Quantcast

Медия без
политическа реклама

Партиите са изненадани от кандидата на ИТН

От ДБ определиха като "несериозни" действията на хората на Слави Трифонов

30 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Депутатите Николай Хаджигенов и Мария Капон

Политическите сили, на които "Има такъв народ" разчита за подкрепа за предложения премиер Пламен Николов, бяха предпазливи в първите си коментари. Повечето отбелязаха, че не познават кандидата, но изразиха недоволство, че не са били осведомени предварително за името му.

"Всичко прилича на политическа детска градина. Ако тази детска градина скочи направо в 10-и клас, може и да има правителство", коментира Николай Хаджигенов от "Изправи се. БГ. Ние идваме" (ИБГНИ) пред Би Ти Ви. Той потвърди информацията, че първоначалната кандидатура на ИТН е бил адвокатът Петър Илиев. "Имахме среща днес с представители на ИТН. Те ни попитаха дали ще подкрепим кандидат като Илиев. Ние казахме - не. Защото мнението на по-голямата част от ПГ, че не го подкрепя", обясни той.

Мая Манолова каза, че оценява положително факта, че четири от приоритетите на кандидата за премиер съвпадат с техните. Очаква се следващата седмица Пламен Николов да се срещне с отделните формации и да разясни плановете си и сроковете, в които те ще бъдат изпълнени. Решението дали ще бъде подкрепен този кабинет ще бъде взето, след като станат ясни и министрите, допълни тя.

Хаджигенов каза още, че не познава Николов и че има "шансове за подкрепа на кабинет на ИТН до идния петък", но ИБГНИ държат на приоритетите, за които са постигнали съгласие - съдебна реформа, преизчисление на пенсиите и пр. Той допусна, че ако партията на Трифонов се провали с първия мандат, а ГЕРБ се откажат от втория, както обяви лидерът Борисов, тогава може и да бъде реализиран и третият мандат за съставяне на правителство. Третата политическа сила в парламента е БСП, а след нея са "Демократична България", ИБГНИ и ДПС. Към момента не е ясно при коя формация ще отиде той. 

"Рано е за какъвто и да било коментар", каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че няма впечатления от Пламен Николов. “Ще видим как ще презентира програмата си, кои ще са министрите и тогава ще решим”, допълни той.

"Както почти всички, и аз разбрах преди малко за Пламен Николов. Това не е сериозно. Разбирам, че хора, които правят шоу дълги години, решават, че е това, заради което са влезли в политиката. Но има граница, на която шоуто трябва да отстъпи на политическата отговорност и сериозността. Тук не е въпросът какъв рейтинг ще имаш. Очаквахме да има разговор с нас малко преди да бъде назован кандидатът за премиер", коментира пред БНР Борислав Сандов от "Демократична България".

Сандов не пожела да коментира личността на номинирания за премиер. "Да номинираш за премиер човек, който няма ясно изразен политически профил, няма политическа позиция, това не е антисистемно, това отива отвъд... Тук не става дума за претенции от наша страна за имена, които ние да посочим, а да има съгласуване. Започвам да се замислям дали не се водят преговори с други партии", посочи той. За Сандов "по-важното е кого предлагаш за най-властовата фигура в нашата държава и защо няма преговори между партиите, от които се очаква да създадат парламентарно мнозинство на евентуално правителство, начело с този човек".

В момента "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме"(ИБГНИ) заседават по кандидатурата на ИТН, като те дадоха да се разбере, че за двете формации обявяването на името в последния момент не е приемливо.

След като стана ясна номинацията на Пламен Николов, Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на на партията се събраха на "Позитано 20", за да обсъдят кандидатурата му.

 

Още по темата