партийните събрания в ГЕРБ вървяха в полза на ново издигане на кмета Корнелия Маринова. Кандидатурата й се считаше за най-нормалното нещо на света. В 12 без 5 обаче, малко преди регистрацията, ГЕРБ издигна адвокатката Валентина Недялкова - млада дама, чаровна, председател на общинската избирателна комисия, доскоро в борда на "Информационно обслужване"; обаче и неопитна, без време да бъде добре позиционирана в новата ситуация. Замалко да настане конфуз - като шеф на комисията Недялкова да се регистрира сама. Бе избегнат, разбира се, но действието точно на финала целеше едно - да не може Маринова да се яви като независим кандидат или чрез друга партия.

Силният човек в ГЕРБ в региона е един  - Николай Нанков. И за всеки бе ясно, че той стоеше зад случилото се. Стана ясно също, че забелязани преди това противоречия с Маринова са били доста големи.

Но не бе "шкартирана" само кметицата. Председателят на общинския съвет Петър Цолов не попадна в новата листа за съветници. Да махнеш хора, които дълги години са кадрували из града, имат си свои кръгове, си е директен автогол - най-вероятно провокиран от самоувереност, липса на представа как точно стоят нещата.

Неофициални източници твърдят, че Бойко Борисов е звънял на местния голям бизнесмен, собственик и на един от двата големи футболни клуба в страната - да моли за подкрепа за Недялкова. За отговора може да се гадае. Но е ясно, не само за Ловеч, че Борисов е вече в състояние наистина единствено да моли - старата хватка я няма, всеки право това, което "сам си преценя".

 

СТАРИ ПРИЯТЕЛСТВА - С РЪЖДА

На първи тур в Пазарджик нещата изглеждаха както винаги - повече от двойна преднина за кмета пред младеж, състезаващ се колкото да не е без хич. Но на балотажа младежът (всъщност на 37 години) спечели. Петър Куленски, депутат от ПП-ДБ, а още адвокат и волейболист, надделя с 10% над властелина Тодор Попов, припознат през последните години и от ГЕРБ.

На втори тур Куленски получи мощна подкрепа от отпадналите кандидати. Такова обединение не се бе случвало, пък и доста от подкрепилите го не са хора без значение - имат си верни електорални ядки (състезаващият се за пореден път Благо Солов, областният управител при Радев Трендафил Величков и др.). По-интересно обаче бе поведението на Делян Пеевски. Пазарджик е един от вилаетите на депутата от ДПС.  Според местните наблюдатели обаче Пеевски този път не е впрегнал ресурси. Помагал ли е на другия лагер във вота - не може да се каже. Но не е участвал в полза на кмета. Освен това в последно време са били влошени отношенията на общината с фирмите на Михаил Тиков (водещ бизнесмен в страната от болничния сектор, с позиции в града, включително в местния градския транспорт). И не само с неговите, тъй като финансовото състояние на общината е лошо, натрупани са големи дългове.

Пак според наблюдатели, Попов се е опитвал да разшили личното си политическо влияние и в общини от областта. А това, разбираемо, не се харесва на партиите.

Колкото до редовото обществено мнение в Пазарджик, като цяло първите 1-2 мандата се приемат за успешни. Следващите - прогресиращо неуспешни - с акцент върху помпозни мероприятия, вместо реално развитие. И така в крайна сметка се събират доста фактори за сглобка срещу Попов.

 

НИЩО НЕ Е ВЕЧНО

През зимата в Кюстендил драстично бяха вдигнати местните данъци и такси. Проведоха се няколко протеста. Стана ясно, че хората са недоволни от Петър Паунов. А и смеят да се надигнат. Освен това градът си има проблеми с благоустрояването, управлението на отпадъците и т.н. Резонно след дългото управление на Паунов бяха налице и местни бизнесмени, търсещи промяна.

Не е съвсем изненадващо, че тя бе припозната в лицето на Огнян Атанасов. Той бе общински съветник дълго време, а формацията му - "Партия на зелените", през 2019 г. взе 5 мандата в общинския съвет. Тоест имаше база, върху която да стъпи. С приближаването на вота сега Атанасов се активизира, участваше в протести и т.н. Реално на първи тур Паунов имаше преднина от 3%. Но самата ситуация - балотаж, бе невиждана отдавна в града - от 2007 г., когато за първи път спечели самият Паунов. Новото положение активира съпротивителните сили - колкото Кюстендил да бъде поредният пример, че нищо не е вечно.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата