Медия без
политическа реклама

Пеевски атакува и лично списъка "Магнитски" в съда

Делата срещу решението на кабинета за черните списъци тръгват през ноември

Архивна снимка на Делян Пеевски в парламента от 2016 г.
Булфото
Архивна снимка на Делян Пеевски в парламента от 2016 г.

Делян Пеевски е атакувал пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски" и вкарването им в черни списъци. Това видя "Сега" в електронното деловодство на съда. Пеевски е пуснал жалбата си в четвъртък. В петък ВАС е пратил преписката за окомплектоване на Министерския съвет. Когато папките се върнат в съда, ще бъде образувано и дело.

Пеевски е последният от тримата санкционирани по "Магнитски", който и в лично качество обжалва решението на правителството. Васил Божков и вече бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков обжалваха още преди месец. Те искаха и съдът да спре предварителното изпълнение на решението на Министерския съвет, с което бе съставен черен списък по наложените от САЩ санкции. Върховните магистрати обаче приеха, че това искане е безпредметно, тъй като правителството не е допуснало изрично предварителното изпълнение на решението си за черните списъци. Това означава, че докато се обжалва, решението не действа.

Пеевски вече оспори решението на кабинета чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. Делото по жалбата на "Интръст" още не е насрочено за разглеждане по същество. Не са насрочени и делата, заведени от Васил Божков и Илко Желязков.

Други от десетките дела, заведени от засегнатите от санкциите, обаче вече имат дати за гледане по същество. Най-ранните заседания по жалбите ще са през ноември. Първи, на 1 ноември, ще стартират делата на свързаните с Васил Божков дружества "Нове партнерс" и "Ва Бо къмпани".

Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден "черен" списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък.

По темата вижте още:

Парламентът освободи човека на Пеевски в Бюрото за контрол на СРС

Прокуратурата разпита Пеевски заради "Магнитски"

Майката на Пеевски и бивши авери на Божков са в списъка Магнитски

Кабинетът ще отстранява свързаните с Пеевски и Божков

САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски и Васил Божков за корупция

Евродепутатът Илхан Кючюк обвини България, че използва санкциите на САЩ по закона "Магнитски" като претекст за  свръхрепресии срещу лица и фирми.

 

Последвайте ни и в google news бутон