Quantcast
Парламентът спира с редовните заседания | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът спира с редовните заседания

Депутатите ще се събират, когато трябва да гласуват закони, свързани с извънредното положение
Обновена
3 492
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Не можем да искаме цялата страна да бъде под карантина, а ние да нарушаваме всички предписания, обърна се към колегите си шефът на НС Цвета Караянчева.

Заради разпространението на коронавируса депутатите ще се събират единствено, за да приемат закони, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще се осъществява само писмено. Това, на практика, означава, че Народното събрание ще прекрати редовните си заседания.

Такава промяна в начина си на работа гласува парламентът по предложение на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", което беше подкрепено от ДПС. Яростна съпротива оказа БСП, според която с това решение законодателната власт фактически предава пълномощията си на изпълнителната. 

Миналия петък депутатите решиха, че ще преминат към двудневна работна седмица - със заседания само в четвъртък и петък, заради извънредното положение. Сега, под предлога, че макар и бавно, заразата продължава да се разпространява, управляващите настояха за по-радикалната мярка.

"Не можем да искаме цялата страна да бъде под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания. Сега е времето и ние да се отървем от илюзията за изключителност. И ние сме подвластни на заразата и можем да станем нейни разпространители. Вирусът няма учтиво да ни попита: "извинете, вие депутати ли сте? А, добре, ще ви подмина." Ако се установи в залата болен или контактен, следва 14-дневен карантинен период. Това означава автоматично блокиране на работата на Народното събрание и ние няма до можем да вземаме решения, които се отнасят до извънредното положение. Но, ако сме всички по домовете си, поне тези, които са здрави, ще могат да дойдат и да гласуват", обоснова предложението председателят на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Някой ще каже, че това е диктатура в полза на изпълнителната власт, защото с това се дава възможност на двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива, и всякакви други клишета. Но нека да четем конституцията – по всяко време Народното събрание се свиква на заседание от председателя на Народното събрание, по искане на 48 народни представители, по искане на президента и на Министерския съвет. В момента нацията ни показва изключителна дисциплина. Хайде, нека ние да не вървим в обратната посока. Демокрацията можем да я опазим и в карантина", прикани депутатите Караянчева.

Точно обратното обаче смятат социалистите. "От сутрин до вечер текат брифинги на изпълнителна власт и на премиера, на щабове и медицински съвети, на хора, които внушават страх и паника, а българският парламент ще се скрие, защото не намира начин да продължи работата си и да даде възможност на опозицията да контролира управлението ... Вие намерихте начин парламентът да бъде единствено и само печат на извънредните закони, които ще внася Министерският съвет. Ние, като опозиция, няма да позволим това да продължи дълго. Ще се борим демокрацията в България да бъде защитена. А вие, които провокирате това, рано или късно, ще платите политическата си цена. Този парламент трябва да се свика само още веднъж – за да гласува оставката на правителството", отвърна зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП.

Неговите съпартийци продължиха с нападките срещу управляващите. Това вбеси Цвета Караянчева, която в отговор обяви: "Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията; да не се повтори Чернобил, когато българските граждани бяха навън и манифестираха, и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха на скрито и ядяха специална биологична храна." "Ако днес имаме възможност да спасим човешки живот – на вас, на ваш близък, на хора, работещи в адиминстрацията, на мен това ми е достатъчно. Мислете!", обърна се шефът на НС към лявата половина на пленарната зала.

Рамо на управляващите удариха от ДПС. Депутатът от движението Йордан Цонев разказа, че социалистите са отхвърлили всички алтернативни варианти за работа на НС - дистанционно гласуване, заседания в намален състав, специален график на заседанията, специален ред кои закони да се приемат и др. "Първото и основно човешко право е правото на живот. Ние в момента не гарантираме правото на живот - нито на народните предтавители, нито на хората с които контактуваме ... От 20 дни се правим на герои и на безсмъртни в тази зала", каза Цонев. И заподозря: "Присъствието на тази трибуна се смята като възможност във всеки един момент да се води предизборна битка. Аз лично мисля, че това са скритите мотиви на колегите от левицата."

Управляващите допуснаха, че е възможно още следващата седмица да бъде свикано заседание, за да се приемат законодателни промени, свързани с постигнатото споразумение с "Газпром" за намаление на цените на руския природен газ. Освен това парламентарните комисии ще продължат да действат.

ПО КОНСТИТУЦИЯ И ПРАВИЛНИК

Според конституцията "Народното събрание е постоянно действащ орган. То само определя времето, през което не заседава." Правилникът на НС урежда по-конкретно конституционната разпоредба. В него е записано, че парламентът провежда редовни пленарни заседания в сряда, четвъртък и петък. По свое усмотрение депутатите могат да променят времето за редовни заседания. Могат да решат и да проведат извънредни заседания по всяко време при наличие на извънредни обстоятелства.

Още

Комисията по ревизията подхваща най-големите договори на екскабинета

21.04.2021

62
ГЕРБ връща мандата до часове

21.04.2021

1880
Партията на Трифонов намекна, че няма да прави правителство

21.04.2021

Обновена

6605