Медия без
политическа реклама

Патриотите се изпокараха заради военни имоти

Бившите партньори си размениха нападки за сделки, Гьобелс и троцкизъм в парламента

05 Март 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Красимир Каракачанов

Под предлога, че са загрижени за съдбата на военните имоти с отпаднала необходимост, бившите партньори в „Обединени патриоти”, а понастоящем върли врагове, отново превърнаха целия български парламент в арена на своите дрязги.

По искане на „Атака”, подкрепено от БСП, ДПС и „Воля”, тази сутрин в Народното събрание беше привикан на изслушване министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Темата бяха споменатите имоти, които, както твърдяха хората на Волен Сидеров, Каракачанов разпродавал „масово” на занижени цени. „Става въпрос за апетитни имоти по Черноморието, в промишлени зони, в идеалния център на градовете, които са продадени в пъти по-евтино”, обяви Десислав Чуколов от „Атака”.

„Въобще не сте в час за какво задавате въпрос, а от медийните ви изяви става ясно, че преследвате политически дивиденти”, реагира раздразнено Каракачанов. Той представи статистика, според която за периода 2001-2008 г. са продадени общо 392 имота, които въоръжените сили вече не използват, а от 2009 г. досега – 196 имота. По негово време били най-малко, твърди Каракачанов – едва 16 имота от 2017 г. досега. „Споменавате острови, полуострови, архипелази, жълти павета – бъркате се, вероятно, с Крим или Чукотка ... Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръхпродажба на имоти”, обърна се военният министър към атакистите. И се похвали, че бил първият шеф на ведомството, който му връщал имоти - 56 декара, предадени на община Поморие, както и 6 имота в Пловдив, обхващащи общо над 90 декара. „Вашата цел е да се опитате, подобно на вашия пръв кумир отпреди 15 години  Гьобелс и на последния ви кумир Сталин, да повтаряте една лъжа 110 пъти и да я направите истина”, обобщи Каракачанов.

Вбесени от реакцията му, атакистите го обвиниха, че се е съюзил с „душманите” на партията им. „Искаме отговори, не общи лакърдии. Не сме седнали тук да ядем пържоли и да пием водка”, изригна Чуколов. И спомена сделки в община Пловдив, в община Несебър и в община Русе с имоти, за които смята, че са били продадени под пазарната им стойност. „Пазарът определя търсенето”, отвърна Каракачанов. И допълни, че каквото участниците в търговете са предложили като цена, това е било прието.

В подкрепа на Каракачанов се втурна съпредседателят на „Обединени патриоти” Валери Симеонов, който определи изслушването като „финала на една клеветническа кампания”, водена от страна на бившите им партньори от „Атака”. И престорено настоя министърът да даде разяснения за продължаващото присъствие на кадрите на Волен Сидеров във властта, въпреки че "Атака" действа като опозиция. „Те се правят на меншевики или троцкисти, не знам”, насмешливо върна топката Каракачанов. „Смятат, че оплювайки довчерашния си партньор, ще спечелят. Това могат, това правят – толкова са научили за 15 години в парламента.”

МИЛИОНИ ЗА ОХРАНА

Охраната на имотите с отпаднала необходимост струва на държавата милиони левове годишно, стана ясно от отговор на Каракачанов. През 2017 г. за тази цел са изразходвани 15 477 000 лв., през 2018 – 17 341 000 лв., а през 2019 г. – 19 436 000 лв. „Сумата нараства, защото нараства и минималната работна заплата”, обясни военният министър. По думите му политиката на ведомството била насочена към прехвърляне на охраната на максимален брой имоти като задача на държавната фирма МОБА, в която работят предимно бивши военни.

ОТНОВО ЗА НАБОРНАТА СЛУЖБА

Сред темите на изслушването беше и острият недостиг на кадрови военни. Точно този въпрос обаче беше най-слабо засегнат по време на дебата. А Каракачанов използва възможността, за да рекламира за пореден път своята отколешна идея за връщане на наборната военна служба. Според военния министър кампанията по набиране на военнослужещи отбелязвала успехи – даде пример с ВВС, където кандидатите стигали до 6-7 души за едно място. Около 40 на сто от желаещите да служат обаче отпадали заради здравословни и други проблеми. Решението Каракачанов вижда във връщането на наборната служба, както, по негова информация, направили скандинавските държави.

ЛАСТИКЪТ СЕ ОТПУСКА

„След като диалогът беше възстановен и нашите справедливи искания са приети – за неизбежната отбрана, за доброволните отряди, доброволната служба, 300 лева пенсия – диалогът е възстановен. Ластикът се отпуска и се връща в нормалните си параметри.” Така Каракачанов коментира положението в управляващата коалиция. Преди седмица, недоволен от арестите на кадри на ВМРО, той метафорично предупреди партньорите си от ГЕРБ, че „ластикът е опънат”. Сега обаче заяви, че по арестите реагирал неговият министър Емил Димитров. „Проблемът беше, че в качеството си на вицепремиер по сигурността, научавам за някои неща, които се правят от МВР, от медиите”, каза Каракачанов. Отрече и да е атакувал прокуратурата: „Съд прокуратура – това са други институции ... Моята практика до момента е да не се бъркам на други институции.”

Още по темата